REVIEW : Leuven Blues Festival

Big Apple Blues – Benjamin Booker – Jonny Lang

Bij een nieuw album hoort gelukkig ook een nieuwbakken tournee. Zo ook voor Jo Gordon Langseth Jr. aka Jonny Lang. Hij is verheugd zijn langspeler ‘Signs’, dat werd geproduceerd op het label Provogue Records/Mascot Label Group, voor te stellen tijdens Leuvens Blues in Het Depot.

BIG APPLE BLUES

Als support-act koos de organisatie voor de New Yorkse band Big Apple Blues. Enkele blues veteranen willen de blues uit New York alle eer aandoen en zetten daar bijwijlen een stevige geëlektrificeerde Chicago blues tegenover. Bassist Admir ‘Dr. Blues’ Hadzic heeft zelfs een link met Leuven. Zijn vrouw Catherine komt uit deze studentenstad. Hij pendelt dus wel vaker tussen beide steden. Om deze connectie extra in de verf te zetten verweefde de band tussen de skyline van New York ook het Leuvense stadhuis op de hoes van het instrumentale conceptalbum ‘Energy’. Nu kwam hij samen met zijn soulmates Zach Zunis (gitaar), de progressieve keyboardvirtuoos Jim Alfredson en drummer Baron Barry Harrison deze avond opwarmen.

De band nam ons mee op een instrumentale transpositie. Zo zweefden we muzikaal tussen New York City en Chicago. En al wat er eigenlijk tussen thuishoort. Heavy gitaarlicks, opwindende surfrockers en stevige rocktunes vonden hun weg door heen Het Depot. Harrison zong een enkele song met ‘Bullfrog Blues’. En ook mocht organisator Ruben Bertrands met zijn harp enkele wonderlijke blues tunes uit zijn longen blazen tijdens het nummer ‘Blow Wind Blow’. De uitsponnen staccato gitaarsolo in ‘Remembering Eni’ belichaamde de viscerale verstedelijkte energie van de band Big Apple Blues.

liveactsdivider

BENJAMIN BOOKER

_FJA2624

De 26-jarige en uit Virginia Beach afkomstige, maar New Orleans gebaseerde, Benjamin Booker is een enfant terrible van de Southern blues en rock-‘n-roll. Als jonge Afro –Amerikaan stond hij met zijn blues sound op de planken met enkele genormeerde bands zoals Jeffrey Lee Pierce, T-Rex, The White Stripes en de Alabama Shakes. Booker’s gelijknamig debuutplaat in 2014 was een jeugdige verzameling van punk en bluesrock georiënteerde songs. Nu heeft de volwassenheid toegeslagen en heeft hij een nieuw album in de cd-rekken. Hij liet ons vanavond samen met zijn band dan ook uitgebreid en aangenaam kennis maken met de sound van de release ‘Witness’. En dat Booker een tekst kan neerpennen bewijst alvast met de titeltrack.

Op het album krijgt hij medewerking van soul en gospellegende Mavis Staples. Maar vanavond in Het Depot kwijt zich voortreffelijk van zijn soulvolle vocale taak. De rocksound van ‘The Slow Drag Under’ zette meteen aan tot enige danspassen. Booker raast als een bezetten door zijn setlist. De rijkelijke instrumentatie bij nummers als ‘Motivation’ en ‘Truth Is Heavy’ lieten zelfs ons niet onberoerd. Net zoals de funky grooves van ‘Overtime’, de contrastrijke garagerock roots song ‘I Needed To Be Honest’, dat werd overgoten met innemende slidegitaar en het lekker mee bekkende ‘Violent Shiver’. Met zijn retro soul en expressieve blues sound was het concert van Benjamin Booker top in zijn genre.

liveactsdividerJONNY LANG

Het was al een tijdje geleden dat Jonny zich nog als echte blues purist profileerde. Maar de geest van het universele muzikale catharsis is altijd wel in zijn hoofd blijven rondtollen. Ooit werd hij een instrumentalistisch wonderkind genoemd. En hoewel hij pas 36-jaar is heeft hij reeds een carrière die meer dan twee decennia omvat. Op 15-jarige leeftijd scoorde hij met het multi-platina bekroond album ‘Lie To Me’. Maar de muzikale interesse begon amper drie jaar eerder toen zijn vader hem meenam naar een concert van de Dab Medicine Blues Band. Een van de weinige blues bands in en rond Fargo, North Dakota.  Jonny kreeg wat lessen van Bad Medicine’s gitarist Ted Larsen en na enkele maanden van hard werken trad hij toe tot de band. Ze veranderden de naam in Kid Jonny Lang & The Bog Bang en registreerden enkele knappe albums. Waaronder de debuutplaat ‘Smokin’ in 1995, het Grammy Award genomineerde ‘Wander This World’ uit 1998 en de release ‘Long Time Coming’ (2003). Het gospel beïnvloede ‘Turn Around’ uit 2006, sleepte uiteindelijk een Grammy Award in de wacht en het folk-pop geïnfluenceerde ‘Fight For My Soul’ uit 2013 was alweer een schot in de roos. Nu is Jonny Lang back in business met de nieuwe release ‘Signs’. Hij heeft inmiddels een reputatie opgebouwd als een van de beste live performers als zanger/gitarist van zijn generatie. Met zijn heerlijk swing blues rock bezorgde hij ons in Leuven meer dan eens ‘gousebumps’. Uiteraard was zijn nieuwe album ‘Sings’ de rode draad doorheen zijn performen vanavond. Lang opende meteen in overdrive met ‘Don’t Stop’ (For Anything) en de titeltrack uit zijn nagelnieuwe album ‘Signs’, dat zich kenmerkt in diverse stijlen. Het klinkt bluesy, gospel en soul. Feit is dat een perspireerde en goed volgelopen Depot het niet aan zijn hart liet komen.

_FJA2671

Van het eenvoudige  blues nummer ‘A Quitter Never Wins!’ maak hij haast iets feeëriek. Maar al snel werd het filament opnieuw intransigent gespannen met het Fat Possum begeesterde ‘Snakes’. Met een eindeloze vibrato verhoogd hij het tempo in het jazzy geënthousiasmeerde ‘Rack’Em Up’. Tijdens de gospel en soulvolle ballade ‘Red Lights’, uit het album ‘Long Time Coming’ uit 2003, werd het haast muisstil in Het Depot. Jonny Lang floreert met zijn falsetto stem en krijgt vocale steun bij ‘Last Man Standing’. Zac Carney’s uitgesponnen gitaarsolo was de prefiguratie voor Stevie Wonder’s geïmproviseerde funky coverversie ‘Livin’ For The City’, dat zich naadloos implementeerde in de modern gecomponeerde blues rocker ‘Angel Of Mercy’.

_FJA2675

Jonny blaakt en steelt de show. Zijn show! Maar niet voor we een bisronde mochten bele(u)ven…! Jonny Lang kwam ons een laatste keer magnetiseren met zijn akoestische gitaar tot zijn bandleden Barry Alexander (drums), Hammond en keyboardvirtuoos Taylor, Jim Anton (bas) en gitarist Zac Carney terug op het podium verschenen voor een definitieve snaren krachtpatserij met een uitgesponnen ‘Lie To Me’.

Jonny Lang is een multi-getalenteerde rasartiest die het best tot zijn recht komt als hij zijn solo ingetogen en kort houdt. Knappe set..!

liveactsdivider

Fotoalbum : Frank Jacobs