Concert Review Manfred Mann’s Earth Band – Irish Coffee

Tekst en fotografie : Jo De Boeck – fotoalbum


MANFRED MANN’S EARTH BAND
Support : Irish Coffee
Centre Culturel René Magritte (Lessines) – 28/02/2016

Je moet het de programmatiedienst van het ‘Centre Culturel René Magritte’ wel nageven : ze vergeten de fans van classic en progressive rock zeker niet !
Zette Woodstock-legende ‘Ten Years After’ hier in januari al een fijn concert neer, dan was het vanavond de beurt aan een ander icoon: Manfred Mann’s Earth Band. Het feit dat, Belgische legende, Irish Coffee als support mocht opdraven leidde ertoe dat het om 17.30u al behoorlijk druk was aan de kassa. Knappe zet om deze bands te koppelen, het overtuigde zeker nog wat extra volk om op zondagavond af te zakken naar Lessines.

Vandaag de dag is Irish Coffee gereduceerd tot een 3-mans bezetting onder leiding van zanger/gitarist William Souffreau, vanavond vergezeld door bassist Dieter De Mits (The Moonlovers) en drummer Kris van der Cammen.
Het trio drukte het gaspedaal meteen stevig in en serveerde met ‘The Show’, ‘Rock on’ en ‘Bad Boy’ een fraaie bloemlezing uit het schitterende debuutalbum – én collector’s item – ‘Irish Coffee’, ‘Revisited’ en het recentste ‘When The Owl Cries’. Een stramien dat het publiek hoorbaar kon appreciëren en daarvoor ‘in return’ getrakteerd werd op stomende versies  van o.a. ‘Gimme a Sign’, ‘The Fountain’ en uiteraard ‘Masterpiece’.  Alhoewel ik de keuze voor Irish Coffee dus zeker geslaagd vond, toch had ik hen persoonlijk graag in een line-up zien verschijnen met een Hammond-speler erbij…en ik denk dat ik niet alleen stond met die bedenking…
Goed concert dus, waarvoor Willian Souffreau / Irish Coffee, na het afsluitende ‘Helter Skelter’ (The Beatles) een warm applaus mocht ontvangen.

Setlist Irish Coffee: The Show – Rock On – Bad Boy – When The Owl Cries – Gimme A Sign – No Good For Nothing – I Hate War – I Gotta Move – Mister Taxman – I’m Tired – The Fountain – Masterpiece – Helter Skelter.


Tijd voor Manfred Mann’s Earth Band dan !!!
Opgericht in 1971, door de inmiddels 75-jarige Manfred Mann, staat de band anno 2016 nog steeds op de planken. En zeggen dat hij dan bijna al een ‘carrière’ achter de rug had… Ook co-founder Mick Rogers is van de partij en vanavond werd zelfs oud-drummer John Lingwood opgetrommeld (ter vervanging van de zieke Jim Copley). Bassist Steve Kinch en zanger Robert Hart (ex-zanger van o.a. Bad Company) vervolledigen deze bezetting en maken dat Manfred Mann’s Earth Band nog steeds een goedgevulde concertagenda kan voorleggen. En terecht !

Al van bij de opener ‘Spirit in the Night’ (Bruce Springsteen) werd duidelijk dat Manfred Mann’s Earth Band absoluut geen probleem zou hebben om het publiek op de hand te krijgen. En inmiddels zat het Centre Culturel René Magritte goed vol !  Gevolgd door ‘Captain Bobby Stout’, uit het debuutalbum, ging het naar een knappe versie van ‘Martha’s Madman’ – waarin Manfred Mann de aandacht naar zich toe trok.

‘You Angel You’ was dan weer op het lijf geschreven van zanger Robert Hart : zichzelf begeleidend op semi-akoestische gitaar kwam zijn warme stemgeluid uitstekend tot zijn recht in deze Dylan-song. En later in het concert zou hij trouwens nog verschillende keren etaleren dat ook de hoge noten nog vlotjes gehaald worden.  Na o.a. ‘Get It On’ (T-Rex) mocht gitarist Mick Rogers  in ’Father of Day, Father of Night’ en ‘Cannon Ball Rag’ menig gitarist in de zaal met bewondering laten genieten van zijn schitterend gitaarspel. Klasse hoor !

Natuurlijk zijn er in het oeuvre van Manfred Mann’s Earth Band een aantal songs die nooit zullen – noch mogen – ontbreken in de setlist. Het resulteerde in een zeer genietbaar slotoffensief met klassiekers als ‘Don’t Kill it Carol’, Blinded by the Light’ en ‘Davy’s on the Road Again’! Met ‘Do Wah Diddy Diddy’ en ‘Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn)’ als ultiem slotakkoord van een heel mooie ‘trip down memory lane’ in Lessines…

Op mijn terugweg naar de wagen zag ik nog een Manfred Mann Earth’s Band fan van het eerste uur…hij had niet alleen een zeer goed concert gezien, hij was er blijkbaar ook in geslaagd om zijn ganse vinyl-collectie gesigneerd te krijgen! De glimlach op zijn gezicht sprak boekdelen…bedankt aan de organisatoren voor een schitterende avond !

Setlist Manfred Mann’s Earth Band : Spirit in the Night – Captain Bobby Stout – Martha’s Madman – You Angel You – Stronger Than Me – Get It On – Father of Day, Father of Night – Cannon Ball Rag – For You – Don’t Kill it Carol – Blinded by the Light – Davy’s on the Road Again – Do Wah Diddy Diddy – Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn)

Tekst en fotografie : Jo De Boeck – fotoalbum