SWING WESPELAAR 19-20 & 21 augustus 2022

Swing Wespelaar 2022….


People get ready, the Swing 2022 train is coming.


Op 19,20 en 21 augustus 2022 is er de 34ste editie van het gerenommeerde bluesfestival Swing Wespelaar.

Vrijdag 19 Augustus 2022

19:00 – 20:15  Wilk

20:45 – 22:15 Harlem Lake (NL)

22:45 – 00:15   Walter Trout

Zaterdag 20 Augustus 2022

13:30 – 14:30   Gumbo Kings

14:30 – 15:30   Jessie Lee & The Alchemists

16:00 – 17:00   Aki Kumar

17:30  – 18:30  Ivy Ford

19:00 – 20:15   Artur Menezes

20:45 – 22:15   Bobby Rush

22:45 – 00:15   Vanessa Collier

Zondag 21 Augustus 2022

13:30 – 14:30   Ghalia Volt & Band

15:00 – 16:15   Buffalo Nichols

16:45 – 18:00   Ben Levin

18:30 – 19:45   Terrie Odabi feat. Tia Carroll

20:15 – 21: 30  Selwyn Birchwood

21:45 – 23:15   Keb’ Mo’


VRIJDAG 19 AUGUSTUS 2022

Wilk (B)

Wilk is de nieuwste sensatie uit het bruisende Gentse blues scene. Jorg D’hondt; de frontman van Wilk, heeft er al een mooi parcours op zitten als muzikant bij o.a. Shocking Blue, The Incredible Time Machine, Xansation, en Lauren Hoffman. Midden 2021 was het tijd om zijn eigen verhaal te vertellen. Op zijn debuutalbum gaat Jorg op zoek naar zijn roots en vertaalt hij zijn leefwereld, herinneringen, toekomstbeelden in sound en riffs die blijven nazinderen. Het vertrekpunt voor elk nummer is de knalrode ES335, Gibson’64. En die kleur wordt steeds dieper, rijker! In oktober 2021 werd het debuutalbum ‘Running man’ gelanceerd. In 1 hokje past Wilk niet: blues, roots en rock tot het psychedelische toe, alle varianten komen aanbod, maar steeds gespeeld met een knappe groove. Tijdens de ‘Belgium’s Got Talent’ wedstrijd veroverde hij het hart van An Lemmens en tv-kijkend Vlaanderen. Live is hij nog indrukwekkender met zijn knappe gitaarspel, vlot in het gehoor liggende songs en een top band met o.a. 3 blazers.

Harlem Lake (NL) 

De revelatie van Swing 2019 was ongetwijfeld Dave Warmerdam Band. Deze jonge Nederlandse band veroverden toen Wespelaar met eigen nummers en eigenzinnige interpretaties van bluesklassiekers. De toekomst van deze band zag er mooi uit, tot corona in maart 2020 toesloeg. Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn deze twintigers blijven werken aan hun muziek en vonden ze creatieve oplossingen om toch zoveel mogelijk te blijven spelen. Tijdens die periode werkten ze aan nieuw songmateriaal en werd hun sound verrijkt met impulsen van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King. Met al deze nieuwe invloeden doopte de band hun naam om tot Harlem Lake. Het debuutalbum van Harlem Lake, ‘A Fool’s Paradise vol.1’ verscheen eind oktober 2021 en bevat prachtig vormgegeven nummers met invloeden uit americana, rock en soul. Met dit album krijgen ze veel aandacht bij de Nederlandse nationale radiozenders en versieren ze optredens op de grootste festivals van Nederland en Duitsland. Een nieuw hoogtepunt in hun jonge carrière was toen zij in juni de European Blues Challenge wonnen. De term ‘beloftevolle band’ mag nu vervangen worden door Europese topband!

