Concert Review: The Selecter, maandag 24 april 2023 – Het Depot, Leuven

The Selecter, maandag 21 april 2023 – Het Depot, Leuven

The Skadillacs (support act)

The Selecter, de uit Coventry, Engeland afkomstige formatie werd eind jaren zeventig opgericht. Ze werden al snel een van de essentieelste bands van de Britse ska-beweging. Ze worden aspecifiek beschouwd als de pioniers van de Two-Tone ska sound.  De iconische frontvrouw Pauline ‘The Queen Of Ska’ Black en origineel bandlid  Arthus ‘Gaps’ Hendrickson zijn baanbrekende legenden. Vaak in één adem genoemd met The Beat, Bad Manners, Madness en The Specials. Ondanks heel wat personeelswisselingen is de groep sinds hun ontstaan in 1979 altijd een nieuwe sound blijven creëren. En laten ze nu net het nieuwe album ‘Human Algebra’ in de rekken hebben. Het is 43 jaar geleden sinds de release van het baanbrekende debuutalbum ‘Too Much Pressure’, en  hoewel het nog steeds inspireert en resoneert, houdt hun nieuwe studioalbum  ‘Human Algebra’ het vuur brandend met een geweldige verzameling tracks in die eigen onnavolgbare stijl van de band.

Tekst: Philip Verhaege

Fotoalbum: The Selecter

Fotoalbum: The Skadillacs


De Belgische formatie The Skadillacs hebben een passie voor ska. Deze achtkoppige formatie werd opgericht in 2011. Gitarist Post-it-Pete, Mr. Noglassis (keys), drummer Sir 5 ft Fill en zanger Sir Rudy Jean accorderen samen met de blazerssectie met trompettist 3 Minute Sam, R. Von Reed (saxofoon) en Slider op trombone die congruerende ska-stijl én de sound van het label 2-Tone Records. Ze openen in stijl met de Engelse beat vibe van ‘Ranking Full Stop’, een populair Jamaicaans gezegde. Maar de energie daalde ook neer in covers songs als ‘Gangsters’, ‘Do The Dog’, ‘Monkey Man’ en ‘A Message To You Rudy’, origineel van The Specials. De partizanen-song ‘Bella Ciao’ was ook hier een knappe herwerking. Het dansen kon beginnen, de moves werden controversiëler met de nummers.

Hun eerste single ‘Pick It Up’ is een tribute aan The Employees, de plaat werd destijds gemixt door Roger Lomas, de legendarische Grammy Award winning producer van Two-Tone Records-hits van onder meer The Beat, The Selecter en Lee ‘Scratch’ Perry. Na een dolgedraaide versie van ‘Night Boat To Cairo’, origineel van Madness was ‘King Kong’ hier de ideale uitsmijter. The Skadillacs waren alweer een stomend feestje waarbij vele klassiekers de revue passeerden.

‘The Queen of Ska’, Pauline Black OBE vormt samen met drummer Charley ‘Aitch’ Bembridge en mede-zanger Arthur ‘Gaps’ Hendrickson dé energieke en iconische band The Selecter. De 2-Tone Ska-revival was kort en krachtig, maar drukte langdurig zijn stempel op de Engelse muziekscene. De lyrics zijn vaak omstreden, waarbij de problemen die werden aangepakt de dag van vandaag helaas nog steeds even relevant zijn als in de jaren 70 en ’80. Gitarist John Robertson, Lee Horsley op orgel, bassist Andrew Pearson en Neil Pyzer-Skeete op trompet vormen de ritmesectie. Vorig jaar maakten ze een comeback met het 40-jarig jubileum van hun album ‘Too Much Pressure’, ze scoorden er zelfs een nummer één hit mee in de Independent Album Charts.

