RIP : Vic Chessnutt

Rauw, ruw, ongepolijst, maar het snijdt door je ziel en blijft voor altijd aan je ribben plakken … (Frank)

Vic Chesnutt (Jacksonville, 12 november 1964 – Athens, 25 december 2009) was een Amerikaans componist en singer-songwriter.

Chesnutt werd als kind geadopteerd en groeide op in Zebulon in de staat Georgia, waar hij zijn eerste liedjes schreef toen hij vijf jaar oud was. Op zijn achttiende raakte hij door een verkeersongeval gedeeltelijk verlamd, maar hij bleef gitaar spelen.

Hij ging wonen in Nashville, de hoofdstad van de staat Tennessee, en vond er inspiratie (bij Stevie Smith, Walt Whitman, Wallace Stevens, W.H. Auden, Stephen Crane en Emily Dickinson) om liedjes te schrijven en te componeren. Zijn liedjes werden gecoverd door onder meer Madonna, Smashing Pumpkins en Garbage. Zelf trad hij op in een rolstoel.

Chesnutt raakte op 24 december 2009 in een coma nadat hij een overdosis spierverslappers ingenomen had. Hij overleed een dag later, op kerstdag, op 45-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Athens. Wikipedia