RIP : Johnnie Bassett

Johnnie Bassett, geboren 09 Oktober 1935, is zaterdagavond 4 Augustus 2012 overleden aan kanker in het St. John Hospital, Detroit. Bassett was 76 en speelde in Dertroit ondermeer met Little Willie John en John Lee Hooker. Hij heel wat sessiewerk voor de labels Motown en Fortune Records en werkte oa.voor Smokey Robinson & The Miracle.
Vorige maand verscheen het album ‘I Can Make That Happen’. Zijn tweede release op Mack Avenues Sly Dog sub-label.
In de jaren 60 verhuisde Bassett naar Seattle, waar hij ondermeer samen werkte met Tina Turner. Jimi Hendrix was een groot bewonderaar van Johnnie en aanschouwde hem als zijn grootste mentor. Eind jaren zestig verhuisde Bassett terug naar Detroit waar hij sindsdien woonde.
Bassett werd onderscheiden met heel wat Awards, waaronder een Lifetime Achievement Award van de Detroit Blues Society. In 2006 won hij op de Detroit Music Awards de Outstanding Blues / R & B Instrumentalist award en zowel in 2010 als 2011 werd hij bekroond met de Outstanding Blues Artist / Group award. Twee jaren geleden had ik de kans om Johnnie Bassett te interviewen op het Spring Blues Festival in Ecaussinnes voor het Blues magazine Back To The Roots.