Festival Dranouter, 3 – 4 & 5 augustus 2018

Festival Dranouter 2018!

De 44ste editie van Festival Dranouter komt eraan met een hele resem van schitterende namen! Dranouter blijft inzetten op een mix tussen internationale toppers en roots muziek. De programmatie zal ook in 2018 eclectisch zijn en zich nestelen in verschillende locaties verspreid over het dorp.

PERSINFO: ARTIESTEN IN TOPVORM! – KOOP NU JE ‘BONGS’
BUSKERPODIUM IN EETCAFE ‘T FOLK

Dranouter maakt zich op voor hét jaarlijks hoogtepunt en de festivalweide krijgt elke dag meer en meer vorm. Benieuwd? Volg Festival Dranouter op Instagram en op Facebook.
Intussen is het uitkijken naar de vele optredens die er zullen plaatvinden. Aan talent in elk geval geen gebrek!

ARTIESTEN IN TOPVORM

De artiesten van op de affiche konden zich de voorbije weken en maanden goed voorbereiden op hun optreden op Festival Dranouter 2018. De vele recencies bewijzen dat hun shows ongetwijfeld de moeite zullen zijn!

Selah Sue  – Couleur Café: Selah Sue straalde het spelplezier uit van een in topvorm verkerende Eden Hazard. (De Morgen)

Angèle  – Rock Werchter: Als je Rock Werchter al kunt inpalmen terwijl je muziekcarrière nog in z’n kinderschoenen staat, waar is dan de limiet? (Humo)

’t Hof Van Commerce – Cactus Club: In Brugge deed de heropstanding van ’t Hof de verrijzenis van Christus even op een faits divers lijken, terwijl hun vette beats door de zaal knalden.  (De Morgen)

Faces On TV  – Rock Werchter: ‘Het is een oefening in etherische sfeertjes, in pittige details, in liedjes die je wil horen als je in het holst van de nacht over de E40 rijdt in een Opel Omega die niet van jou is, en beseft dat je geen rijbewijs hebt.’ (Humo)

Frank Vander Linden – Haacht: Solo spelen geeft Vander linden echt vleugels, hij kan zich niet alleen uitleven op de gitaar, maar hij beheerst ook echt de kunst om een langer verhaal te vertellen. (Humo) 

EINDE VOORVERKOOP NADERT

Twijfel je nog om af te zakken naar het prachtige Heuvelland voor de fantastische 44e editie van Festival Dranouter 2018? Twijfel dan niet meer té lang. Op de line-up staan dit jaar heel wat internationale kleppers (Passenger, Gogol Bordello, Jake Bugg, Goran Bregovic, The Mavericks…) én de beste Belgische acts (Selah Sue, Intergalactic Lovers, Angèle, Willem Vermandere, ’t Hof Van Commerce, Absynthe Minded, Milow…). Daarnaast belooft het ideaal festivalweer te worden!

Bovendien gebeurt de overgang van voorverkoop naar kassaprijzen op woensdag 1 augustus om 23u59. Klik snel hier om je tickets nog te bestellen aan het  voordelige voorverkooptarief!

DOWNLOAD DE APP

Jouw festivalweekend plannen is nooit zo gemakkelijk geweest! Onze gloednieuwe app is nu beschikbaar in de Apple App Store (iOS) en Google Play Store (Android). Like jouw favoriete artiesten, maak jouw persoonlijk parcours, krijg handige updates en extra weetjes… Het uurschema is natuurlijk te vinden op onze website. Hoe ziet het festivalterrein eruit?

BONGS

Dit jaar gaan we ‘cashless’ op #dranouterfest18! Dat betekent: niet meer betalen met papieren drankbonnetjes, wel met digitale ‘bongs’. Klik hier voor meer praktische info over het dit gebruiksvriendelijke systeem.

Apart bongs (bij)bestellen kan altijd en overal via het online bestelplatform op de app of op onze websitehttps://www.festivaldranouter.be/nl/tickets/bestel-bongs

AMBIANCE BIJ ST. BERNARDUS

Begeef je op #dranouterfest18 naar de St.Bernardus Bar voor een verfrissende tripel of prior. Bovendien zijn er heel wat bijzondere acts/DJ’s die zorgen voor een vrolijke noot bij je streekbiertje. Wat dacht je van Ze Quaffeurz, Dj de man van atlantis, Radio Topkaas of The Verandas?

Natuurlijk verklappen we nog niet alle acts. Want voor sfeervolle verrassingen moet je op Festival Dranouter zijn  😉

BUSKERPODIUM IN  EETCAFE ‘T FOLK 

Nieuw dit jaar: het Buskerpodium bevindt zich in Eetcafé ’t Folk (in de Dikkebusstraat)! Uit maar liefst 109 inzendingen koos de jury van Streekfonds West-Vlaanderen (i.s.m. Poppunt) 16 authentieke artiesten die tijdens Festival Dranouter zullen optreden ten voordele van Muziekbank. Deze artiesten zie je aan het werk op het Buskerpodium: Tuk Tuk Thailand, Amajunzi, Lone Wolf, Eyemèr, Somebody Called Me Sebastiaan, Spielmann, George Dylan… Ontdek alle winnaars via Vi.be.

