JOHN PRIMER – De Blauwe Wolk 10/10/2011

We hebben ons in het verleden nooit tegen onze goesting richting het bluescafé The Blauwe Wolk in Zottegem begeven. We hebben in dat kleine zaaltje onvergetelijke concerten bijgewoond en daar werd het ons duidelijk wie The Radio Kings, Rod Piazza of Mike Morgan and The Crawl in feite waren. Onze liefde voor the blues en aanverwante muziek werd in de Grotstraat aangewakkerd.

Maandagavond leek het er op dat die dagen terug waren. Voor het optreden van John Primer hadden de organisatoren er voor gekozen om dit te laten doorgaan in het café in plaats van in het zaaltje. Aanvankelijk zag het er naar uit dat ze met een acuut plaatsgebrek zouden worden geconfronteerd, maar uiteindelijk viel alles in de goede plooi. De sfeer van de grote dagen was er opnieuw net als dat typische ‘ons kent ons’ gevoel met de gezellige babbels aan de toog.

John Primer liet zich, behalve door zijn onafscheidelijke Gibson Epiphone gitaar, begeleiden door het Nederlandse trio Little Boogie Boy Bluesband met Hein ‘Little Boogie Boy’ Meijer (zang en gitaar), Harry Meijer (bas) en Jan Den Boer (drums). Vooraleer John Primer ten tonele verscheen warmde de Little Boogie Boy Bluesband de aanwezigen op met ‘Loving You Is The Best Thing That Happened To Me’, dat naadloos overging in Willie Dixon’s ‘My Babe’, dat op zijn beurt uitmondde in een gitaarsolo met een ‘When The Saints’ thema. Tussen haakjes: de bijnaam Little Boogie Boy werd door notabene John Primer himself aan Hein Meijer gegeven.

.

John Primer opende zijn set met ‘You Don’t Have To Go’ van Jimmy Reed en vervolgde ook al zonder enige vorm van pauze met ‘You Left Me With A Broken Heart’.

John Primer was ooit de allerlaatste lead gitarist in de band van Muddy Waters en hij keek terug naar die tijd met ‘Manish Boy’. John Primer croonde eveneens ‘Since I Met You, Baby’ van Ivory Joe Hunter, maar daarbij viel toch op dat zijn stem zich beter leent tot het meer funky werk.

Was het eerste deel van het concert niet slecht, dan was het na de pauze nog een flink pak sterker. Nadat deel twee door de Little Boogie Boy Bluesband op gang was geschoten met ‘Bad Bad Rooster’ en een bijzonder mooie versie van ‘Members Only’ was het opnieuw de beurt aan John Primer. Hij bewees dat hij nog steeds en uitstekende gitarist is en hij liet zich verleiden tot gespierd slidewerk op trage bluesnummers als ‘Call Me John Primer’ en ‘I Called My Baby On The Telephone’ en wisselde dit af met ‘Last Night’ van Little Walter en nog een paar nummers uit zijn Muddy Waters periode zoals ‘I’m Ready’ en ‘I Got My Mojo Working’. Met dit laatste nummer sloot hij het eigenlijke optreden af.

Het publiek schreeuwde om bisnummers en John Primer amuseerde zich met de wisselwerking tussen hemzelf en het publiek op ‘Hey! Hey! The Blues Is All Right’.

Daarna was het boeken dicht en licht uit, zou je denken en er waren reeds meerdere mensen huiswaarts gekeerd. Al wie ter plaatse gebleven was wilde nog meer van dat fraais horen. Onverwacht verscheen John Primer opnieuw op het podium en hij rondde de mooie avond af met een ronduit schitterende versie van Albert King’s ‘The Time Will Come’.

Het was maandagavond niet de eerste keer dat John Primer aan het werk zagen, wel integendeel. We zagen hem ondermeer in juni jongstleden op het Chicago Bluesfest een prachtconcert weggeven. Nog nooit heeft hij ons ontgoocheld. Er zijn inderdaad nog zekerheden in de wereld. Ook al omdat er nog steeds de Blauwe Wolk is, die het patent heeft op gezellige bluesavonden zoals die van maandag 10 oktober.

Ivan

fotoalbum (Philip Verhaege)