Patersdreef Festival, Tielt Belgium 01&02 Juli 2016

13072655_881149192011258_6559725789646875462_o

Vrijdag 01 Juli 2016

Steven Troch Band (B/NL)  19u30

Zanger en harmonicaspeler Steven Troch draait al sinds 1994 mee in het bluescircuit van de lage landen. Zo was hij jarenlang de frontman van de Belgische bluesformatie Fried Bourbon ( in 2007 op de Dreef & 2011 Indoor)  zo blaast hij zich het laatste jaar in de schijnwerpers als begeleider van de Finse Ina Forsman en de Belgische bluestroubadour Tiny Legs Tim.  Zijn nieuwe groep, simpelweg Steven Troch Band, combineert vakmanschap met pure bezieling en brengt een eigenzinnige kruisbestuiving van rootsstijlen. De formatie bestaat uit topmuzikanten uit de Belgische-Nederlandse rootswereld en samen zetten ze een dijk van een sound neer: smeuïg, intens, authentiek en rijk aan diversiteit.  Hun debuutalbum “Nice ‘n’ Greasy” die in januari opgenomen werd in de vermaarde Greaseland Studios in California, bevat 12 schitterende songs van eigen hand.

Khalif Wailin’ Walter (USA) 21u30

In 2013 gaf  Khalif Wailin’ Walter reeds een prachtig optreden op ons festival. Khalif  is een uit Chicago afkomstige zwarte bluesgitarist en zanger die bekend staat om zijn unieke stijl van ”Ass-Shakin’ Boogie Blues”. Khalif Wailin’ Walter maakte in Chicago kennis met jazz, rock en funk alvorens hij de blues ontdekte. Maar alle hiervoor genoemde stijlen zijn terug te horen in het werk van Walter. Zijn expressieve gitaarstijl en rauwe stem doen denken aan grootheden als Carl Weathersby, Freddie King, Albert King en Albert Collins. Walter was jarenlang te horen en te zien in de band van Lonnie Brooks, hij stond diverse malen op het Chicago Blues Festival, begeleidde BB King’s dochter Shirley en deelde tevens het podium met o.a. Taj Mahal, Otis Rush, Buddy Guy, Junior Wells en Jimmie Vaughan. Onlangs verscheen zijn derde album ‘She Put the Voodoo On Me’, waarop Walter weer hedendaagse, innovatieve maar vooral ‘finger snapping’ blues laat horen.

Selwyn Birchwood Band (USA) 23u30

Deze jongeman uit Florida wordt in inside kringen beschouwd als een van de grote nieuwkomers die de toekomst van de zwarte Blues verzekeren.  In tegenstelling tot menige generatiegenoot, Birchwood is in’85 geboren, voelde hij zich niet echt aangetrokken door hip-hop, het was de grungerock die hem fascineerde, buurman Sonny Rhodes (Headliner Patersdreef festival  2009) bracht hem de kneepjes van de lapsteel bij en Selwyn trok later  op tournee met de Texaanse veteraan.  Een eerste hoogtepunt komt er wanneer hij in 2013 de International Blues Challenge wint. Bovenop wint hij ook de Albert King award als beste gitarist. Hij viel ook op bij de baas van Alligator Records waar hij prompt een contract kreeg. Zo staat hij binnen dit label in het rijtje van ontdekkingen naast Shemekia Copeland, Lil’ Ed, Hound Dog Taylor en Michael Burks.   De combinatie van de vervormde tonen van de baritonsax van Regi Oliver en koortsig snarenspel, waarbij gebruik van wah wah pedaaltjes niet geschuwd wordt, zorgt voor een volstrekt uniek geluid  waarop persoonlijke verhalen geënt worden.   Selwyn Birchwood is zonder twijfel de toekomst van de blues! Vorig jaar nog headliner op (Ge)Varenwinkel Blues en het grootste Bluesfestival van Nederland : Moulin Blues (ospel).  Nu een prachtige afsluiter voor de vrijdag.

