RIP : Ravi Shankar

images

De Indiase sitarlegende Ravi Shankar is op 92-jarige leeftijd overleden aan een longinfectie in een hospitaal te San Diego. Hij werd geboren als Robindro Shaunkor Chowdhury. In 1930 verhuisde ‘Robu’ met zijn moeder naar Parijs waar zijn oudste broer Uday Shankar een dansgezelschap leidde. Hij leerde daar in 1935 Ustad Allauddin Khan kennen, een muziekvirtuoos en de grondlegger van de moderne Indiase klassieke muziek, en ging zeven jaar bij hem in de leer, volgens het leerling-meester-systeem op de sitar. In 1939 gaf Shankar zijn eerste concert.

Shankar werd wereldberoemd in de jaren 1960-’70 door zijn medewerking met The Beatles en The Rolling Stones.
Hij wordt aanschouwd als de man die de Indiase muziek in het Westen populair maakte.
Ravi is de vader van Norah Jones en de sitarspeelster Anoushka Shankar.