* Festival review Roots & Roses Festival Lessines, vrijdag 01 Mei 2015

Tekst : Ivan Van Belleghem – Fotoalbum Philip Verhaege Fotoalbum Frank Jacobs


10432104_901000029944739_8873896871476733195_nHet festival Roots & Roses was op de “Dag van de arbeid” aan zijn zesde editie toe en lijkt mij toch een blijver te zijn op de festivalkalender.

Hoewel de weersvoorspellingen allesbehalve rooskleurig waren, hield de ganse namiddag een zonnetje ons gezelschap zodat, mits gebruik van een dikke pul, de festivalgangers buiten op het gras konden vertoeven. Zoals de vorige jaren werd er op twee podia gemusiceerd, namelijk het Roots podium en het Roses podium, waarop het zwaardere werk wordt geëtaleerd.


THE GLUCKS

Roots & Roses 01-05-2015 002Om 11u trok op het Roses podium een fris ogend Bredens duo, dat zich The Glücks noemt, het festival op gang. Gitarist Alek Pigor en de bevallige drumster Izzy Glück gingen er meteen frontaal tegenaan. Er was al behoorlijk wat publiek opgedaagd en de tent was vlug klaarwakker. Izzy ramde op een nummer als ‘Blood On My Mind’ op haar potten en pannen alsof haar leven er van af hing en Alek haalde de vetste fuzztonen uit zijn gitaar. Uitstekende opener, zou ik zo zeggen.

.


THE BOOGIE BEASTS

Roots & Roses 01-05-2015 045Onmiddellijk daarna namen The Boogie Beasts het Roots-podium in beslag met in de rug de twee mooi ledverlichte letters B.

We zagen hen vorig jaar op (Ge)varenwinkel al aan het werk en ze deden die mooie prestatie in Lessines nog eens over. Mat Dalle (zang, gitaar), Jan Jaspers (zang, gitaar), Fabian Bernardo (harmonica) en Gert Servaes (drums) serveerden stevige songs als ‘The Game’ en ‘Soul On Fire’.

.


LOUIS BARRABAS & THE BEDLAM SIX

Roots & Roses 01-05-2015 080Terug naar het Roses-podium waar de knotsgekke Louis Barabbas (zang, ritme gitaar) met zijn Bedlam Six, Matthew Cleyhorn (lead gitaar, lap steel), Fran Lydiatt (piano, orgel en accordeon), de al even gekke Biff Roxby (trombone), Dan Watkins (bas) en Tom Cleyhorn (drums) de boel op stelten zetten.

Er werd voornamelijk uit hun cd ‘Youth’ geput en daarbij tolde Louis Barabbas in allerlei bochten over het podium en liet hij zich plompt op zijn rug vallen. Het publiek ging mee uit zijn dak.

.


THE HACKENSAW BOYS

Roots & Roses 01-05-2015 133Ook op het Roots-podium speelde zich onmiddellijk daarna een hoogtepunt af, met de onvolprezen Hackensaw Boys, de bluegrassband van dienst. Mooie harmonieuze zangstemmen vermengden zich met instrumentaal vakmanschap.

Deze uit Virginia afkomstige band sloeg nagels met koppen op songs als ‘Don’t Let Me Go Down’, ‘You Want Me To Change’ en het gloednieuwe 45-toeren vinylplaatje ‘Wolves Howling’ en ‘The Hangman’.

.


DADDY LONG LEGS

Roots & Roses 01-05-2015 186Voor een frisse pot rock-’n-roll moest je vervolgens aan het Roses-podium zijn bij de Amerikaanse Daddy Long Legs, zo genoemd naar de bijnaam van de frontman (zang, harmonica).

Verder wordt deze band aangevuld met Murat Aktürk (gitaar) en Josh Styles (drums). Op hun tracklist stonden rockers als ‘Death Train Blues’, ‘I Feel So Electric’, Witch Hunt’ en ‘Evil Eyes On You’.