Zaterdag 02 Juli 2016

Ed Desmul & Stefan Boret (B) 15u30

Ed Desmul, deze lokale, zanger, gitarist, bluesharmonica-speler en liedjesmaker, kon moeilijk ontbreken op onze jubileum-editie,hij staat zowaar reeds voor de tiende maal in allerlei formaties en bezettingen op ons podium, (indoor & outdoor,) en mag stilaan naast Marino Noppe ook de titel voeren van huismuzikant. Blues is zijn passie en ook de rode draad is in zijn repertoire. In veel van zijn zelfgeschreven songs hoor je invloeden van Cat Stevens, Tony Joe White, Johny Cash, John Hiatt en oude blueslegendes, zoals Robert Johnson. Naast een gevarieerd akoestisch solo programma met veel eigen werk, waarmee hij deze zaterdag zal openen, kun je hem natuurlijk ook aan het werk zien ondersteund door the Gators (in het verleden ook reeds een paar keer in de Dreef). Voor deze gelegenheid zal Ed dan ook bijgestaan worden door Stefan Boret , de basist van oa. The Gators.        Ed is een échte entertainer en beschikt over een zeer warme stem. De laatste jaren werkten Ed  en Stefan ook samen met verschillende Texaanse artiesten op hun Europeese tournees,  waaronder de Texaan James Hinkle waarmee ze een Cd opnamen.  Voor deze gelegenheid brengt hij nog enkele gastmuzikanten mee uit zijn nieuwe band.

The Blues Vision (B) 18u00

Vijf jaar geleden stond deze jonge band voor het eerst op de Patersdreef en hadden ze een half jaar voordien net hun eerste cd uitgebracht ”School Blues” ; Ondertussen staan er drie albums en honderden optredens op hun conto . En … ze gaan voor meer: The Blues Vision. In een eigen en eigentijdse stijl brengen ze blues, rock, funk en roots alsof ze ermee geboren zijn. Menig toeschouwer en organisator is al aangenaam verrast geweest door hun muzikale prestaties. Live zijn ze inmiddels uitgegroeid om een publiek in te palmen met een stevige en verbazende set. Waar anderen hun tanden zouden op stuk bijten, serveert The Blues Vision zoals je het nog nooit gehoord en gezien hebt! Naast veel eigen werk brengen ze ook een aantal smaakvolle covers. Hun recent verschenen derde cd “Kind of Blues” bevat uitsluitend eigen werk, geschreven door Arne Demets. De cd is uitgebracht op het Continental Record Services platenlabel (CRS,www.continental.nl) en op een aantal nummers verschijnt Guy Forsyth (op de Patersdreef in 2011) als gastmuzikant. Vorig jaar speelden Arne en drummer Bern Coene , samen met de bassist & trompetist van Caroline Legrand,nog een schitterende geïnproviseerde invalbeurt in afwachting van The Troggs.

Marino Noppe & Maxwell Street (B) 19u30

Marino kon moeilijk ontbreken op deze jubileum uitgave , voor de twaalfde keer staat hij reeds op ons podium, voor de eerste maal in 1993.   Maxwell Street is één van de pioniers in de Belgische blueswereld. De band was opgebouwd rond het fantastische gitaarduo Marino Noppe en Willy De Vleeshouwer, en trad met zijn kompanen ontelbare keren op in binnen- en buitenland. Maxwell street bracht vooral messcherpe Chicagoblues ten gehore.Tegenwoordig wordt dit aangevuld met meer funky stuff, wat swing, een snuifje New-Orleans enz. Marino ‘Maxwell Street’ Noppe is en was van onschatbare waarde voor de blues in België.    Marino Noppe is een fenomeen: meer relax en no nonsense als hij is moeilijk te vinden. Tot hij op een podium kruipt en één van zijn doorleefde gitaren omgordt. Dan wordt hij Blues: de ogen halfdichtgeknepen kruipt hij in zijn muziek en neemt de toeschouwers willens nillens mee op zijn muzikale reis, telkens opnieuw. Zo speelt hij al meer dan dertig jaar met zijn vrienden: Maxwell Street.

Wapenbroeder van het eerste uur Willy Devleeschouwer vormt samen met Marino een soort twee-eiige tweeling: verschillende karakters, verschillende speelstijl, verschillende garderobe, maar op het podium ontstaat een symbiose waar velen in het wereldje stikjaloers op zijn. Joos Demeurisseop bas en Didier Feys op drums zetten een feilloze ritmesectie neer, ontdaan van alle franjes. Ze ondersteunen niet enkel de twee protagonisten maar zijn ook verantwoordelijk voor de broeierige sfeer van de band. Vier  muzikanten dus, die samen muziek maken, en hoe!!  In 2014 vierde   Maxwell Street  hun 30-jarige bestaan met een nieuwe  CD: “Going Back”.

