CHICAGO BLUESFESTIVAL 2011

Net thuis van het Chicago Blues Festival 2011. Een onvergetelijke happening voor blues- en festivalliefhebbers. Alweer bleek de blues zijn grenzen te verleggen, bovendien staat jong talent klaar om de scene nieuw leven in te blazen.

Fotoalbum (Frank Jacobs)

(album wordt nog aangevuld)

.

Het is natuurlijk een reis op zich, en een zekere financiele investering. Toch laten wij ons jaarlijks verleiden tot een bezoek aan het Chicago Blues Festival. Niet alleen is dit het grootste festival ter wereld (jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers), hier zie je ook het betere blueswerk,ter plaatse in de stad die gekend is om zijn bluesroots.

Chicago is een prachtige stad, puur amerikaans en groots. Ondanks alle “Europese vooroordelen” is de bevolking er erg open, vriendelijk en behulpzaam. Het is een echte aanrader om de stad te bezoeken, mega en prachtige achitectuur. Er zijn de vele bluesclubs in alle geuren en kleuren, en natuurlijk de club van Buddy Guy, die er woont en regelmatig de bezoekers verrast met een gesprek, foto, handtekening. De dagelijkse optredens in de club zijn van hoog niveau, en zowel aanstormend talent als gevestigde waarden zijn er mee te maken. De stad is groot, maar alle bluesgerelateerde activiteiten zijn op wandelafstand mee te maken.
Het festivalterrein is eigenlijk een groot park, gelegen aan het Michigan meer. Verschillende podia zijn er opgesteld op ruime afstand, zodat de ene act de andere niet stoort. Ondanks het grote bezoekersaantal heerst er geen benauwd gevoel, en is het aangenaam rondwandelen van het ene podium naar het andere. De ene keer zit je in een romeinse arena, dan zit je gezellig tussen de bomen, of sta je op een laan die zo groot is als een landingsbaan.  De sfeer is erg gezellig, blues is nu eenmaal geen jachtige of agressieve muziek, en de festivalgangers variëren van families met piepjonge kinderen tot stokoude adolescenten. Iedereen houdt er van muziek, en dat vertaalt zich in een heel open en vriendschappelijke sfeer. Je voelt er onwezenlijk echt de blues, een gevoel dat je nooit meer los laat.
Faciliteiten zoals sanitair en catering te over, alles betaalbaar (in de europese prijsklasse) en heel proper. Alle ingredienten zijn dus aanwezig om deel te nemen aan een geslaagd en volwassen evenement. Ze kunnen er wat van, die Amerikanen.
En dan is er natuurlijk de muziek. Nu zijn we in ons landje best wel verwend, hier in België bestaat een heel gezonde en hoogkwalitatieve muziekcultuur. En dat is in Chicago niet anders. Hoewel blues bij ons wel eens bestempeld wordt als simpele drie-akkoordenmuziek, moet ik duidelijk zeggen dat de bands ginder wel heel degelijk hun metier kennen. Alle bands die ik zag bestonden uit topmuzikanten die hun instrument allemaal binnenstebuiten kennen, getalenteerd tot op het bot. Deze muziek is niet ‘simpel’, en boeit alleen al door de technische hoogstand van de muzikanten individueel. Drummers, bassisten, blazers, percussie, allen van het hoogste niveau en natuurlijk gitaristen en zangers die een mens   betoveren. Mannen en vrouwen zonder onderscheid. Het geeft me nog kippevlees.
Het is duidelijk dat dit festival me in de ban houdt. Dit festival is de reis en de investering meer dan waard, dit is het Mekka van de bluesliefhebber wereldwijd.

Het in detail bespreken van elke groep is hier eigenlijk onbegonnen werk, want het zijn er zoveel en de acts zijn zo divers dat je eigenlijk al een boek zou moeten schrijven. Om nog maar te zwijgen van de klinkende namen, elk met zijn eigen voorgeschiedenis.

Besluit : dit festival moet je minstens éénmaal meemaken, het wordt een onvergetelijke reis, en als je bent zoals ik, zou je maar al te graag je roots verplaatsen naar het betoverende Chicago. Cheers ! (en geniet van de foto’s – die er trouwens in bakken zitten aan te komen).

Frank

FESTIVALINFO & PICTURES

One comment

  1. Ik was daar vorig jaar ook en het is inderdaad een heel heel mooi festival. De meeste groepen die je daar ziet zouden wat meer naar Europa moeten komen want de blues die je daar proeft is toch net iets echter dan hier. Benieuwd naar nog meer foto’s.

Reacties zijn gesloten.