GENT JAZZ FESTIVAL: tussen 6 en 15 juli op de Bijlokesite – Gent, Belgium

Gent Jazz Festival haalt Wayne Shorter, McCoy Tyner, Kamasi Washington, STUFF., Trixie Whitley, Shabaka and The Ancestors, Chrysta Bell en veel meer naar de Bijlokesite

LOGO_GJF17ETHIAS-015

 

Gent Jazz Festival met Grace Jones, Peter Doherty, GoGo Penguin, Miles Mosley, Kadhja Bonet, United Vibrations en Stadt!

Nadat eerder headliners Herbie Hancock, Kamasi Washington, Trixie Whitley, Wayne Shorter, Einstürzende Neubauten en Norah Jones werden aangekondigd, vervolledigt Gent Jazz Festival de affiche voor zijn zestiende editie. 6 juli, de eerste dag van het festival, mag zich verheugen op de komst van hét popicoon en fenomeen bij uitstek, Grace Jones. Diezelfde dag bevestigen GoGo Peguin, Miles Mosley, Kadhja Bonet en United Vibrations hun komst. Op vrijdag 14 juli, de dag waarop de Gents-New Yorkse zangeres Trixie Whitley eerder bevestigde, wordt helemaal feestelijk met de komst van enfant terrible Peter Doherty. Diezelfde dag opent Stadt de Main Stage.

Smaakpapillen die jaloers zijn op trommelvliezen behoren tot het verleden met topchefs Frank Fol en Seppe Nobels, die over de kwaliteit van het eten waken en naast de diverse foodtrucks een pop-up restaurant opzetten.

img_0168-l

Donderdag 6 juli, de eerste dag van het festival, mag zich verheugen op de komst van hét popicoon en diva bij uitstek, Grace Jones! Amazing Grace, de diva die van haar androgyne en extreme look haar handelsmerk maakt, gevierd wordt als model van Parijs tot New York en meedoet als actrice in onder andere een Bondfilm aan de zijde van Roger Moore, bevestigt haar komst naar Gent Jazz Festival. Gekend van hits als “My Jamaican Guy”, “Slave To The Rhythm”, “I’ve Seen That Face Before” die niet misstaan in tijdloze lijstjes, schakelde ze doorheen haar carrière moeiteloos van disco naar dub reggae over new wave, avant garde en pop. Bijna tien jaar na haar laatste album “Hurricane” maakt ze zich op om de Bijlokesite voor één nacht om te toveren tot New York City’s befaamde nightclub Studio 54 en voor een onvergetelijke afsluiter van de eerste festivaldag van deze zestiende editie te zorgen!

Voor het de beurt is aan Grace Jones, brengt GoGo Penguin hun laatste album “Man Made Object” ten gehore. Na hun passage Gent Jazz Festival, in 2015, beleefden deze drie Britten uit Manchester twee verbazingwekkende jaren met een nominatie op de shortlist van de Mercury Prize en een deal op een van de drie grootste jazz labels, Blue Note Records. Verheven tot drie muzikale klasbakken en ambassadeurs van de nieuwe jazzschool worden ze op een lijn geplaatst met Kamasi Washington en BadBadNotGood. Muziek zonder kapsones! Verder bevestigt Miles Mosley, de Jimi Hendrix van de contrabas, zijn komst op 6 juli. De man is de oprichter van de band West Coast Get Down en heeft ook opgetreden en opgenomen met, en geproducet voor artiesten als Mos Def en Cee Lo Green. Daarnaast tekende hij present voor drie nummers op Kendrick Lamars “To Pimp A Butterfly” en als contrabassist op Kamasi Washingtons driedubbelaar “The Epic”. Openen doet Kadhja Bonet, die vorig jaar de aandacht wist te trekken met haar debuut-lp “The Visitor” en haar fluwelen stem die doet denken aan een opperbeste Shirley Bassey en Roberta Flack. Op de Garden Stage bevestigt United Vibrations, de band rond drummer Yussef Dayes, gekend van andere band Yussef Kamaal, en bassist Kareem Dayes.

