* Unieke retro expo ‘Those Days of Jazz in Belgium’ reveleert aanwezigheid van jazzlegendes in ons land

!cid_image001_jpg@01CF91ED

Van 21 augustus t/m 11 september in Zebrastraat

Unieke retro expo ‘Those Days of Jazz in Belgium’ reveleert aanwezigheid van jazzlegendes in ons land

 In het kader van Jazz in ‘t Park en op een boogscheut van het Zuidpark, waar de stad Gent van 4 tot 7 september 14 nazomerse jazzconcerten aanbiedt met Belgische jazz, loopt de expo ‘Those days of Jazz in Belgium’. Deze expo etaleert van 21 augustus t/m 11 september in Zebrastraat een collectie jazzartefacten van en over jazzlegendes die in Gent en in andere Belgische steden hebben geconcerteerd. De collectie overspant een periode van 1929 tot de laatste handtekening van Lionel Hampton in 1993, en omvat muziekinstrumenten, flyers en affiches, door de artiesten gesigneerde foto’s, boeken en LP’s…

Dat jazz in Gent volop leeft door de vele concerten en festivals is al langer bekend. Maar dat België, en Gent in het bijzonder, een heel rijk jazzverleden heeft, is minder bekend. Het lijstje is indrukwekkend. Louis Armstrong, Lionel Hampton, Django Reinhardt, Bill Coleman, Sydney Bechet, Big Bill Broonzy… allen speelden ze ooit in Gent! Speelden verder ook nog in België van wie artefacten op de expo: Duke Ellington, Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Benny Goodman, Count Basie, Jazz at the Philharmonic met Billie Holiday en Lester Young…

Met deze retro tentoonstelling exposeert de 36-jarige Gentse swingjazzverzamelaar Kris Bauwens, ook DJ en dansleraar van swingdans uit de jaren ’30 en ’40, een deel van zijn unieke collectie jazzartefacten. Goed voor 15 thematisch opgebouwde vitrinekasten in Zebrastraat.  Zijn collectie startte hij pas drie jaar geleden op, nadat hij op een rommelmarkt een doos met uniek materiaal opkocht op de Gentse Patersholfeesten. Meteen de start van een ontembare passie…

Ook multi-instrumentalist Koen De Cauter verleende zijn medewerking aan de expo met het uitlenen van een aantal eigen, zeldzame instrumenten die gelijkaardig ook door jazzgrootheden van de expo werden bespeeld. Zoals de typische Selmer-gitaar van Django Reinhardt of een sopraansax identiek als die van Sydney Bechet.  De 88-jarige jazzcat Steve Wante, die Jazz in ’t Park tot 2012 altijd voorzag van jazzdocumentaires voor de openlucht filmprojectie na de concerten, leende ook nog wat originele en zelf getrokken zwart-wit foto’s, o.a. van Duke Ellington die de trappen van het vliegtuig afdaalt op de luchthaven van Zaventem.

Praktisch

Expo ‘Those days of Jazz in Belgium’ van 21 augustus t/m 11 september in  expositieruimte Zebrastraat, Zebrastraat 32,  Gent. Open van woensdag t/m zondag van 14u-18u. Aansluitende nocturne op donderdag 11 september van 19u-22u.

Info: www.zebrastraat.be en www.gent.be/jazzintpark