Steve Earle & The Dukes Feat. Allison Moorer

True country, roots rock, strong songs, honest words!
Ras Amerikaan, maar zeer begaan met de wereld, en één van de sterkste karakters uit de country-rock hoek. Steve Earle kan het begeesterend solo, verpletterend met zijn Dukes, of verbluffend met bluegrass artiesten als de Del Mccouryband. Dat weten we hier al. Maar is het echt al van 2004 dat hij nog eens in de AB stond? Dan nu best maar meteen Steve Earle & The Dukes (and Duchesses) feat. Allison Moorer! Dat deze laatste op zich al een fantastische zangeres en ook mevrouw Earle is, is dan mooi meegenomen.

.

Ondertussen zeker aan zijn 20ste cd toe: ‘I’ll Never Get Out Of This World Alive’ (op het New West label, zie ook Kris Kristofferson en John Hiatt.) Een titel die trouwens geleend is bij Hank Williams, zoals Earle een vorige cd ook gewoon ‘Townes’ noemde en integraal wijdde aan het oeuvre van zijn vroegere en te vroeg overleden vriend.
Voor de Earle-leken moge duidelijk wezen dat we hier in de kern van ‘all things’ country, roots, Nashville en Americana vertoeven. Maar dan wel bij een muzikale mentor die meent wat hij zingt en de jongste jaren geen onderwerp meer uit de weg gaat (desnoods ook als acteur, auteur of radiomaker.)

.

Muzikaal-technisch één van de betere concerten die ik in de AB meemaakte. Een perfecte sound, heel tranparant en gedefinieerd, klaar om live in te blikken op cd. Een gezelschap van heel overtuigende muzikanten, allen multi-instrumentalisten, en een breed scala aan muzikale stijlen. Een boeiende Steve Earle, zowel vokaal als verbaal, die tijdens de meer dan 2 u. durende show zijn bandleden meer dan uitvoerig in de kijker plaatste. Een goed gevulde AB, met een aandachtig en enthousiast publiek. Wat verlangt een mens nog meer …
Deze americana/irish/country-stijl is in Europa wellicht iets te onbekend om bij het grote publiek aan te slaan, maar dat neemt niet weg dat we hier een topconcert mochten beleven, met muziek zoals deze behoort te klinken. Hoed af voor dit gezelschap !

ABconcert   –   fotoalbum Frank Jacobs