RIP : Johnny Otis

De Amerikaanse rhythm and bluespionier Johnny Otis is dinsdag op negentigjarige leeftijd overleden, zo heeft de Los Angeles Times donderdag gemeld.
John Veliotes werd geboren als zoon van Griekse immigranten in Vallejo, ten noordoosten van San Francisco en groeide op in een buurt waar de zwarten in de meerderheid waren en zo kreeg Otis stevig voeling met hun cultuur.Muziek werd zijn leven en de hit ‘Willie and the Hand Jive’  in 1958 maakte hem op zowaar onsterfelijk. Otis was actief als zanger, songschrijver, drummer, bandleider en DJ.Hij is ook de ontdekker van wereldsterren uit de R&B en rockwereld zoals Etta James, Little Richard, Hank Ballard en Little Esther Philips.In 1955 zorgde hij met The Wallflower voor de eerste grote hit van James. Andere bekende nummers van zijn hand zijn ondermeer ‘So Fine’ en ‘All Nite Long’.Nadat de interesse in oorspronkelijke rhythm-and-blues met de opkomst van bands als The Beatles was afgenomen, gooide Otis het over een heel andere boeg. Hij schreef enkele boeken, was actief in de lokale en nationale politiek, werd predikant en kunstenaar en probeerde een eigen merk appelsap aan de man te brengen. In 1994 werd Johnny Otis opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.