Het Groot Verlof, Leuven

Bekijk de eerste activiteiten van Het Groot Verlof, het zomerfestival in Leuven, voor een zomer vol muziek, lekker eten en fijne voorstellingen.

Vrijdag 12 juli 2024

Grote Markt: Lee Fields ademt soul. Hij zag het daglicht in Wilson, North Carolina, maar verhuisde als tiener naar New York om er een succesvolle carrière uit te bouwen. Hij toerde onder meer met Kool & the Gang en staat op zijn 74ste nog steeds garant voor een show om ‘u’ tegen te zeggen.


Oude Markt: Levellers staan garant voor een feestje. De Britse band weet folk, punk en rock op een unieke manier met elkaar te vermengen. Jeremy Cunningham en zijn maats zullen en passant ook nog een boodschap door uw strot rammen. Want there’s only one way of life, weetjewel.


Vismarkt: De Canadese deejay en producer Tiga Sontag creëerde clubmuziek die zelfs stijve harken in beweging krijgt, denk aan ‘You gonna want me’ en zijn remix van ‘Sunglasses at night’. Vergeet je zonnebril dus niet, want die doen we vanavond niet meer af.


Hogeschoolplein: 100 VOLTAS baadt in Galicische cultuur en traditie. Het trio, dat twee Belgen omvat, brengt het verleden van Noord-West-Spanje tot leven met hedendaagse instrumenten.


Hogeschoolplein: De jonge Ier Cathal Ó Curráin brengt Ierland naar Leuven, samen met Marty Barry, zijn compagnon de route. Verwacht je aan traditionele liederen uit het Noord-Ierse Donegal op viool, banjo, bouzouki en gitaar.



19 juli Vrijdag 2024

Oude Markt, Suzan en Freek: Sinds het melancholische ‘Als het avond is’ zijn Suzan Stortelder en Freek Rikkerink veel meer dan een doodgewoon koppel. Het popduo verkocht ruim honderd zalen uit, waaronder ook het Sportpaleis. Ze zijn afgelopen winter zelfs stiekem getrouwd. Wens hen proficiat op de Oude Markt!


Oude Markt, 10cc: Deze rockgroep draait al meer dan 50 jaar mee in de wereld van de popmuziek, weliswaar met enkele tussenpozen. Je zal hits als ‘The wall street shuffle’, ‘Dreadlock Holiday’ en ‘I’m not in love’ ongetwijfeld herkennen. Wel een tip: niet opzoeken waarvan de Britse band zijn naam leende.


Grote Markt: Deze Syrische zanger is een fenomeen. Hij leerde de stiel op bruiloften en andere feesten en bracht meer dan 500 mixtapes uit met een extreem dansbare mix van dabke en westerse dans. Souleyman schreeuwt ‘Yalla! Yalla!’ op de maat van wat zijn synthesizer aan beats produceert. Feest. Gegarandeerd.


Hogeschoolplein: Pablo Golder en Florian De Schepper zijn de drijvende krachten achter Loogaaroo. De wilde, krachtige melodieën van Pablo’s accordeon zorgt in combinatie met de verrassende gitaar van Florian voor een nieuw geluid in de Belgische folk.


Hogeschoolplein: Naragonia Quartet, Zo’n twintig jaar geleden ontstond dit duo spontaan op het Portugese festival Andanças. Sindsdien brengt Naragonia eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. 



Vrijdag 26 juli 2024

Joost op de Oude Markt: De Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival bouwde jaren aan de weg. Zijn soms bizarre video’s op YouTube haalden miljoenen views en ook als rapper viel de kleurrijke Joost meteen op. Deze vrijdagavond wordt één grote, georganiseerde chaos.


Kevin & The Animals, Grote Markt: De Rotterdamse rapper Kevin De Gier (30), alias Slowflowanimal, werd het voorbije decennium een vaste waarde bij onze noorderburen. Hij weet zijn raak geformuleerde anekdotes de juiste toon mee te geven, mét liveband.


Gustaph, Oude Markt: Op het Eurovisiesongfestival van 2023 ontpopte Gustaph zich van achtergrondzanger tot vedette. De zanger uit Rotselaar deed het er bijzonder goed met ‘Because of you’ en trekt die lijn sindsdien door. Bewonder zijn stembereik op de Grote Markt, en als je kan voguen: zeker doen!


