Stad Antwerpen en VRT verzekeren toekomst Jazz Middelheim

jm
Na 35 succesvolle edities van Jazz Middelheim neemt de stad Antwerpen de praktische organisatie van het evenement op zich. De stad gaat daarbij het engagement aan om dit festival logistiek te ondersteunen en het als een merkversterkend evenement in te zetten op vlak van communicatie en marketing. De VRT zal het festival blijven ondersteunen en Klara zal er live uitzenden.

Lange geschiedenis
In 1969 organiseerde de toenmalige Belgische Radio- en Televisieomroep (BRT) voor het eerst Jazz Middelheim. Oorspronkelijk in het Middelheimpark, later in park Den Brandt. Bij al die edities verleende de stad Antwerpen haar medewerking en zorgde ze voor financiële en logistieke ondersteuning. Op die manier konden over de jaren heen duizenden muziekliefhebbers gedurende meerdere dagen de grote namen van de jazzwereld aan het werk zien. Naast internationale bekendheden stonden er steevast verschillende Belgische artiesten op het programma. Het festival, waarop alle jazzstromingen aan bod komen, bouwde daarmee een internationale uitstraling en uitstekende reputatie op.

Na 35 succesvolle edities van Jazz Middelheim neemt de stad Antwerpen de fakkel nu over van de VRT. De openbare omroep zal het festival blijven ondersteunen.  Klara zal het festival blijven coveren en er live uitzenden. De praktische organisatie van het evenement draagt VRT  over aan de stad en de vzw Jazz en Muziek. De stad is daarnaast ook eigenaar van de locatie waar het evenement plaatsvindt. “Dankzij deze overeenkomst is een mooie toekomst verzekerd en blijft Jazz Middelheim de baken en het ankerpunt van de Belgische jazz. De stad helpt zo verder bouwen aan de eigen jazzscene met plaats voor onze eigen muzikanten, plaats voor vernieuwing en een opstap naar het grote publiek”, zegt schepen voor cultuur Caroline Bastiaens. “Het festival richt zich niet alleen tot de echte jazzliefhebbers, maar blijft zich expliciet profileren als een open, cultureel familiefeest met een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.”

Groot potentieel
“Jazz Middelheim rijmt perfect op onze strategie om Antwerpen sterker op de kaart te zetten als atypische stad”,  zegt burgemeester Bart De Wever. “Het is een stadsfestival met zeer hechte en betrokken fans, maar we geloven dat Jazz Middelheim een groot potentieel heeft om verder te groeien. Daarom gaan we het engagement aan om als stad het festival te ondersteunen op vlak van marketing en communicatie.”

 VRT als partner
VRT blijft het festival ondersteunen. “Jazz Middelheim is een uniek festival met een rijke traditie”, zegt Els Van de Sijpe, Manager radio bij VRT. “Ooit begonnen als omroepfestival is het uitgegroeid tot een eigentijds  jazzfestival met telkens weer een sterke programmatie in een stijlvol en uniek kader. Klara blijft partner en zal er ook live uitzenden.”

 Om de wederzijdse verplichtingen en verbintenissen bij de organisatie van de festivaleditie 2017 vast te leggen, wordt een samenwerkingsovereenkomst tussen de VRT en de stad Antwerpen afgesloten. Met het oog op een vlotte organisatie van de editie 2017 gaat de VRT ermee akkoord dat de stad Antwerpen haar rechten in deze overeenkomst sublicentieert aan de vzw Jazz en Muziek Gent. Deze vzw heeft de voorbije jaren ook de praktische organisatie van het jazzfestival op zich genomen.