* Gent Jazz Festival 10 tot en met 18 Juli 2015, Bijlokesite Gent, Belgium

 142787900463_20150401110324_thumb

Gent Jazz Festival vult affiche aan met Zaz, Charles Lloyd, Rodrigo y Gabriela, Abdullah Ibrahim, Gary Clark Jr.,  Van Morrison, Neneh Cherry & Laura Mvula 

Van Morrison is zonder de twijfel de opvallendste nieuwe naam. De legendarische Noord-Ier sluit op vrijdag 17 juli af als headliner. Diezelfde avond concerteert ook Ginger Baker Jazz Confusion. Baker werd eind jaren ’60 wereldberoemd met zijn band Cream. In het huidige kwartet Jazz Confusion komen alle invloeden uit zijn carrière samen, gaande van jazz, rock, latin en afro-beat. Flying Horseman, de band rond spilfiguur Bert Dockx (o.a. ook Dans Dans) bespeelt die dag de Garden Stage, het tweede podium van het festival.

Neneh Cherry vervolledigt het programma op 18 juli. De Zweedse is reeds decennialang een voorname figuur binnen de Britse urban scene en blijft zichzelf heruitvinden, ditmaal in samenwerking met het elektronica-duo RocketNumberNine. Eerder al werden Gregory Porter, Snarky Puppy, STUFF., GoGo Penguin en BRRZVLL aangekondigd voor deze dag.

De jonge Britse Laura Mvula, die een mix brengt van soul, jazz en gospel, vervoegt op donderdag 16 juli de reeds eerder aangekondigde groepen Rodrigo y Gabriela, Gary Clark Jr. en Nordmann. Ignatz, het alter ego van Bram Devens krijgt drie sets op de Garden Stage.

Het programma op woensdag 15 juli met de Française Zaz wordt aangevuld met de Belgische bands Little Dots en Isolde Lasoen haar Isolde et les Bens XL.

Het Gent Jazz Festival kondigt nieuwe namen aan voor zijn veertiende editie. Net zoals vorig jaar, biedt het festival een staalkaart van relevante muziek uit de jazz en aanverwante genres, met een uitgebalanceerde mix van jong talent en gevestigde waarden op het hoofdpodium en de Garden Stage.

Op vrijdag 10 juli, de eerste dag van het festival, gaat de aandacht uit naar jazz en experiment. Het is onder meer uitkijken naar Bill Laswell en zijn cultgroep Material, ditmaal geflankeerd door de legendarische Master Musicians of Jajouka. Met ‘Made in Chicago’ omringt de grote Jack DeJohnette zich met Muhal Richard Abrams, Larry Gray en Roscoe Mitchell, allen grondleggers uit de avant-garde jazz. De Canadese pianiste Kris Davis, onlangs nog te gast in Gent Jazz Club, stelt daarvoor haar Infrasound octet voor. Joachim Badenhorst speelt aan haar zijde. De Garden Stage geeft die dag een podium aan interessante namen als David Virelles en het Trio Reijseger-Fraanje-Sylla.

Met Abdullah Ibrahim Mukashi Trio en Charles Lloyd Quartet (feat. Gerald Clayton, Joe Sanders & Kendrick Scott) staan op 11 juli twee grootheden uit de hedendaagse jazz geprogrammeerd. De New Yorkse rijzende ster Vijay Iyer, vorig jaar nog artist in residence op Jazz Middelheim, zien we deze zomer terug met zijn Trio. Yuri Honing Acoustic Quartet en Toine Thys Trio vullen de Garden Stage in.

!cid_image002_jpg@01D013B9

 

Op 12 juli bevestigde het festival eerder al het unieke jazzconcert van Tony Bennett & Lady Gaga. Eveneens die dag spelen Bill Charlap Trio en Stéphane Belmondo Trio met zijn project ‘Love For Chet’. Twee nieuwe namen vervolledigen de dag: Michel Bisceglia treedt aan in meerdere sets en niemand minder dan Kurt Overbergh, artistiek directeur bij de AB, eert Billie Holiday met een dj-set n.a.v. haar 100ste verjaardag.

Na twee rustdagen vat het festival op woensdag 15 juli zijn tweede luik aan met de komst van de Franse superster Zaz. Op haar recentste album bezingt Zaz haar liefde voor Parijs, met een uitgelaten joie de vivre in een mix van jazz, chanson en swing. De rest van het programma voor deze dag wordt later aangevuld.

Donderdag 16 juli staat in het teken van de gitaar. Het festival kijkt uit naar een blij weerzien met de Cubanen Rodrigo y Gabriela. Dit bijzondere gitaarduo was enkele jaren terug nog te gast op Gent Jazz Festival. Meer gitaargeweld eerder die dag met jonge bluesgod Gary Clark Jr. en Rhiannon Giddens, die vooral bekendheid verwierf als frontvrouw van The Carolina Chocolate Drops en nu voor haar eigen project gaat. Op de Garden Stage een topper uit eigen stad: Nordmann.

