* Sabam Jazz Awards uitgereikt tijdens Gent Jazz Festival

Sabam_Jazz_Awards_2014_by_Christian_Overdeput

Gisterenavond werden op het Gent Jazz Festival de SABAM Jazz Awards uitgereikt.

Bart Maris ontving de SABAM Jazz Award in de categorie ‘Gevestigde Waarde’.  Aan deze award verbindt  SABAM een geldbedrag van 10.000 Euro. De prijs voor jong talent, de SABAM Jeugd & Muziek Jazz Award, ging naar Seppe Gebruers.

De Jeugd & Muziek Award wordt door SABAM en door Jeugd en Muziek Vlaanderen ondersteund met een bedrag van 5.000 Euro. Ook de Muze van SABAM  werd uitgereikt.

Deze prijs wordt door SABAM toegekend aan een Belgische jazzpersoonlijkheid die omwille van zijn of haar verdiensten succesvolle acties ondernomen heeft ter ondersteuning van de jazz. Die prijs gaat naar fotograaf Jos L. Knaepen.  Foto winnaars in bijlage.

 

Gevestigde waarde – Bart Maris

De jury besloot met meerderheid van stemmen om de SABAM Jazz Award voor  ‘Gevestigde Waarde’ dit jaar toe te kennen aan Bart Maris.  Uit het juryrapport:

“Een grote openheid en zin voor avontuur, gekoppeld aan muzikale intelligentie en een sterke persoonlijkheid. Daardoor betekent de aanwezigheid van de laureaat in diverse formaties steeds een creatieve meerwaarde

Zin voor initiatief en grote daadkracht bij het uitbouwen van de scene, niet in het minst door het creëren van muzikale netwerken en het vrolijk heen en weer pendelen tussen niet alleen de meest diverse muzikale werelden en genres, maar ook tussen lokale, landelijke en internationale circuits.

Speciale waardering heeft de jury voor de collegiale instelling van de laureaat en in het bijzonder voor de groothartige inzet waarmee hij ook jonge musici in het creatieve proces meeneemt.

De jury benadrukt het feit dat de laureaat op doortastende wijze een eigen koers vaart, vaak buiten de gevestigde kanalen en institutionele circuits; en los van academische en vormelijke beperkingen. Die mentaliteit is steeds essentieel gebleken voor de ontwikkeling van deze muzieksoort maar blijft vandaag verontrustend vaak onder de radar van media, publiek en zelfs organisatoren.

De laureaat heeft daarmee over de jaren heen een sterke en blijvende bijdrage geleverd. De instelling van de laureaat wijst er bovendien op dat er ook in de toekomst van hem een meerwaarde kan worden verwacht.

De jury spreekt de hoop uit dat deze prijs voor de laureaat een extra steun kan betekenen om een rijke carrière als performer nog verder uit te bouwen.”

SABAM Jeugd & Muziek Award – Seppe Gebruers

De jury besloot unaniem om de Jeugd & Muziek Award toe te kennen aan pianist Seppe Gebruers.  Uit het juryrapport:

“Een grote muzikale durf en opvallende nieuwsgierigheid die verder reiken dan de geijkte formules. Hoewel deze instelling gelukkig in meer of mindere mate voor de meeste kandidaten geldt, vindt de jury deze kwaliteit bij de laureaat nog sterker uitgesproken.

Een verheugend gebrek aan schroom om de gebaande paden te verlaten en een risicovol eigen parcours te volgen. Dat dit parcours alsnog grillig lijkt en niet wordt vertaald in een soort carrièreplan vindt de jury juist een pluspunt.

Een zeldzame bereidheid om vanuit de persoonlijke artistieke gedrevenheid authentieke leerprocessen op te zoeken, op het terrein en in specifieke relaties met individuele muzikanten. Dit zonder pretenties maar ook zonder valse bescheidenheid..

Dat de laureaat de nodige instrumentale vaardigheden en muzikale bagage bezit  is voor de jury een vanzelfsprekend gegeven. Belangrijker is dat deze ondergeschikt blijven aan het enorme speelplezier en de muzikale passie waarvan de laureaat voortdurend blijk geeft. Met deze instelling slaagt de laureaat er in om een gezonde spanning en spontane nieuwsgierigheid op te roepen naar de volgende stappen in zijn muzikale ontwikkeling. Zeker voor een opkomend talent is dit een belangrijke kwaliteit.

De jury wenst daarom de laureaat te stimuleren in zijn verdere ontwikkeling.”
De jury voor beide categorieën bestond uit: Rob Leurentop, Toon Vandeuren, Pieter Kooten, Mik Torfs en Wim Wabbes.

De Muze van SABAM – Jos L. Knaepen

Jos L. Knaepen fotografeert al 30 jaar de jazzscene. Hij is huisfotograaf van Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim. Zijn werk wordt gepubliceerd in internationale jazzbladen als Downbeat en Jazz Times. Het Fotomuseum in Antwerpen wijdde een tentoonstelling aan hem en ook in de Verenigde Staten doen befaamde instituten als het Smithsonian een beroep op hem. Hij ontvangt de Muze van SABAM voor  zijn inzet voor de jazz en de kwaliteit van zijn werk.

Gent Jazz Festival loopt nog t/m 19 juli op de Bijlokesite te Gent. Info & tickets: www.gentjazz.com

www.sabam.be, www.jeugdenmuziek.be