2016 REVIEW : Lente, Rhythm Rose Turner, Black Market III

Tekst en Fotoalbum (123) : Jo De Boeck | fotoalbum : Philip Verhaege


Donderdagavond 10 november stond in de Liveacts Belgium agenda genoteerd als een ‘thuismatch’. Geen noemenswaardige verplaatsing dus want de Amerikaanse band Black Market III mocht er zijn opwachting maken op het gezellige podium van Muziekcafé Boogiewoogie in Geraardsbergen. Uitbater Frank Jacobs serveert er, al bijna 30 jaar, zoveel méér dan een goed glas, het is ook de thuishaven en uitvalsbasis van menig muzikant, fotograaf en kunstenaar in de streek. Frank’s passie voor muziek en fotografie leidde trouwens ook tot de oprichting van Liveacts Belgium, een online webzine met concertreviews en beeldverslagen die in de muziekwereld uitgegroeide zijn tot een loyale kwaliteitsvolle partner en medium. Dat streven naar kwaliteit uit zich verder ook in het concertprogramma van Muziekcafé Boogiewoogie : zowel de gevestigde waarden als de jonge talenten komen er graag en zijn unaniem lovend over de accommodatie, sfeer en technische voorzieningen. Kortom, het is er goed toeven voor zowel artiest als publiek.

Vooraleer één van San Diego’s best bewaarde geheimen het beste van zichzelf mag geven, kreeg de jonge singer-songwriter Lente de kans om haar talent te etaleren in een uitverkochte Boogiewoogie. Onder de vleugels van Danny De Man, die écht wel een neus heeft voor talent, werkt Lente al een tijdje aan een repertoire waarin zowel eigen werk en covers vervat zitten. De 17-jarige Lente greep deze uitgelezen kans met beide handen en wist al meteen vele harten te veroveren met opener Sweet About Me (Gabriella Cilmi).  Als 17-jarige met je akoestische gitaar een publiek weten te beroeren, het is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Lente wist echter probleemloos de aandacht vast te houden met knappe versies van o.a. ‘Seven Nation Army’ (The White Stripes), de traditional ‘The House Of The Rising Sun’ en Metallica’s ‘Nothing Else Matters’. Als je dan ook nog weet te overtuigen met eigen composities, zoals ‘Storyteller’, ‘The Eagle’ en ‘The End’, dan was de vraag naar een bisnummer zeker meer dan gerechtvaardigd. Lente nam ‘in schoonheid’ afscheid met Dolly Parton’s ‘Jolene’ waarin haar mooie stemgeluid optimaal tot haar recht kwam. Zeer geslaagd optreden dus, en met enkele goeie opnames achter de hand, gaan er zeker nog héél wat deuren opengaan voor Lente!

Waar iedereen Black Market III had verwacht, was het drumster Rhythm Rose Turner die eerst nog voor een extraatje zorgde met een korte – maar uiterst beklijvende – set. Zichzelf begeleidend op akoestische gitaar sloeg ze iedereen met verstomming met o.a. ‘Indigo Children’ en ook Pink Floyd’s ‘Another brick in the wall’ passeerde de revue. Ik zag al flink wat optredens in Muziekcafé Boogiewoogie en elders, maar dit moment zal in mijn geheugen gegrift blijven. Als ‘Rhythm and the Method’, één van haar andere projecten, eens de oversteek maakt naar Europa ga ik zeker alles in het werk stellen om een concert mee te pikken. Ik denk dat iedereen die aanwezig was vanavond volmondig zal beamen dat ‘Rhythm Rose Turner’ een naam is om in de gaten te houden!

Na al deze muzikale verwennerij pikten Scottie ‘Mad Dog’ Blinn, die we nog kennen van de The Mississippi Mudsharks, en zijn echtgenote Roxanne ‘Roxy’ Coverdale-Blinn ook de instrumenten op en was het tijd voor wat steviger werk.
Opgericht in San Diego rijgt Black Market III al een 5-tal jaar de awards en nominaties aan elkaar. Hun aanstekelijke mix van blues- roots- en rockmuziek, en uitstekende live-reputatie, bracht hen in het verleden reeds naar Europa voor uitgebreide tours. Zo leverde Black Market III in 2014 al een memorabele prestatie af op Swing Wespelaar en was het een grote eer voor Muziekcafé Boogiewoogie om een band van dit kaliber in Geraardsbergen te kunnen ontvangen.

Met de nadruk op hun bekroonde album ‘Black Roses’ (2013) en hun Led Zeppelin hommage ‘Black Country’ (2016) wist Black Market III met gemak hun reputatie eer aan te doen. Geluidstechnieker Jeroen Durez deed als vanouds een uitstekende job en dat is voor elke muzikant een extra motivatie om er vol voor te gaan. Aan hoogtepunten dus geen gebrek vanavond en Scottie Blinn’s veelzijdig gitaarwerk komt optimaal tot zijn recht in songs als ‘Devil’s Road’, ‘Bad Luck’, Comin’ at Ya’ en ‘The Sun Goes Down’.

De fans van Led Zeppelin haalden dan weer hun hart op bij ‘When The Levee Breaks’ (Memphis Minnie), met bassiste Roxy op zang, en een groovy versie van ‘Kashmir’. Voor mij was het een eerste kennismaking met Black Market III en bij het schrijven van deze review zit al hun werk inmiddels in mijn muziekcollectie. De song ‘Black Roses’, waarvan we ook een knappe live-uitvoering kregen, is echt genieten geblazen. Afsluiter van dit uitstekende concert, is Jimi Hendrix’ ‘Voodoo Child’ waarna Black Market III, met een staande ovatie op zak, richting Nederland vertrekt voor het vervolg van hun concertreeks.

Aan Lente, Rhythm Rose Turner en Black Market III een welgemeende ‘dank u’ voor een ronduit perfecte avond waar nog lang zal over nagepraat worden! Jullie haalden al het mooie wat muziek te bieden heeft naar boven…


Tekst en Fotoalbum (123) : Jo De Boeck | fotoalbum : Philip Verhaege

Live audio/dvd registratie volgt asap