Op de slotdag kondigde het festival eerder de komst van Gregory Porter, Snarky Puppy, GoGo Penguin, STUFF. en BRZZVLL feat. Antony Joseph aan.

Gent Jazz Festival levert ook actieve inspanningen om jonge muzikanten te stimuleren en helpen groeien. Zo is er Jong Jazztalent Gent, een gezamenlijk initiatief met Brouwerij Duvel Moortgat dat sinds vorig jaar de winnende groep ondersteunt om een project uit te werken. Keenroh overtuigde vorig jaar de jury en mag nu op de openingsdag op het hoofdpodium het publiek de resultaten van een jaar hard werken tonen met tal van gasten onder de noemer Keenroh XL.

Daarnaast wordt binnen de samenwerking met HoGent School of Arts jaarlijks een gastmuzikant gevraagd om met een groep studenten van het conservatorium een coaching project uit te werken. De coach voor dit jaar wordt later bekendgemaakt.

Tickets & info: www.gentjazz.com

Programma Gent Jazz Festival 2015

 VRIJDAG 10 JULI 2015

 HOOFDPODIUM

22.30 u.: Bill Laswell presents The Master Musicians of Jajouka feat. Bachir Attar & Material
20.30 u.: Made in Chicago: Jack DeJohnette, Muhal Richard Abrams, Larry Gray & Roscoe Mitchell
18.30 u.: Kris Davis Infrasound
16.30 u.: Keenroh XL

GARDEN STAGE

00.00 u.: Trio Fraanje-Reijseger-Sylla

17.50 – 19.50 & 21.50 u.: David Virelles Mbókò

 

ZATERDAG 11 JULI 2015

HOOFDPODIUM

22.30 u.: Charles Lloyd Quartet feat. Gerald Clayton, Joe Sanders & Kendrick Scott
20.30 u.: Abdullah Ibrahim Mukashi Trio
18.30 u.: Vijay Iyer Trio
16.30 u.: FlikFlak feat. Mark Turner

GARDEN STAGE

00.00 u.: Toine Thys Trio

17.50 – 19.50 & 21.50 u.: Yuri Honing Acoustic Quartet

 

ZONDAG 12 JULI 2015

HOOFDPODIUM
18.30 u.: Tony Bennett & Lady Gaga
16.30 u.: Bill Charlap Trio
14.30 u.: Stéphane Belmondo Trio ‘Love For Chet’

GARDEN STAGE

20.00 u.: A Tribute to Billie Holiday dj-set

13.50 – 15.50 & 17.50 u.: Michel Bisceglia

 

 

WOENSDAG 15 JULI 2015

HOOFDPODIUM

22.30 u.: Zaz

20.30 u.: Melanie De Biasio
18.30 u.: Andreya Triana

16.30 u.: Alice On The Roof

00.00 u.: Isolde et Les Bens XL

17.50 – 19.50 & 21.50 u.: Little Dots

 

DONDERDAG 16 JULI 2015

HOOFDPODIUM

22.30 u.: Rodrigo y Gabriela

20.30 u.: Gary Clark Jr.
18.30 u.: Laura Mvula

16.30 u.: Rhiannon Giddens

 

GARDEN STAGE

00.00 u.: Nordmann

17.50 – 19.50 & 21.50 u.: Ignatz (& De Stervende Honden)

 

VRIJDAG 17 JULI 2015

HOOFDPODIUM

20.30 u.: Van Morrison

18.30 u.: Ginger Baker Jazz Confusion
16.30 u.: Bony King

 

GARDEN STAGE

17.50 – 19.50 & 22.05 u: Flying Horseman

 

ZATERDAG 18 JULI 2015

HOOFDPODIUM

22.30 u.: Gregory Porter

20.30 u.: Neneh Cherry with RocketNumberNine
18.30 u.: Snarky Puppy

16.30 u.: GoGo Penguin

 

GARDEN STAGE

00.00 u.: STUFF.

17.50 – 19.50 & 21.50 u.: BRZZVLL feat. Anthony Joseph

 

 LUNCHCONCERTEN IN RESTAURANT LOF

Ook dit jaar presenteert het festival opnieuw jazzlunches in Lof, het restaurant van de hotelpartner Grand Hotel Reylof. Dit jaar met onder meer Woodworks, Wasserbauer en De Groote-Faes Duo. Een volledig overzicht van de jazzlunches is te vinden op http://www.gentjazz.com.

Reservaties van de lunch met concert via Restaurant Lof – Sandton Grand Hotel Reylof.
Tel: +32(0)9/235.40.76 of Reservations.reylof@sandton.eu.
Adres: Hoogstraat 36, 9000 Gent – http://www.sandton.eu/nl/gent

One comment

Reacties zijn gesloten.