* Concert review Laurence Jones, Het Foyer, Donderdag 03 December 2015, Zottegem Belgium

Al wat Filip Morre aanraakt lijkt wel in goud te veranderen. Decennia lang was hij de patron van de legendarische en helaas teloorgegane bluesclub De Blauwe Wolk. Hij is ook het brein achter het More Blues Festival en runt sinds enkele jaren het Foyer, net achter de grote markt in Zottegem. Enkele maanden geleden moest de uit Birmingham afkomstige Laurence Jones zijn tournee wegens ziekte afzeggen, maar nu zag Filip de kans schoon om de amper 23-jarige Jones opnieuw te programmeren op donderdag 3 december 2015. Het Foyer zat afgeladen vol voor de piepjonge Jones, die toch wel een van de snelst stijgende bluesartiesten is en onder heel wat superlatieven werd bedolven.

Laurence Jones, Foyer 039
Met de sterke ritmesectie van bassist Roger Innes en de Finse drummer Miri Miettinen heeft Jones de ideale soulmates gevonden. Laurence opende verrassend met het in high speed gespeelde ‘Move On’ uit het album Temptation. Meteen is duidelijk dat Jones vooral vocaal heel wat progressie heeft gemaakt. Het telepathische samenspel leidt ons naadloos naar songs als ‘Hush’ en de upbeat rocktunes van ‘Don’t Need No Reason’. Jones serveerde ook een uitgesponnen versie van ‘A Long The Watchtower’. Na de epische bloemlezing van deze Bob Dylan song, werd het ook voor iedereen duidelijk dat Laurence een Jimi Hendrix fanaat is. Tussendoor verweeft hij nog eens fijntjes de gitaarriff van de Stones klassieker ‘Miss You’ doorheen.
Na een klein uurtje was het ‘Thunder In The Sky’, de titeltrack uit het gelijknamige debuutplaat, die de eerste set mocht afsluiten.
Na een korte pauze en wat geestrijk gerstenat ging Laurence Jones gewoon op zijn elan verder. Het nummer ‘Have You Ever Loved A Woman’ van Freddie King werd voorafgegaan door een verhaallijn van ’the late great’ Johnny Winter. Een gitaar is zoals een vrouw, ze moet je gewoon liggen. Jones durft het hier zelfs aan om zonder micro te zingen. Wat ons vooral opvalt is dat het showaspect, zoals tijdens zijn festivals performance, plaats ruimt voor opwindende muzikale virtuositeit. En dat juichen wij hier alleen maar toe. In de bluessong ‘Good Morning Blues’ hanteert Jones op subtiele wijze zijn wah wah pedaal om plots een versnelling hoger te schakelen. De moderne sound van ‘Fall From The Sky’ zetten meteen aan tot enige danspasjes bij een uitgelaten publiek. Jones bedankt iedereen, had een goed woordje voor de klankman en zette Filip Morre in de kijker met een heuse jamsessie waar ondermeer ‘Everyday I Had The Blues’, ‘Paranoid’ van Black Sabbath en Cream’s wereldhit ‘Sunshine Of Your Love’ in weerklonken.
Tot ieders vreugde kondigde Laurence Jones meteen ook aan dat hij present zal zijn op het komende More Blues Festival. Net zoals wij trouwens.
See you there, Mister Jones !

Review & Pictures: Philip Verhaege

laurence20jones2c20foyer20080-l