Góbé feat. Oscar Beerten, Hogeschoolplein: Het Hongaarse Góbé brengt al meer dan vijftien jaar een gedurfde, experimentele benadering van traditionele muziek. Het zestal speelt folksongs op akoestische instrumenten, zonder beperkingen, en avonturiert tussen lichte muziekstijlen.


Snaarmaarwaar, Hogeschoolplein: Met een gitaar, een mandola en ee mandoline toeren de mannen van Snaarmaarwaar onafgebroken langs zalen en podia in binnen- en buitenland. Ze nemen je mee op een trip vol strakke grooves en warme melodieën.



Zaterdag 27 juli 2024

Leuven zingt in de zomerse buitenlucht de beste nummers uit het collectieve muziekgeheugen meezingen.



M-IDZOMER

Het eigenzinnig muziek- en cultuurfestival van Het Depot en M Leuven neemt weer de museumtuin en -zalen van M over met muziek, kunst en performance.

Donderdag 01 augustus 2024 – M Leuven

Noa Lee brengt speelse indie muziek met dromerige melodieën en harmonieën, aangevuld met een wilde en atmosferische touch. De band wordt beschouwd als het muzikale project van Nina Kortekaas, die je ook kan kennen van op het podium met Eefje de Visser, Admiral Freebee, Hydrogen Sea en An Pierlé. 


Het Oostenrijkse downtempo triphop- en drum ‘n’ bass-duo Kruder & Dorfmeister bestaat 30 jaar! Het duo experimenteerde in het begin van hun carrière al met visuals tijdens hun dj-sets, iets wat in die tijd nog niet gebruikelijk was. Verwacht ook tijdens deze liveshow een meeslepende, audiovisuele ervaring.


Ão is een jong en veelbelovend viertal dat een opwindende mix brengt van saudade, indie en subtiele elektronica, met de fenomenale stem van frontvrouw Brenda Corijn. Live is Ão ronduit mind-blowing en uniek, een ervaring die je deze zomer zeker moet beleven.


Bongeziwe Mabandla, bekend als de enigmatische geest van de Afrikaanse soul, laat traditionele en moderne muzikale invloeden versmelten in vindingrijke soulvolle folknummers. In acht jaar tijd heeft hij gestaag een carrière opgebouwd waarmee hij nu een plaats inneemt tussen de Afrikaanse muziekgrootheden. Live is Mabandla betoverend.



Vrijdag 02 Augustus – M Leuven

J. Bernardt a.k.a. Jinte Deprez is een beetje een alleskunner. Zanger, songwriter, instrumentalist, arrangeur, producer, ingenieur, programmeur. Terwijl het geluid van debuutplaat ‘Running Days’ gevormd werd door elektronica, is het nieuwe album ‘Contigo’ op de oldschool manier gecreëerd, samen met een groep vanDeprez’s ‘supergetalenteerde’ vrienden.


Het schitterende debuutalbum ‘From Here To There’ van Girls in Hawaii zag exact twintig jaar geleden het licht. Dit baanbrekende album katapulteerde hen tot vaandeldragers van de Belgische rockscene en bracht een ware revolutie teweeg in de Belgische popmuziek. Op M-IDZOMER 2024 speelt Girls In Hawaii de laatste show van de ‘From Here To There’-reeks. Niet te missen, dus.


Barbara Dex, Grote Markt: Deze Kempense furie erfde het zangtalent van haar vader Marc en grootmoeder Leonie. De carrière van Barbara omhelst intussen meer dan 30 jaar, maar de muzikale goesting van de Kempense is onuitputtelijk. Onze mond valt overigens nog steeds open als zij haar keel openzet.


Grote Markt: Is Günther Neefs de beste zanger van Vlaanderen? De vraag stellen is ze beantwoorden. Dankzij zijn deelname aan ‘Liefde voor muziek’ weten nu ook fans van K3 wie de zoon van Louis is. Met zijn gouden stem geniet Neefs nog elke dag van zijn leven vol muziek, en wij met hem mee.


Oude Markt: Behoeft Camille nog introductie? De 24-jarige West-Vlaamse zangeres schoot in 2020 als een raket de lucht in en zorgde sindsdien voor magie, waar ze ook kwam. Een vechter, die soms geen tranen meer over heeft, maar garant staat voor vuurwerk!