Walter Trout (USA)

Afsluiten doen we vrijdag met blues rocklegende Walter Trout. Deze 71-jarige gitaarvirtuoos heeft een indrukwekkende CV met o.a. 5 jaar gitarist bij zowel Canned Heat als John Mayal and The Bluesbreakers. In 1989 verkoos hij om op eigen benen te staan en groeide hij uit tot één van de meest geliefde blues-rockacts. In 2014 keek Walter de dood letterlijk in de ogen toen dokters vaststelden dat zijn leven enkel gered kon worden door een levertransplantatie. Na een zware revalidatie waar hij terug gitaar moest leren spelen, maakte hij zijn comeback op 15 juni 2015 in de Royal Albert Hall te London. Hij heeft zich een gezonde levensstijl aangemeten om zijn intensieve tourschema te kunnen volhouden. Na 15 jaar zijn wij blij om Walter nog eens op ons festival te mogen verwelkomen en leuke meevaller is dat zijn 30ste album ‘Ride’ verschijnt op de dag van zijn show op ons festival.


ZATERDAG 20 AUGUSTUS 2022

Gumbo Kings (NL)

Neem als basis vijf jonge, gedreven muzikanten en een roux van New Orleans funk, Memphis soul en Deltab lues, breng dit op smaak met gospel en afro beat en je hebt de ingrediënten van de dampende stoofpot van Gumbo Kings. Sinds de oprichting in 2017 werkt deze Nederlandse band door kilometers aan podium te vreten gestaag aan een groeiende schare fans. De liveshow van Gumbo Kings brengt je in een chique nachtclub binnen, waar het feestje langzaam tot het absolute kookpunt wordt gebracht. Rond onze festivaldata verschijnt hun eerste full album ‘In The Dark’. Wij konden het horen in preview en waren onmiddellijk verkocht. Na hun triomf op Moulin Blues staat deze band te popelen om hun Belgische debuut te maken in Wespelaar.

Jessie Lee & The Alchemists (FR)

Eén van de hotste bands uit Frankrijk is ongetwijfeld Jessie Lee & The Alchemists. Deze uit Parijs afkomstige band heeft als kern de charismatische zangeres Jessie Lee Houllier en gitarist Alexis Didier. In 2019 wonnen ze de France Blues Challenge en waren ze een veel gevraagde band in het Franse festivalcircuit. Hun populariteit werd beloond met een platendeal bij het bekende Dixiefrog Records. 2022 lijkt het jaar van de Europese doorbraak. Ze zullen dit jaar Frankrijk vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge en ook de eerste cluboptredens in België, Nederland en Duitsland werden al met lovende kritieken afgerond. Live herken je in hun blues- rocksound invloeden uit de 60’s en 70’s: knappe gitaarsolo’s met ruimte voor improvisatie en de heerlijke strot van Jessie Lee snijdt door merg en been.

Aki Kumar (USA)

Aki Kumar verliet zijn thuis in Mumbai (India) om als software engineer aan de kost te komen in Silicon Valley, de regio in San Fransico met vooral hightechbedrijven en de droomwereld voor IT’er. Hij ontdekte echter de blues en dit zorgde voor een drastische carrièrewijziging. Als zanger en harmonicaspeler trad hij op in de blues clubs van Noord-Californië. Zijn harmonicastijl was geënt op de Chicagoblues van Little Walter. In 2016 verrijkte Aki zijn sound met invloeden uit zijn Indiase roots en creëerde het nieuw genre ‘Bollywood Blues’. Na 2 traditionele Chicago blues albums heeft hij al 3 Bollywood Blues albums uit, echter zonder de connectie met blues te verliezen. Zijn laatste album ‘Dilruba’ werd zelf uitgebracht door Sony Music India. Andere top harpers zoals Charlie Musselwhite, Hook Herrera en Jason Ricci zijn grote fan van deze flamboyante performer. Aki Kumar is één van de hardst werkende showmannen in blues business en we zijn verheugd dat hij eindelijk Europa nog eens in zijn drukke tourschema opneemt. Buiten een cluboptreden in 2015, is het de eerste keer dat hij op Belgische festivalbodem te bewonderen zal zijn en dan nog in ons eigen Wespelaar!

