ABBA: Het officiële fotoboek

!cid_image001_jpg@01CEE04F Wij schrijven 31 augustus 1973. Een relatief onbekende Zweedse band prijkte op de affiche van een festival op het plaatselijke vliegplein in Overboelare, een deelgemeente van Geraardsbergen, België. Ook Peter Koelewijn keilde er toen zijn hit ‘Angeline’ (m’n Blonde Sexmachine), maar niet minder onbelangrijk was toen de aanwezigheid van wereldster Neil Sedaka. Enkele maanden voordien hadden Anni-Fred Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Agnetha Fältskog nog de derde plek behaald op het Nationale Songfestival van hun thuisland Zweden met het nummer ‘Ring Ring’. De single werd zelfs een top 5-hit in Nederland. Pas een jaar later was het hek helemaal van de dam toen Abba, een acroniem van de voornamen, na het Nationale festival ook het Eurovisie Songfestival wonnen op 6 april 1974 in Brighton, Engeland met het nummer ‘Waterloo’. Het Songfestival was toen nog de wipplank voor heel wat bands. Het winnende liedje was plots een wereldhit. Een zouden er uiteindelijk nog een hele rits volgen, dat een dubbel-cd waarschijnlijk niet voldoende is om alle grote hits op te plaatsen. Een carrière die duurde van begin jaren ’70… tot er in 1982 abrupt een einde kwam aan het sprookje.

 

Nu is er dus een allereerste officiële fotoboek verkrijgbaar. Heel wat foto’s zijn begeleid door een Nederlandstalige beknopte biografie. Het is dan ook in de eerste plaats een fotoboek ! Het hebbeding is 400 blz. dik en is heel rijkelijk geïllustreerd. Het is bovendien een intiem, vertrouwelijk en bijwijlen emotionele uitgave geworden. Ruim 600 foto’s -waarvan heel wat fotografische opnamen komen uit het persoonlijke archief van de bandleden- schetsen de muzikale levensloop van de groep Abba. Foto’s die nooit de pers haalden, zijn zo verfraaid in al hun glorie. Badend in overvloed aan succes, zelfs even bespot als gay-muziek, maar door de wereldpers steeds triomfantelijk beschreven als een volwaardige popband die geschiedenis heeft geschreven.

Abba kenmerkte zich ook met expressieve en glinsterende kledij, een creatie van ontwerpster Inner Svenneke. Zelfs aan de movie en de musical ‘Mama Mia !’ wordt aandacht besteed en leidde zelfs tot een revival van de band. Wie niet voldoende heeft aan het boek kan naar Stockholm afreizen, waar vorig jaar het Abba museum officieel werd geopend.

Abba, Thanks for the music…. En het schitterende fotoboek !

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

VBK België Katwilgweg 2 2050 Antwerpen        T 0032 (0) 3 355 28 36 / 0032 (0) 3 355 28 42

ISBN: 978 90 218 1002 7 http://www.Isamsterdam.nl