Museumtuin: Loverman is het alter ego van de in Wijgmaal geboren James De Graef. Verwacht je aan een theatrale liveshow van een rasperformer. Met zijn formidabele diepe stem die schuurt en ontroert, trakteert Loverman je op een theatrale liveshow.


Grote Markt, Sergio: Deze blonde god behoeft geen introductie. Maar omdat we hier toch iets moeten schrijven, citeren we hem zelf: een doodgewone kerel, een jongen van de straat, die bovenal zijn wilde haren nooit kwijtraakt. Een topentertainer, die vaak het beest uithangt, en het liefst in Leuven. 



Zaterdag 03 augustus 2024 – M Leuven

Museumtuin: Moeten we Het Zesde Metaal nog uitgebreid voorstellen? Met klassiekers als ‘Ploegsteert’, ‘Naar De Wuppe’ en ‘Tid Van Ton is de band rond Wannes Cappelle niet meer weg te denken uit het Belgische muzieklandschap. Afgelopen jaar verscheen ‘Het langste jaar’, het zesde album al van de band, en ontstaan in emotionele omstandigheden. We horen je nu al meeneuriën!


Novastar in de Museumtuin: Al jaren krijgt Joost de vraag van fans naar een carrière-overzicht met zijn grootste hits uit zijn rijke oeuvre. Het antwoord op die vraag was altijd even kort als duidelijk: nee. Uiteindelijk hebbe Mikey Rowe & Andrew Britton, het Engelse producersduo waarmee Joost al een tijd mee samenwerkt, hem kunnen overtuigen. ‘The Best Is Yet To Come’ is een unieke verzameling met nieuwe versies van zijn grootste hits én als extra één gloednieuw nummer. Ontdek het live op M-IDZOMER 2024!



Zondag 04 augustus 2024

In en rond de Muntstraat, Oude Markt en Grote Markt van12 tot 23 uur

Ontdek Leuven en zijn culinaire hoogtepunten langs een heerlijk gastronomisch parcours in het hart van de stad. En ook aan gerstenat geen gebrek op de jaarlijkse biermarkt oep d’aa mèt.


M Leuven

De Amerikaanse instrumentale post-rockband Explosions In The Sky, opgericht in 1999, is een van de grote namen in hun genre. De muziek van de vier heren evolueerde in de loop der tijd van veel dynamiek en apocalyptische climaxen naar een meer electronisch geluid, op het album ‘The Wilderness’ uit 2016 waagt het avontuurlijke kwartet zich ook aan ambient, krautrock en progrock.


Museumtuin: In de meeslepende muziek van Martin Kohlstedt komen klassieke piano, soundscapes en intuïtieve inspiratiebronnen uit fundamenteel verschillende werelden samen in meeslepende electronicaproducties. Kohlstedt beschrijft zijn stijl van werken als modulaire composities; zijn stukken zijn altijd in beweging en nooit definitief, zelfs niet tijdens concerten.


Forum: Porcelain id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime sinds 2020 unieke soulvolle popsongs uitbrengt. De poëtische nummers bevatten zowel klassieke pop als lofi-elektronica, maar klinken altijd kwetsbaar, oprecht en authentiek.


Glints, Oude Markt: Rap van eigen bodem, maar van de bovenste plank. Bezieler Jan Maarschalk Lemmens combineert de grimebeats van Dizzee Rascal en Stormzy met een flow die doet denken aan Mike Skinner van The Streets.


The Subs, Oude Markt: De combinatie van trance & elektro ging als gimmick te water tot The Subs er internationaal succes mee oogstten. De Gentenaars slagen er anno 2024 nog steeds in om clubs en festivals plat te spelen. Wie is er vanavond the pope of dope?


Grote Markt: Het is alweer acht jaar geleden dat Laura Tesoro ons ‘What’s the pressure’ bracht. De zangeres en actrice werd kort daarna presentatrice, onder meer van Tien Om Te Zien. Ze dwong ook veel respect af in Special Forces. De power die ze in dat programma tentoonspreidde, brengt ze mee in een spetterende show naar de Grote Markt.


Meer Info: Het Groot Verlof

Stad Leuven – evenementen

Stadskantoor
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven


M Leuven

Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.