* Concertreview The Stranglers 21 April 2014 CC René Magritte, Lessines Belgium

The Stranglers & Idiots  Lessines  21-04-2014 005Het Henegouwse pittoreske stadje Lessines is vooral wereldvermaard voor zijn Hôpital Notre Dame à la Rose, een uitzonderlijke site die uitgeroepen werd tot het belangrijkste patrimonium van Europa op vlak van middeleeuwse geneeskunde. Maar natuurlijk is het ook de geboorteplaats van een van de belangrijkste surrealistische kunstschilders René Magritte.

Dat het cultureel centrum zijn naam draagt is dus niet zo verwonderlijk. De organisatie staat vooral bekend voor de vele muzikale kwaliteiten die er op regelmatige basis worden geprogrammeerd. Net zoals het vermaarde Festival Roots & Roses dat traditioneel plaatsvindt op 01 Mei 2014.

Er waait een nieuwe wind door het Vlaamse Rock landschap. De ID!OTS zijn een West-Vlaams viertal dat de kunst verstaat om moeiteloos het dak van een concertzaal weg te blazen. De high-energy gitaarriffs van Wouter Spaens vormen samen met het loeihard slagwerk van Tom Denolf, Dick Descamps’ vette baslijnen en de bijwijlen melodieuze zangpartijen van Luc Dufourmont de basis voor de sound. En dat etaleert het viertal perfect in de bluesy song ‘Hangman’. De band herrees uit de assen van de legendarische band Ugly Papas en in november 2013 trokken ze zich gedurende een 10-tal dagen terug in de Hoge Venen (GAM-studio) om er hun eerste full-album op te nemen. En dat zullen we hier in Lessines geweten hebben. Heel wat songs prijkten dan ook op de playlist. Het deugddoende ‘Albania’ vond een prettige samenhang met het adembenemende ‘Mad Man Blues’ en ‘Urang Utang Boogie’. Prozaschrijvers zullen het nooit worden, maar ze blazen je muzikaal wel mateloos uit je sokken.

The Stranglers & Idiots  Lessines  21-04-2014 082The Stranglers dan maar…..Een tot in de nok gevuld cultureel centrum had meer weg van een broeikast, maar gelukkig hebben The Stranglers heel wat songs waar wij koude rillingen van krijgen. In 1977 speelden ze zowat de helft van Engeland aan flarden en kwam de grote doorbraak met het album ‘Rattusnorvegicus’. Stagetimes vanavond was exact 21u00 en met een hele resem van knappe en legendarische albums hebben de heren keuze in overvloed voor een ‘best-off’ concert. Jet Black de originele drummer was niet van de partij en werd vervangen door Jim McCauley. Samen met Jean-Jacques Burnel (baslijnen en vocals), Dave Greenfield (keyboard) en zanger/gitarist Baz Warne opende hij het concert met de inmiddels klassieke ‘Waltzinblack’ intro. Het optreden in Lessines was de afsluiter van hun Europese luik maar toch lieten de heren een frisse indruk na. Al snel volgden ‘Toiler On The Sea’, het opwindende ‘No More Heroes’ en het elektronische ’Peasant In The City’ uit het gelijknamige album ’No More Heroes’. De band putten ook rijkelijk en mateloos uit hun punkverleden met krakers als ’Was It You’, ‘Peaches’ en het door Jean-Jacques Burnel in het Frans vertolkte ‘La Folie’. Ook de coverversie ‘Walk On By’ origineel van Dionne Warwick werd hier gesmaakt. Meteen werd ook de dzjoeyboks ingang gestoken en knalden hun grootste hits zoals ‘5 Minutes’, ‘Golden Brown’ en ‘Skin Deep’ door de woofer. Het steeds luid meegekeilde ‘Allways The Sun’ vonden dan ook een gretig interactie met de dolgedraaide bewonderaars. Met ‘Hanging Around’ werd na 180 min. de finaleronde ingezet. The Stranglers performen liefst twee bisrondes en dankten de fans met hun slotversie van The Kinks ‘All Day And All Of The Night’, waarvan de scherpe kantjes nog niet waren afgevijld.

The Stranglers & Idiots  Lessines  21-04-2014 068Schitterende afsluiter van een avond die ze in Lessines gerust mogen inlijsten.

Tekst & Foto’s @PV

More pictures see Picturebook…