Ivy Ford (USA)

De ten noorden van Chicago opgegroeide Ivy Ford was als kind al bedreven in muziek maken. Ze leerde piano, saxofoon, drums, bas en gitaar spelen. In 2012, als toen 19-jarige, speelde ze voor het eerst in een lokale bluesband. 2 jaar later was ze meerderjarig en begon zij bas te spelen bij haar mentor en gitaarlegende J.B. Ritchie. Dit bezorgde haar exposure in de blues clubs van Chicago en leverde in 2015 een openingsspot op bij een optreden van Buddy Guy in zijn eigen club Legends. Sindsdien is zij uitgegroeid tot één van top acts uit het Chicago blues circuit. Met haar energieke performance schopte ze het tot de finale op de International Blues Challenge 2019 te Memphis. Of ze nu op het grootste blues festival van Chicago speelt of in een bar in de suburbs van Chicago, deze dame laat altijd een verpletterende indruk achter. Haar bijnaam is niet voor niets ‘Chicago’s Blues kitten’. We zijn zeker dat u aan haar rode lippen zal hangen na haar Belgische debuut op ons festival.

Artur Menezes (BRA/USA)

Eén van de rijzende sterren aan het blues-rock firmament is Artur Menezes. Deze Braziliaan werd geboren in 1985 te Fortaleza. In 2001 begon hij zijn muzikale carrière en sinds 2016 heeft hij Los Angeles, California als uitvalsbasis. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 2018 de Gibson/Albert King award for best gitarist won en 3de plaats op de International Blues Challenge scoorde. In 2019 mocht hij optreden op het Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival, een evenement waar enkel de beste gitaartoppers worden uitgenodigd. Artur heeft al 5 albums waarvan zijn laatste, ‘Fading Away’ eind 2020 verscheen. Dit meesterwerk werd geproduceerd door Josh Smith en bevat Joe Bonamassa als special guest. Hij toerde al een keer in Europa in pre-covid tijd, maar in Wespelaar kan het Belgische publiek voor het eerst kennis maken met deze gitaarmaestro. Verwacht u aan knappe songs die bestaan uit splijtende solo’s en vlijmscherpe riffs!

Bobby Rush (USA)

De term ‘living legend’ wordt in blues middens vaak in de mond genomen, maar de 88-jarige Bobby Rush heeft deze term zeker ruim verdiend. Hij maakt al ruim 70 jaar muziek en heeft 27 studio albums op zijn teller staan. Bobby zou met zijn status kunnen uitbollen, maar hij beleeft de laatste jaren zijn meest creatieve en succesvolste periode. In 2017 won hij een Grammy award voor Best Traditional Blues Album voor ‘Porcupine Meat’ en in 2020 deed hij deze stunt nog eens over met ‘Rawer Than Raw’. Op zijn schouw blinken naast de 2 Grammy’s ook nog 13 Blues Music Awards. Bobby Rush werd in 1933 geboren in Louisiana. Als tiener beheerste hij al gitaar- en mondharmonica skills en werd hij een professionele muzikant. Net als vele muzikanten hoorde hij de wilde verhalen over het boeiende blues scene in Chicago en verhuisde hij in 1951 naar de Windy City. Daar trad hij vooral op in de West Side en zuidelijke wijken van Chicago. In 1979 keerde hij terug naar Jackson, Mississippi waar hij met een minimum van 200 optredens per jaar uitgroeide tot de ‘King of the Chitlin’Circuit’. Zijn mix van blues, soul en funk spreekt alle generaties aan en Bobby is een rasentertainer die garant staat voor een tot in de puntjes verzorgde show.

Vanessa Collier (USA)

Vanessa Collier werd in onze contreien voor het eerst opgemerkt toen ze in 2017 deel uitmaakte van de Ruf’s Blues Caravan. Als zangeres en saxofoniste stal ze toen de show, maar dit kreeg geen verder Europees vervolg. Ze bleef echter aan de weg timmeren in haar thuisland en groeide daar tot één van de meest succesvolle vrouwelijke performers. Op haar 4 warm onthaalde albums is blues de basis, maar is ze niet bang om uitstappen naar soul, funk en jazz te maken. Vanessa laat zich omringen door topmuzikanten en met haar positieve energie verwarmt ze de harten van de toehoorders. Ze won in 2019 en 2020 de Blues Music Award voor ‘Horn player of the year’, maar in mei van dit jaar won ze een Blues Music Award voor ‘Contemporary blues female artist of the year’. Kortom, we konden geen betere artiest vinden om deze zaterdagavond mee af te sluiten.