Ga gezellig iets eten, luister naar deze getalenteerde jonge beloftes en steun zo het goede doel. De Muziekbank ondersteunt namelijk muzikaal talent bij kansarme kinderen en jongeren.

Schuif in Eetcafé ’t Folk aan bij de pastabar (ook take away!) of geniet van een versgemaakte soep of van de bekende nacho’s met paprikasalsa. Op het zonnige terras geniet je volop van je aperitiefje: picon, mojito, gin tonic… met een portie nacho’s of te proeven van een schuimende Guinness!

OPENBAAR VERVOER

Als duurzaam festival sporen we iedereen aan om zijn steentje bij te dragen, en om zo milieuvriendelijk als mogelijk naar Dranouter te komen. Als je kiest voor het openbaar vervoer kan je met de trein tot Ieper via de gewone dienstregeling. Vanaf Ieper is er aansluiting met bussen van De Lijn. Een overzicht van alle busritten vind je op onze website.

TOEGANKELIJKHEID

Ook wie een beperking heeft is meer dan welkom op ons festival. Op onze website hebben we al onze initiatieven gebundeld. Dankzij de medewerking van Inter!

Ontdek het festivalmagazine

Passenger, voor de burgerlijke stand Michael David Rosenberg, zal u misschien vooral kennen van het nummer ‘Let her go’ uit 2012. De track werd wereldwijd een monsterhit. Rosenberg is echter veel meer dan de song die menig meisjesharten deed sneller slaan. Het maatje van Ed Sheeran bracht midden 2017 namelijk al zijn achtste album “The Boy Who Cried Wolf” uit. Passenger herken je uit de duizend: een breekbare rasperige stem die een poolkap kan doen smelten, begeleidt door zijn eigen beheerst gitaargetokkel en een strakke liveband. Schijnbaar moeiteloos pakt hij zowel op plaat als live een groot publiek in.

Intergalactic Lovers. Toen ze verleden jaar hun derde album “Exhale” uitbrachten, was de perfecte poprockplaat afleveren en werelddominantie de missie van Lara Chedraoui en de haren. Misschien net iets te ambitieus, maar ze zijn toch aardig op weg. Hun electropop bevat echo’s van Interpol, Editors, The Cure,… klinkt toch vooral als Intergalactic Lovers. Een weids kleurenpallet van donker en licht, vreugde en verdriet, hoop en pijn. Een combinatie van die vele uiteenlopende aspecten maakt van Exhale een bijzondere plaat die genesteld blijft in je oren. Bovendien speelden ze de afgelopen jaren in zowel binnen als buitenland een uitstekende live reputatie bij elkaar. Het ontwapende charisma van de frontvrouw, het speelplezier van de band en de kwaliteit van de songs nemen het publiek mee in de wereld van Intergalactic Lovers. Het concert op Dranouter wordt een interplanetaire triomftocht,  dat zijn we nu al zeker. Mis het niet.

Les Negresses Vertes :Eind jaren 80 kwam er uit Frankrijk een heel nieuw geluid aangewaaid. Jonge multiculturele bands met een punk attitude die muziek uit alle hoeken van de wereld in de blender stopten; dat was zo wat de gemene deler. Bekendste voorbeelden zijn Mano Negra, Elmer Food Beat en natuurlijk Les Negresses Vertes. Deze  laatste zagen er uit als een lichtjes bezopen orkest op een zigeunerhuwelijk en brachten met de nodige zin voor humor hun eigen versie van mestizo. Geroot in raï, gypsy jazz, latin, balmuziek en met een ware rock’n’roll spirit brachten ze vuurwerk op het podium. Wie jong genoeg is om hun vorige Dranouter passage in 1992 mee te maken, weet dat dit concert onder de noemer “legendarisch” valt. Sinds dit jaar feest toert de originele band weer door Europa, weliswaar zonder toenmalige frontman Heino die al een poos het tijdelijke voor het eeuwige heeft geruild, maar met nog steeds dezelfde instelling als bijna 30 jaar geleden: “de tent in brand steken”. Dranouter staat met stip in hun kalender.

