2016 REVIEW |Frank Boeijen – Bierfeesten Oudenaarde

Tekst en Fotoalbum – Jo De Boeck


img_0223-l

Als je de ware rijkdom van de Nederlandse taal en muziek wil ontdekken, dan is Frank Boeijen zéker een naam waar je niet om heen kan. Met een carrière van méér dan 35 jaar op de teller, blijft hij één van de meest succesvolle artiesten van de Lage Landen. Zijn doortocht op de Adriaen Brouwer Bierfeesten 2016 te Oudenaarde kon ik dus écht niet laten liggen. En dat het ‘klikt’ tussen Oudenaarde en Frank Boeijen is zeker: ook in 2013 en 2010 stond hij er al op de planken !

 img_0360-l

Geboren te Nijmegen in 1957 groeit Frank Boeijen op in een katholiek en maatschappelijk geëngageerd gezin waar ook muziek en musiceren een belangrijke plaats innemen. Het duurt dan ook niet lang vooraleer hij op gitaar de songs van zijn muzikale helden, zoals Bob Dylan en Neil Young, meespeelt en ook zijn eerste eigen werk componeert. In het eigen werk opteert hij echter voor de Nederlandse taal, de taal die hij spreekt en waarin hij denkt…

Rond 1977 zet hij de eerste stappen met het project ‘Boeijen & Pennings’ – met o.a. voorprogramma’s voor Kayak en Earth & Fire – maar het zal vooral de ‘Frank Boeijen Groep’ zijn die hem definitief op de kaart zet van de Nederlandstalige popmuziek en als één van de vaandeldragers van de Nederpop-stroming. In 1991 neemt Frank Boeijen de beslissing om als soloartiest verder te gaan, en hoe moeilijk ook, zijn eerstvolgende single ‘Koud in mijn hart’ opende wel definitief de deuren naar Vlaanderen. En dat Frank Boeijen hier nog steeds een graag geziene gast is, wordt bewezen door het enthousiaste en respectvolle onthaal op de Grote Markt van Oudenaarde.

Stipt om 20.45 start de bloemlezing doorheen zijn rijke oeuvre en met ‘Hier komt de storm’, ‘Koud in mijn hart’ en ‘Winter in Hamburg’. De sound zit goed en Frank Boeijen’s karakteristieke stemgeluid lijkt doorheen de tijd alleen maar aan warmte te hebben gewonnen. ‘Welkom in Utopia II’ krijgt  dan nog een extra dimensie door het fraaie gitaarwerk van Ger Hoeijmakers en de vocale ondersteuning vanuit het publiek.

Tja, Frank Boeijen verstaat – als geen ander – de kunst om een publiek mee te nemen op een boeiende trip doorheen zijn diepste zieleroerselen, persoonlijke ervaringen en observaties.

img_0344-l

De versie van ‘Zeg me dat het niet zo is’ is er eentje van sublieme kwaliteit en gaat door merg en been…pure schoonheid.  Ook de hitsingle ‘Zwart Wit’, Frank Boeijen’s reactie op de racistische moord op Kerwin Duinmeijer, mag tot de hoogtepunten gerekend worden! Schitterende solo van Charles Nagtzaam op zijn Fender Jazz Bass trouwens.

Frank Boeijen én band zetten vervolgens nog eens alle zeilen bij met o.a. ‘Paradijs’, een single die het in Vlaanderen ook uitstekend deed, en een schitterende versie van ‘De verzoening’ om dit knap concert af te ronden met ‘Kronenburg Park’.

 img_0083-l

De organisatoren – waarvoor niks dan lof – bewezen méér dan hun gelijk om Frank Boeijen opnieuw uit te nodigen voor deze editie van de Adriaen Brouwer Bierfeesten. Het is dus nu al uitkijken naar de geplande theatertournee die Frank Boeijen opnieuw naar Vlaanderen  brengt in 2017. Gelukkig kunnen we in afwachting nog genieten van het nieuwe album ‘Land van Belofte’. Tot gauw, Frank…

Line up :

Frank Boeijen: zang/gitaar
Ger Hoeijmakers: gitaar
Charles Nagtzaam: bas
Ruud de Grood: keyboards
Mark Stoop: drums

Setlist :

Hier komt de storm
Koud in mijn hart
Winter in Hamburg
Welkom in Utopia II
Zeg me dat het niet zo is
Zwart Wit
De ontmoeting
Paradijs
De verzoening
Suzanne
Kronenburg Park


Tekst en Fotoalbum – Jo De Boeck