Pauline Black’s energie en feelgood ska-vibes is in Leuven haast onmiddellijk voelbaar. Ze runt nog steeds de show, met ‘Gaps’ als haar associé op het podium, en originele drummer Charlie Bembridge.  Lauri Johnson Orchestra’s ‘The Average Theme’ uit de dertiende langspeler ‘String Theory’ op het label Vocaphone Music uit 2013, was hier de ideale intro-opwarmer. Het ska-feestje werd ingezet met ‘Three Minute Hero’, samen met een scala aan hits uit dat eerste album. De single ‘Frontline’ uit 2017 prijkte al vrij vroeg in de set en baande zich net als ‘Facing Situations’ een weg doorheen een stillaan heetgebakerde venue. En ook bij ‘Bristol & Miami’ uit 1981 en het album ‘Celebrate The Bullet’ én het postmoderne ‘Deepwater’ begon de dansvloer stillaan te stuiteren. Het diepzinnige ‘Celebrate The Bullet’ is een al even somber als hard bewijs van die onomstotelijkheid dat The Selecter nog steeds is. Het nummer is helaas nog net zo relevant als toen. Het uitstekende ‘Danger’ ooit een hit uit de langspeler ‘Too Much Pressure’ creëerde ook hier een uniek sfeertje.

Tussendoor werden we ook getrakteerd op enkele nieuwe nummer van het recentste album ‘Human Algebra’ op het label Various Labels. De pop-getinte titeltrack is een nummer dat de zinloze dood van een jonge man portretteert als gevolg van de toenemende plaag van messen criminaliteit. Net zoals het relevante en reggae beat geïnspireerde ‘War War War’, dat de mantel accordeert als anti-oorlogslied, net zoals ‘Stop Them’, een song dat in het onderwerp duikt van zwarte medemensen die sterven door toedoen van zinloos politiegeweld. Drieënveertig jaar na het baanbrekende debuutalbum ‘Too Much Pressure’, dat nog steeds inspireert en resoneert is ‘Human Algebra’ tevens het zestiende studioalbum.

Black en Hendrickson bleven het publiek hypen met songs als ‘Missing Words’. En toen volgde een drieluik covers met het funky en bluesy gitaarriff overgoten ‘Train To Skaville’, een cover van The Ethiopians, Monty Norman’s ‘James Bond Theme’ en de sing along song ‘Carry To Bring Come’, gecrediteerd Justin Hinds & The Dominoes. En ook het zonnige en rumba vibe begeesterde ‘The Whisper’ was een publieksparticipatie én dan was er nog het epische ‘On My Radio’, het ophitsende en meerstemmige ‘Murder’, de reggae tunes van ‘Everyday’ en het swingende ‘Too Much Pressure/Pressure Drop’ als de perfecte perceptie. Wat een geweldige trant om een epische avond af te sluiten!

Pauline Black en The Selecter waren een van de meest succesvolle ska-bands uit het Two Tone-tijdperk. Meer dan veertig jaar na hun oprichting zijn ze nog steeds een uitstekende act. The Selecter produceert originele muziek die sociaal en politiek relevant zijn.

Tekst: Philip Verhaege

Met dank aan Het Depot

Fotoalbum: The Selecter (Philip Verhaege)

Fotoalbum: The Skadillacs (Philip Verhaege)


𝗦𝗢𝗨𝗟𝗕𝗢𝗬𝗦 𝗩𝗦 𝗥𝗨𝗗𝗘𝗕𝗢𝗬𝗦 (𝗙𝗧. 𝗚𝗟𝗘𝗡𝗡 & 𝗟𝗢𝗨), dit vintage duo uit België verzamelen ál jaren het beste uit de Jamaicaanse muziekscene. Zonder de geschiedenis ervan uit het oog te verliezen, spelen én organiseren ze al jaren feesten en concerten in o.a. België, UK, Duitsland, Frankrijk & Spanje. De beste ska, rocksteady én reggae op origineel vinyl 7″ goud waren de ideale opwarmers deze avond. Deze muzikale teletijdmachine bracht ons regelrecht naar de sixties..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.