Jenny Hval Press Photo 2016

Gent Jazz Festival introduceert dit jaar cashless payment. In plaats van te betalen met drank- en eetbonnetjes, betaalt men op het festival met een persoonlijk pasje dat aan alle togen en alle eetstanden gebruikt kan worden. De voordelen zijn talrijk: niet langer zoeken naar cash, muntjes of jetons, minder lange wachtrijen, een veilig en snel systeem en geen gedoe aan de kassa. Op de persoonlijke pasjes kan men thuis op voorhand of op het festival, een bedrag naar keuze opladen, waarmee men dan snel en veilig, met een eenvoudige swipe kan betalen op de festivalsite.

Geen excuses dus om je eten koud te laten worden. Al helemaal niet met de chefs die dit jaar de catering verzorgen. Seppe Nobels, bekend van Graanmarkt 13, is befaamd voor zijn inventieve en gezonde gerechten en is door Gault&Millau uitgeroepen als een van de 25 beste groenterestaurants van de wereld. Samen met Frank Fol, die jarenlang aan het hoofd van restaurant Sire Pynnock in Leuven stond, belooft het naast een muzikaal genot ook een culinair genot te worden met als kern: lekker, seizoensgebonden en lokaal! Naast de diverse foodtrucks die aanwezig zijn op het festival, openen Frank Fol en Seppe Nobels op Gent Jazz Festival een pop-up restaurant waar de groentechefs de bezoeker tot op de wenken zullen bedienen met gezonde, verse en culinaire topgerechtjes! Een tafel reserveren kan binnenkort via de website www.gentjazz.com

Zaterdag 8 juli, de tweede dag van het festival, komt er mooi volk naar de Bijlokesite. Na zijn laatste passage in Gent, mag Gent Jazz Festival de iconische jazzsaxofonist en componist Wayne Shorter weer in de armen sluiten. Samen met het Casco Philharmonic en in samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen, brengt hij er Emanon. Geïnspireerd door Shorters levenslange liefde voor sciencefiction en mythologie, voegt hij in samenwerking met grafisch artiest Randy DuBurke (bekend van Marvel en DC Comics) een extra dimensie toe aan de muziek met een speciaal voor dit stuk uitgetekend stripverhaal. Alsof één pionier niet genoeg is, bevestigt ook McCoy Tyner zijn komst. Met zijn vernieuwend percussief pianospel veroverde hij een plaats in het kwartet van John Coltrane en is zijn invloed op menig jazzpianist onmiskenbaar. Onder de noemer Echoes With a Friend brengt hij samen met pianisten Geri Allen en Craig Taborn verschillende stukken uit zijn oeuvre. BassDrumBone komt deze zomer hun veertigste verjaardag vieren. Waar ze in het begin vriend en vijand verbaasden met de erg onconventionele bezetting, bestaande uit een bas, drums en een trombone, overtuigen ze vandaag met hun laatste dubbelalbum ‘The Long Road’, met bijdragen van saxofonist Joe Lovano en pianist Jason Moran. Een experiment voor de band, want gedurende die veertig jaar was er nooit inmenging van andere muzikanten. Wie er dan wel weer openstaat voor samenwerken is Tomasz Stańko/Enrico Rava Quintet. De twee trompetgrootheden van de Europese jazz bestijgen het podium samen met Europese en Amerikaanse muzikanten. Met Trio Grande haalt Gent Jazz Festival dan weer de kleinste big band binnen, die er drie verschillende sets brengen. Rêve d’Eléphant Orchestra sluit met zijn atypische orkestratie die dag de Garden Stage af.