Elliott Murphy Band  Ft. Olivier Durand  (USA/Fr) 21u30

Singer-songwriter Elliott Murphy, afkomstig van Milwaukee, is één van de allergrootste Amerikaanse singer-songwriters .   Het kan soms vreemd lopen onder de glazen stolp van de rock-‘n-roll. Toen Elliott Murphy in 1973 gelijktijdig met Bruce Springsteen zijn debuut-lp uitbracht, werden beide vrienden een grote toekomst toegedicht. Ze kregen door Rolling Stone het etiket ‘Nieuwe Dylan’ opgeplakt en zoals achteraf zou blijken, brachten ze allebei hun beste platen uit tijdens het eerste decenium van hun lange carrière. Springsteen groeide uit tot een wereldster die alleen nog reusachtige arena’s en stadions aandoet, terwijl Murphy -gelukkig voor ons- uitgroeide tot een cultmuzikant die nog de kleinere festivals aandoet. Met Bruce werkt hij nog  geregeld samen, zowel in de studio als op het podium.

Zevenenzestig jaar en al meer dan veertig jaar ‘on the road’. Elliott Murphy is eigenlijk een fenomeen. Murphy heeft inderdaad nooit het grote succes gekend als z’n vriend Bruce Springsteen, maar hij is inmiddels wel uitgegroeid tot een ware cultheld. Al jarenlang produceert hij zowat aan de lopende band gitaarjuweeltjes met teksten van een uitzonderlijk hoge literaire kwaliteit. Om die reden wordt hij door sommigen wel eens de ‘laatste der rock-poëten’ genoemd.   Intussen bracht Elliott Murphy al meer dan 35 albums uit. Met een aantal daarvan viel hij ook in de prijzen. Samen met zijn soul-mate “Olivier Durand “ en de “Normandy All Stars”  zal hij Tielt met prachtige nummers als ‘Diamonds by the yard ‘, ’Last of the rockstars’,…. een prachtige avond bezorgen.

Fischer Z  (UK) 23u30

Als afsluiter zijn we voor ons 25–jarige bestaan niet binnen de Blues/Rock  gebleven, maar met een absolute klepper als Fischer Z, trekken we alle registers open voor een breder publiek, die bij deze hopelijk ook de  rest van de programmatie zullen ontdekken.   Met onsterfelijke hits als Remember Russia”, “Pretty paracetamol”, “The Worker”,” So Long” “Berlin”,”Marliese”, enz…zong Fischer-Z  zich voorgoed de annalen van de rockgeschiedenis in. Voor wie het zich nog herinnert, maakten zij in volle punkperiode het sombere weer aan de zijde van o.a. The Buzzcocks, The Stranglers of  Dr Feelgood.
Vooral door het schrijverstalent van  frontman John Watts, kreeg de groep al van bij het eerste album Word Salad een cultstatus in de UK.  Fischer-Z  is één van de grootste Britse art-pop/new wave bands uit de jaren ’80.  John Watts is de componist en zanger van de band die , solo ook hits scoorde als “One Voice “ .. In ´81 ging de groep uiteen waarna Watts solo verder ging. In ´87 besloot hij echter de draad weer op te pakken en onder de oude naam Fischer-Z een nieuwe band op te richten. Ze spelen

vooral nummers van succesalbums als ‘Word Salad’, ‘Going Deaf For A Living’ en ‘Red Skies Over Paradise’, maar natuurlijk ook van het laatste album ‘This is My Universe’. Een uitgelezen kans om te genieten van een aangename kruising van hoogkwalitatief jeugdsentiment en tijdloos goede muziek! Ondertussen staan John Watts en Fischer-Z al zowat twintig albums verder, met een paar duizend concerten achter de kiezen en een platenverkoop die stilaan boven de twee miljoen afklokt.

Onlangs verscheen het recentste album This is my universe, waarin John Watts en Fischer-Z naar goede gewoonte romantische poëzie, politiek engagement, lyrische arrangementen en dynamische beats zeer hitgevoelig combineren.  John Watts klinkt op de nieuwe plaat van zijn band gedreven, komt op de proppen met het ene na het andere memorabele popliedje en stelt in zijn teksten ook nog eens zaken van belang aan de orde.  Bij beluistering van This Is My Universe  hoor ik wel steeds meer  het oude Fischer-Z op deze verrassend sterke comeback plaat. Reden te meer om deze wereldband naar Tielt te halen.

De PATERSDREEF in het centrum van Tielt (West-Vlaanderen).  Het festival is enkel te voet te bereiken, je kan best de wagen ergens rond het centrum plaatsen en te voet naar het centrum wandelen.

 

More Info: http://www.patersdreef.be/