 ZONDAG 21 AUGUSTUS 2022

Ghalia Volt & Band (B/USA)

Voor Ghalia Volt moeten wij als Belg een diep respect hebben. Deze jonge dame begon als busker in de Brusselse straten en besloot in 2015 haar droom na te streven. Ze verliet ons land en verhuisde naar Amerika om daar blues muzikant te worden. In New Orleans, waar er veel competitie is, moest ze knokken om optredens in de clubs vast te krijgen. Het was in deze stad dat zij Johnny Mastro ontmoette en zijn band The Mama’s Boys’ werd de begeleidingsband op haar in 2017 verschenen album ‘Let The Demons Out’. In 2019 kwam ‘Mississippi Blend’ uit, dat werd opgenomen met topmuzikanten (Cedric Burnside, Watermelon Slim, Cody Dickinson en Lightnin’ Malcolm) uit Mississippi. In maart 2020 sloeg covid toe en werden de capaciteit en budget van clubs beperkt. Om toch te kunnen blijven spelen trad ze solo op en werd deze ervaring vastgelegd op haar in januari 2021 verschenen ‘One Woman Band’. Door haar talent en doorzettingsvermogen heeft Ghalia zich opgewerkt als vaste waarde in blues steden zoals New Orleans, Memphis en Clarksdale. In Wespelaar kijkt ze er naar uit om haar familie, vrienden en Belgische fans terug te zien. Het gaat een mooi weerzien zijn, daar zijn wij zeker van!

Buffalo Nichols (USA)

Hou je klaar voor de ontdekking op ons festival: Buffalo Nichols! Deze 30-jarige artiest bracht in oktober 2021 zijn titelloze debuutalbum uit bij Fat Possum Records, de platenmaatschappij die midden jaren 90 de blues terug hip wist te maken met Delta bluesartiesten zoals Junior Kimbrough, R.L. Burnside en T-Model Ford. Dit is Fat Possums’ eerste release van akoestische blues in meer dan 20 jaar. Het zegt iets over hoeveel zij geloven in de muzikale toekomst van Buffalo Nichols. Deze in Austin wonende muzikant is duidelijk op weg naar iets groots, en iets dat we absoluut moesten presenteren op Swing 2022. Dit is jonge en frisse akoestische blues van een heel bijzonder kaliber. De muziek van Buffalo Nicols is diep geworteld in de akoestische blues binnen zowel de delta-als de Piemont-traditie, maar bezit een jeugdigheid die op natuurlijke manier naar de toekomst wijst. Met knappe fingerpicking en slide gitaarspel en zijn melodieuze, licht rauwe zangstem zingt Nichols zijn eigen teksten die handelen over de hedendaagse ervaringen van veel Afro-Amerikanen. In Amerika voorspellen ze hem een gouden toekomst en na zijn Belgische debuut op ons festival weet u waarom.

Ben Levin (USA)

Vele blues bands hebben een pianist in een bezetting, maar een pianist als frontman zien wij tegenwoordig minder. Nochtans heeft de blues legendarische pianisten zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles gekend. De 22-jarige Ben Levin heeft alles om in deze grote voetsporen te treden. Of het nu jazzy blues, Chicago blues, boogie woogie of funky New Orleans moet zijn, Ben beheerst al deze stijlen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al 4 albums uitgebracht. Muddy Waters’ oud-gitarist Bob Margolin was zo onder de indruk dat hij zijn diensten aanbod tijdens het opnemen van zijn tweede album ‘Before Me’. In oktober 2021 verscheen Ben’s 4de album ‘Still Here’. Het is zijn meest persoonlijke album omdat hij daarop zijn vader Aron, die een levensbedreigend gevecht tegen covid uitvocht, eert. Ben zal met zijn triobezetting ons herinneren hoe aanstekelijk piano blues kan zijn.