.

.


RORY BLOCK

Roots & Roses 01-05-2015 191Het grote rustpunt op het festival was het optreden op het Roots-podium van Rory Block. Deze legendarische blueszangeres gaf haar eigen interpretatie van de Robert Johnson klassieker ‘Me And The Devil’, alsook van ‘I’ll Be With You’ van Reverend Gary Davis of van een vrij onbekende Muddy Waters song ‘I’ll Be Bound’.

Rory Block besloot haar schitterende optreden met haar grote hit ‘Lovin’ Whiskey’.

.


THE COMPUTERS

Roots & Roses 01-05-2015 262Ook de uit Exeter, Engeland afkomstige The Computers kennen wel iets van rock-’n-roll en ze bewezen dit op het Roses-podium met rockers uit hun tweede cd ‘Love Triangles-Hate Squares’.

The Computers traden aan in de volgende opstelling: Alex Kershaw (zang), Fred Ansill (gitaar, piano), James Mattock (gitaar), Tom McMahon (bas) en Aldan Sinclair (drums).

.


HELL’S KITCHEN

Roots & Roses 01-05-2015 288De Zwitsers van Hell’s Kitchen waren reeds eerder te gast op de eerste editie van ‘Roots & Roses’ in 2010. Nu stonden ze op het Roots-podium er de beuk in te gooien met nummers als ‘My Tall Girl’.

Voor mij het sein om mijn protesterende maag het zwijgen op te leggen en een heerlijke hamburger met frietjes te nuttigen en eens flink door te spoelen met een al even heerlijke Moinette.

.


ROMANO NERVOSO

Roots & Roses 01-05-2015 355Giacomo Panarisi is afkomstig uit La Louvière en met zijn groep Romano Nervoso loste hij op het Roses-podium de verwachtingen van het publiek helemaal in. De band zag op geen decibel meer of minder en ze lieten het publiek uit hun hand eten.

Zeer sterk waren toch wel hun vettige bluesy vertolking van ‘Aline’ en ‘Nice Boys Don’t Play Rock & Roll’ van Rose Tattoo.

.


EXCITEMENTS

Roots & Roses 01-05-2015 364De uit Spanje afkomstige Excitements stonden vorig jaar reeds geprogrammeerd maar moesten toen afzeggen wegens het overlijden van de moeder van zangeres Koko-Jean Davis.

Nu kregen ze een herkansing op het Roots podium. Koko-Jean is een uitstekende zangers.

Ze klinkt minder glad dan pakweg Tina Turner en huppelt van links naar rechts over het podium terwijl de blazers in haar band flink hun werk deden.

.


MUDHONEY

Roots & Roses 01-05-2015 565Mudhoney is een grunge-band afkomstig uit Seattle, het Mecca van de garage rock.

Zij traden als afsluiter op het Roses podium aan met volgende samenstelling: de charismatische zanger Mark Arm, Steve Turner (Lead gitaar), Guy Maddison (bas) en Dan Peeters (drums). Hun sterke set was gebaseerd op tracks uit hu cd’s ‘Vanishing Point’ en ‘Touch Me, I’m Sick’. Het publiek lustte er flink wat pap van.

.


WOVENHAND

Roots & Roses 01-05-2015 635Als afsluiter hadden de inrichters van ‘Roots & Roses’ gekozen voor WOVENHAND, het alter ego van David Eugene Edwards, tot bij de split in 2005 het boegbeeld van 16 Horsepower. Deze uit Denver, Colorado afkomstige band mengt americana met alternatieve country. Edwards zingt met een zware grafstem krakers als ‘Sinking Hands’, Behind Your Breath’ en ‘Snake Bite’. Wovenhand was een waardige afsluiter van een opnieuw op alle punten geslaagd festival.

Voisins de Lessines, à la prochaine…

Tekst: Ivan Van Belleghem – Fotoalbum Philip Verhaege  – Fotoalbum Frank Jacobs