Les Messieurs Blues

PICTURES

Zondag 14 april 2013 – Les Messieurs Blues – De Blauwe Wolk – Zottegem

Het Jazzcollectief ‘Jazz On Sunday’ heeft zijn naamsbekendheid, en sporen, ondertussen meer dan dik verdiend. Sinds enkele jaren programmeert deze vriendenkring In De Blauwe Wolk in Zottegem hoogstaand jazz-entertainment. Jong talent en gevestigde waarden bestijgen wisselend het podium. Onder de noemer van professionaliteit en kwaliteit is het goed vertoeven, het is dan ook steeds opnieuw met een gezonde dosis nieuwsgierigheid dat wij ons richting Zottegem begeven.
Vandaag veranderen wij het geweer van schouder, in die zin dat wij, samen met jazzonsunday.be, nu niet mikken op een avond vol jazzcreaties. Les Messieurs Blues tappen immers uit een ander vaatje. Ergens in het achterhoofd bleef even de vraag hangen over welke muziekstijl we mochten verwachten, want hoewel de groepsnaam duidelijk naar de blues verwees, zijn de muzikanten zelf in de media wellicht beter gekend voor andere muzikale uitspattingen. Bovendien ervaren wij regelmatig dat een collectief supertalenten niet altijd méér betekent dan de som van de individuele waarden.
Bakken aangeboren talent dus, met klinkende namen als Patrick Riguelle (Kadril, Laatste Showband), Jean Marie Aerts (TC Matic, producer van o.a. Urban Dance Squad, Gorki), Filip Casteels (El Fish) en Jean-Pierre Onraedt (drums).
Per uitzondering loopt de zaal, of eerder de uiterst gezellige club, niet helemaal vol vandaag, maar de publieke opkomst is toch heel behoorlijk. En om maar meteen met de deur in huis te vallen, de afwezigen hebben mooie momenten gemist.
Terwijl het optreden gestaag op gang  komt, blijkt duidelijk dat dit niet zomaar een allegaartje van goede muzikanten is. Zowel eigen songs als fijne covers passeren de revue. De muziek zít, over dit concept is heel goed nagedacht. Alle songs staan op zichzelf, er zijn mooie strukturen, er is nooit sprake van egotripperij en het geheel zit werkelijk retestrak. Niets dan lof dus over dit (tijdelijke ?) project, het is zijn geld en de inspanning méér dan waard. Ben je zelf muzikant/toeschouwer, dan zal je zeker genieten van het repertoire. De muziek heeft veel ruimte, en het totale pakket boeit door varierende songs met verschillende ritmes. De band speelt heel beheerst en elke noot is to-the-point, de eigen nummers staan sterk en de covers (waaronder enkele sterke Arno-nummers) zijn werkelijk prachtig bewerkt.
Blijft dan nog de vraag of we een bluesconcert beleefd hebben. Niet in de letterlijke zin van het woord. Blues is een vak apart. Een echte bluesmuzikant wordt zó geboren. (hierbij kan ik verwijzen naar mijn jaarlijkse bezoeken aan het Chicago Bluesfestival). Pur-sang bluesliefhebbers zullen zich in Les Messieurs Blues niet direct vinden. Toch is dit project vérre van een teleurstelling, eerder nog, een sterke aanrader voor wie met een open vizier muziek wil beleven.
Een heel hoogstaande muzikale nacht vandaag, met een geslaagd huwelijk tussen blues en een moderne muzikale visie. JazzOnSundays programmeert uitmuntende muziek en wij kijken uit naar volgende afleveringen. En Les Messieurs Blues, dat zijn werkelijk grote heren !

Frank Jacobs (fotografie en tekst)

PICTURES