Terrie Odabi feat. Tia Carroll (USA)

Trouwe bezoekers weten dat wij houden van een big mama. Dit jaar vonden wij er twee in éénzelfde band. Terrie Odabi en Tia Carroll slagen de handen in elkaar en zullen ons een ware soulbluesrevue bezorgen. De 59-jarige Terrie Odabi komt uit Oakland, California en behoort tot de top van de hedendaagse soulblueszangeressen. Zo was zij de laatste 4 jaar steeds genomineerd als ‘Best Soul Blues Female Artist’ bij de Blues Music Awards. Ook de 64-jarige Tia Carroll draait al vele decennia mee in het Bay Area bluesscene van California. Door de nominatie van haar album ‘You Gotta Have It’ als beste Soul Blues Album krijgt ze eindelijk internationale herkenning. Beide dames zijn gezegend met een indrukwekkend stembereik en zingen de ziel uit hun lijf. Daarboven zijn ze beiden performers pur sang en winden ze elke man rond hun vinger.

Selwyn Birchwood (USA)

Eén van de hedendaagse toppers is ongetwijfeld Selwyn Birchwood. De nu 37-jarige zanger-gitarist begon als 13-jarige gitaar te spelen na het horen van Jimi Hendrix. Door zijn muziek te bestuderen, realiseerde hij dat blues een geweldige invloed op de muziek van Hendrix heeft gehad. Een tweede belangrijke gebeurtenis was toen hij op 19-jarige leeftijd blueslegende Sonny Rhodes leerde kennen. Deze werd zijn mentor en leerde hem de kneepjes van de lapsteel gitaar. In 2013 won Selwyn de International Blues Challenge te Memphis en daarna ging het hard voor de jonge man. Platenbaas Bruce Iglauer zat die avond in de jury en gaf hem prompt een platencontract bij zijn kwaliteitslabel Alligator Records. Ondertussen heeft de in Tampa, Florida wonende artiest al 3 albums uit bij dit label en wonnen deze allerlei awards. Het bracht hem ook succes als tourende artiest over heel de wereld. En nu mag hij eindelijk ook Wespelaar afvinken als veroverd blues dorp.

Keb’ Mo’ (USA)

De 34ste editie van ons festival sluiten wij af met een grote meneer, niemand minder dan Keb’ Mo’! Kevin Moore werd één van de bestverkopende artiesten toen hij midden jaren ’90 onder de naam Keb’ Mo’ zijn eerste albums uitbracht. Deze albums zitten geworteld in de Delta blues, maar hij heeft er een eigentijdse touch aan weten te geven. Keb’ is buiten een gelauwerd muzikant met 5 grammy’s en 14 Blues Music Awards, ook een acteur, activist en mentor voor jonge muzikanten. De laatste 11 jaar woont Keb’ Mo’ in Nashville en heeft hij een vleugje americana aan zijn sound toegevoegd. Zijn toegankelijke muziek wordt gekenmerkt door zijn herkenbare warme stem en smaakvol gitaarspel. De 70-jarige topper komt met zijn band naar ons festival om zijn nieuwe album ‘Good To Be’ te promoten. Keb’ Mo’ wilde op dit album de mensen zich goed doen voelen en laat dit nu het recept zijn dat we nodig hebben.


Het ‘2022 Festival’ gaat door aan de kerk te Wespelaar. Toegang tot het Festival is gratis!!

More Info: Swing Wespelaar


Wij hebben nog een verrassing voor jullie: Mojojamsessions is back!

En hoe: tijdens het festival zullen zij een jamstage verzorgen waar mensen uit ons publiek die een instrument beheersen of kunnen zingen, het beste van zichzelf kunnen komen geven.

Ook in het kader van het “Blues in Schools” project, willen we onder meer de kinderen die de workshops gevolgd hebben, de mogelijkheid geven om op een live Blues podium te tonen wat ze geleerd hebben. Door hen samen te laten spelen met andere, meer ervaren Blues muzikanten, geven we hen een extra zetje om die Blues koorts echt te pakken te krijgen om zo de Blues levend te houden en verder te verspreiden.

Zo werkt het: tijdens elke change-over op het hoofdpodium op zaterdag en zondag kunnen de muzikanten onder de bezoekers die Blues schema’s kunnen spelen, enkele nummers komen meespelen in een door Mojojamsessions samengestelde random bezetting. Inschrijven ter plaatse aan de jamstage is noodzakelijk!

Er zal een volledige backline aanwezig zijn voor jullie. Breng wel je eigen blaasinstrument mee.

Wij kijken ernaar uit! Bereid je voor op nieuwe vriendschappen, ervaringsuitwisseling en heel veel plezier!

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.