Wayne Shorter Quartet2

Het tweede luik opent op donderdag 13 juli met een dag gewijd aan de nieuwe sound van de jazz. Jazzmessias Kamasi Washington zorgt meteen voor een van de hoogtepunten. Na zijn gesmaakte passage vorig jaar, is hij in 2017 nog steeds hot, hip en helemaal in. Een herkansing voor diegenen die vorig jaar hun kat stuurden? Op zijn minst! Ook bands uit eigen land scheren hoge toppen binnen de jazzscene. STUFF. galmde in veelvoud door de luidsprekers van elke muziekliefhebber. Twee jaar na hun overweldigende debuut, komen ze dit jaar met opvolger ‘old dreams new planets’ en hun onbetwistbare live reputatie, naar de Bijlokesite. Eenmaal buiten de lijntjes van de jazz kleurend, bevestigt Robert Glasper Experiment. Robert Glasper, die net als Kamasi Washington te horen was op de future classic ‘To Pimp a Butterfly’ van Kendrick Lamar, brengt zijn minzame neo-soul met hip hop als ruggengraat naar Gent Jazz Festival. Maar het is Hoera. dat de eer krijgt om de Main Stage te openen. Als winnaar van Jong Jazztalent Gent 2016, kregen ze de kans om zich een jaar lang uit te leven met een bijzonder project. Het resultaat hiervan valt deze editie voor het eerst te zien en te beleven. Samen met de jonge elektronicaproducer Roman Hiele, debuteren ze met Hoera. feat. Hiele. Muzikale veelvraat Shabaka Hutchings verbaasde het voorbije jaar met zijn talrijke projecten Sons of Kemet, The Comet is Coming en Melt Yourself Down, maar het is met Shabaka and The Ancestors dat hij het feest naar de Garden Stage haalt. Stuwende muzieklijnen gaande van Caribische calypso over Centraal-Afrikaanse zangstructuren tot Zuid-Afrikaans Nguni. Met Makaya McCraven haalt Gent Jazz Festival dan weer een van Chicago’s meest gevraagde drummers binnen. Hij deelde het podium met een pak grote artiesten als Wu-Tang Clan, The Wailers en Kamasi Washington, waarmee de cirkel voor 13 juli helemaal rond is!

maxresdefault

Vrijdag 14 juli ontvangt Gent Jazz Festival Trixie Whitley voor een thuismatch. Voor haar derde passage voorziet de Gents-New Yorkse een speciale show en stelt ze zich kwestbaarder dan ooit tevoren op. Ook bekend voor 14 juli: BLOW trio, het enige sax dance trio dat ons land rijk is. Nadat ze meermaals het volk op de Gentse Feesten aan het dansen kregen, verhuist deze gemaskerde formatie nu het feest naar de Garden Stage. Ook dit jaar wordt in samenwerking met het Conservatorium / School of Arts Gent een gastmuzikant gevraagd om met een groep studenten een coaching project uit te werken om zo het talent dat zich tussen de schoolmuren huisvest te belichten. Dit jaar gaan maar liefst drie gastmuzikanten aan de slag met drie verschillende projecten: Mount Soon, BRAIN//CHILD en het nieuwe project van voormalige I will, I swear zangeres Fien Deman, Ivy Falls. Hiermee is Gent Jazz Festival van aanstormend Belgisch talent verzekerd!

Trixie Whitley4

Zaterdag 15 juli, de slotdag van de zestiende editie van Gent Jazz Festival, kon met Einstürzende Neubauten en Archive alvast op enkele headliners rekenen. Voor het de beurt is aan deze twee cultgroepen, haalt Gent Jazz Festival, Chrysta Bell, de muze van David Lynch naar Gent. Naast haar werk als actrice –vanaf eind mei te zien in het nu reeds bejubelde nieuwe Twin Peaks seizoen- komt ze deze zomer met een nieuw album, geproducet door John Parish. De Gentse noiseband Hypochristmutreefuzz opent die dag. Voor de fans van Einstürzende Neubauten een meer dan logische toevoeging!

