concert review: KT Tunstall, dinsdag 21 februari 2023 – AB, Brussel

Andy Burrows (support act)


De Grammy genomineerde Schotse muzikante KT Tunstall ontluikt in de muziekscene met haar multi-platina bekroonde debuutalbum ‘Eye To The Telescope’ in 2004 én de wereldwijde hits ‘Black Horse and The Cherry Tree’  en ‘Suddenly I See’. Deze nummers, gecombineerd met haar baanbrekende loopin skills, maken van Tunstall een boeiend en dynamische artiest. Kate Victoria Tunstall komt uit het Schotse Edinburgh, waar ze ontkiemde op 23 juni 1975. De afgelopen zeven jaar heeft KT Tunstall zich bezig gehouden met haar ‘mind, body and soul’-trilogie. De Schotse zangeres begon aan het project kort nadat ze in 2015 naar Los Angeles was verhuisd, terwijl ze worstelde met een scheiding, de dood van haar vader en gehoorproblemen, die leidden tot de annulering van een tournee in 2021. KT Tunstall is gelukkig weer onderweg….

Tekst en Fotoalbum KT Tunstall: Philip Verhaege

Fotoalbum: Andy Burrows

De Engelse singer-songwriter Andy Burrows mocht fungeren als support-act. Andy speelt ook drums en percussie op KT Tunstall’s nieuwe langspeler ‘Nut’. En deed dat eerder ook bij formaties als We Are Scientists én Razorlight, de band waar hij ook de hit ‘America’ voor neerpende. Nu mocht hij zijn gitaar inpluggen voor een akoestische set. In songs als ‘Because I Know That I Can’ kreeg Andy backing van Stu, die het nummer inkleurde met zijn banjotunes. Omdat hij zo van Brussel houdt perfomde hij de song ‘Barcelona’. Burrows geniet en amuseert zich op een podium en ook in de lovesong ‘The Story Of Me And You’ druipt het speelplezier van zijn snaren. Het sensationele ‘Keep On Moving On’, uit zijn langspeler ‘Company’ uit 2012 was een knappe uitsmijter.

KT Tunstall en band kwam haar recentste en meteen ook het zevende album ‘NUT’ voorstellen. Het is het derde en laatste album in de ‘soul, body and mind’-trilogie, met voorlopers als ‘KIN’ en ‘WAX’. Het nieuwe album ‘NUT’ is ontstaan uit haar liefde voor West-Afrikaanse grooves, en dit gerelateerd met differente muziekstijlen. Opener ‘I Am The Pilot’ was hier met zijn energieke en voortstuwende beat meteen de ideale danssong. Het is haast een handleiding voor haar mindfulness. De weelderige zang van KT omarmde ook songs als ‘Dear Shadow’ en de ballade ‘Other Side Of The World’.

Pop-excentriciteiten en een mainstream sound kleurden vooral ‘The River’, het swingende ‘Demigod’, met zijn Afrikaanse ritmiek én de eerste single uit de nieuwe langspeler ‘Private Eyes’, met Seye Adelekan’s funky baslijnen. In de rocker ‘Hard Girl’ projecteerde KT haar objectiviteit die schuilt in haar uitstekende songwriting. Voor het weemoedige ‘Feel It All’ blijft ze wat verweesd achter op het podium en behoudt zo haar identiteit en inventiviteit. Tunstall’s dansbare energie, zonder al die commerciële absurditeiten die tegenwoordig als een nevel rond je heen ontwaard, ontsluimert in de popsong ‘Hold On’, met flarden ‘Walk Like An Egyptian’ uit The Bangles catalogi.

KT gaat zelf even op de knieën toen een peuter ‘I Love You’ toeriep. Maar ze ontluikt als akoestische rockchick in de relaxte ballade ‘Three’. De hit ‘Black Horse and The Cherry Tree’ was met zijn vocale harmonieën een leuke meezinger, tussendoor loofden ze The Queen of Schotland Annie Lennox met ‘Sweet Dreams’ (Are Made Of This). Maar ook de spirituele waarde in nummers als ‘Puch That Knot Away’ voelen hier zeer amicaal aan en grijpen je bij het nekvel. En dan volgde een akoestisch drieluik met lovesongs als ‘All The Time’, ‘Tiny Love’ en ‘Heal Over’. Met haar talloze, vaak grappige anekdotes had ze haar fanbase ook hier snel op haar hand. Wat volgde was een al even knappe finaleronde met het swingende ‘Synapse’ én de rockers ‘Saving My Face’ en ‘Canyons’, met zijn modificerende gitaarriffs.

Uiteraard zou er een bisronde volgen. Van ‘Out Of Touch’ ging het gezwind naar de hit ‘Suddenly I See’ en het afsluitende ‘The Healer’. Tekstueel hebben haar songs ook heel wat inhoud en ontroert ze met haar muziek. De klassieke KT-twangsound was alweer vertederend helder! Rock-‘n-roll is rebelse muziek, net zoals KT Tunstall.


Tekst en Fotoalbum KT Tunstall: Philip Verhaege

Fotoalbum Andy Surrows: Philip Verhaege

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.