Tickets & info: www.gentjazz.com

Programma Gent Jazz Festival 2017

DONDERDAG 6 JULI 2017

MAIN STAGE

22.30u: Grace Jones

20.30u: GoGo Penguin

18.30u: Miles Mosley

16.30u: Kadhja Bonet

GARDEN STAGE

00.00u: United Vibrations

21.50u, 19.50u, 17.50u: COMPRO ORO

VRIJDAG 7 JULI 2017

MAIN STAGE

22.30u: Herbie Hancock

20.30u: Christian McBride’s New Jawn

18.30u: French Quarter

16.30u: Christian Scott aTunde Adjuah

GARDEN STAGE

00.00u: SCHNTZL

21.50u, 19.50u, 17.50u: Ben Wendel Group

ZATERDAG 8 JULI 2017

MAIN STAGE

20.30u: Wayne Shorter Quartet featuring Danilo Perez, John Patitucci and Brian Blade with Casco Philharmonic conducted by Clark Rundell performing Emanon

18.30u: Echoes with a Friend: McCoy Tyner Trio with Geri Allen & Craig Taborn

16.30u: BassDrumBone

14.30u: Tomasz Stańko/Enrico Rava Quintet

 GARDEN STAGE

22.00u: Rêve d’Eléphant Orchestra

19.50u, 17.50u, 15.50u: Trio Grande

ZONDAG 9 JULI 2017

MAIN STAGE

19.30u: Norah Jones

17.30u: Vincent Peirani & Emile Parisien

15.30u: Omer Avital Quintet

13.30u: LABtrio

GARDEN STAGE

21.00u: Kleptomatics

18.50u, 16.50u, 14.50u: Yves Peeters Gumbo

DONDERDAG 13 JULI 2017

MAIN STAGE

22.30u: Kamasi Washington

20.30u: STUFF.

18.30u: Robert Glasper Experiment

16.30u: Hoera. feat. Hiele

GARDEN STAGE

00.00u: Shabaka and The Ancestors

21.50u, 19.50u, 17.50u: Makaya McCraven

VRIJDAG 14 JULI 2017

MAIN STAGE

22.30u: Trixie Whitley feat. Jenny Hval

20.30u: Peter Doherty

18.30u: TBC

16.30u: Stadt

GARDEN STAGE

00.00u: BLOW trio

21.50u: Mount Soon

19.50u: BRAIN//CHILD

17.50u: Ivy Falls

ZATERDAG 15 JULI 2017

MAIN STAGE

22.30u: Einstürzende Neubauten

20.30u: Archive

18.30u: Chrysta Bell

16.30u: Hypochristmutreefuzz

GARDEN STAGE

00.00u: Fire!

21.50u, 19.50u, 17.50u: DAAU

LUNCHCONCERTEN IN RESTAURANT LOF

Ook dit jaar presenteert het festival opnieuw jazzlunches in Lof, het restaurant van de hotelpartner Grand Hotel Reylof.

 06/07: Mathias Van de Wiele, Artan Buleshkaj

07/07: Thomas Decock, Martijn Vanbuel, Steven Delannoye

08/07: Marie-Anne Standaert, Johan Clement, Bart Denolf

09/07: Ben Sluijs, Pascal Mohy

13/07: Rony Verbiest, Hans Van Oost, Mario Vermandel

14/07: TBC

15/07: Bram Weijters, Carlo Nardozza

Gent Jazz Festival vindt plaats in Gent, net binnen de stadsring op de Bijlokesite. De publiekstoegang bevindt zich aan de Godshuizenlaan, langs het Stadsmuseum S.T.A.M.

***Deuren gaan open om 15u30, behalve op zondag om 12u30.***

Adres: Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

Info & Tickets: Gent Jazz 

 * Reservaties van de lunch met concerten via Restaurant Lof – Sandton Grand Hotel Reylof.

Tel.: +32 (0)9 235 40 76 of reservations.reylof@sandton.eu

Adres: Hoogstraat 36, 9000 Gent – www.sandton.eu/nl/gent