Sam Kelly is het wonderkind van de Britse folk. The UK en bijgevolgd de rest van de wereld, maakte in 2012 voor de eerste keer kennis met Sam toen hij als 18 jarige in de finale van Britain Got Talent stond. Maar al vlug liet hij die kermis van de vluchtige roem achter zich, om zich te volledig focussen op zijn eigen gekozen route; weg van de commerciële druk. Hij speelde overal en nergens, won de ene award achter de andere en verzamelde onder tussen enkele steengoede muzikanten rond zich, the Lost Boys. Oktober 2017 werd dan hun langverwachte album “Pretty Peggy” uitgebracht en werd die meteen bedolven onder de superlatieven. Met een bedwelmende mix van jeugdige uitbundigheid en instrumentale virtuositeit, blazen Sam Kelly & The Lost Boys de Engelse traditionele muziek nieuw leven in. Verwacht perfecte vocale harmonie, zwevende melodieën en opzwepende ritmes. De saus die alles bindt is Sam Kelly zijn onmiskenbare straffe stem. Spelen voor 13 miljoen mensen op televisie of voor 10 mensen in een kleine pub, het maakt hen niet uit, ze spelen telkens hun ziel uit hun lijf.
Elephant Sessions. Neo-trad band uit de Schotse Highlands die iets aanstekelijks uniek doen met hun eigen muzikaal erfgoed. Dit is in een notendop hoe je de winnaar van de BBC Scots Trad Award van 2017 kunt omschrijven. Verleden jaar braken deze Schotten door en werden ze niet enkel door de “folkscene” bedolven onder complimenten, maar overstegen ze met gemak de genregrenzen door een resem heel positieve recensies in “mainstream” muziekmagazines en concerten op  dito festivals. Als er een constante is bij deze band, is dat ze live telkens het kot afbreken met hun instrumentale songs die geworteld zijn in traditie, maar meer kleur krijgen door een fris en jong geluid. Een ontdekking? Een feest? Dansen? Wees maar zeker!

Passenger, Intergalactic Lovers, Les Negresses Vertes, Sam Kelly & the Lost Boys en Elephant Sessions hadden reeds hun komst naar Festival Dranouter 2018 bevestigd. Vandaag krijgen ze het gezelschap van: Gogol Bordello, Goran Bregovic Wedding and Funeral Band , Frank Vander Linden, Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra, Faustus en Luca Bassanese & P.o.p. !

Gogol Bordello : Eugene Hütz en co zijn oorspronkelijk uit Oekraïne, maar resideren al een hele poos in New York. Deze geografische spreidstand vertaalt zich dan ook in de muziek. Balkan gekte en Russische vodka dromen en te strakke purperen broeken en Ramones punk en Madonna, het zit er ergens allemaal in. Ze zijn zo zot als een achterdeur, hebben een eigenzinnig mode gevoel, maar bovenal weten ze als de beste hoe ze een massa mensen in beweging krijgen en laten feesten.  Geen astroloog nodig om dit te voorspellen: Dit wordt een hoogtepunt van editie 2018!

Goran Bregovic  Wedding & Funeral Band: Bregovic zette met zijn soundtracks voor de films van Emir Kusturica de Balkan-muziek op de kaart. Hij is echter van meer markten thuis want naast gypsy feestgedruis gooit “Balkan’s biggest name” onder andere Joodse klezmer, Russische liturgie, kitschy glampop en Arabische weemoed… in de mixer. Hij verzoent wat niet samen hoort en doet dat op een overweldigende manier. Wie ooit deze late zestiger (inderdaad, wij waren ook verbaasd!) live aan het werk zag, vergeet het nooit meer. Dansen en hossen zult ge! Een echte wervelwind enerzijds, maar ook tot tranen beroerende intieme schoonheid anderzijds. Deze man van extremen is dan ook de ideale afsluiter van Dranouter Festival 2018.

Frank Vander Linden : Het is ondertussen meer dan 25 jaar geleden dat Vlaanderen te weten kwam dat Jeroen Brouwers een boek schreef en dat ene Irene de heer Vander Linden met gratie de deur wees. Ook zonder De Mens is Vander Linden meer dan de moeite om live aan het werk te zien. Begin 2018 releaste hij zijn nieuwste soloplaat Nachtwerk. Het is zowat zijn intenste plaat ooit. Eigen emoties worden in zijn typische speelse versie van de Nederlandse taal beschreven en legt hij zijn diepste zielenroerselen te grabbel op het podium. De Kerk is dan ook de beste plek om de Frank tijdens Dranouter Festival met zowel oud als nieuw werk bezig te zien. Zet u op uw gemak neer en kom luisteren naar deze mens!

Luca Bassanese & P.o.p. : We vallen niet graag in herhaling, maar op algemene aanvraag en wegens een nu al legendarisch concert op editie 2017, komt deze Italiaanse jongen terug naar Dranouter. Verleden jaar zette hij de Club helemaal ondersteboven met zijn opzwepende Italiaanse folk meets Balkan meets van alles wat. Zijn knallend charisma overweldigt niet enkel de dames, maar hij zet de stijfste hark aan tot ritmisch bewegen. Daarom krijgt hij nu een spot in de Kayam, waar hij hoogstwaarschijnlijk ook het dak er zal van afblazen. Tip: Doe een zonnebril aan tijdens het concert, want zoveel muzikale uitstraling op een podium kan schadelijk zijn!

Eriksson Delcroix & Sun Sun Sun Orchestra: De “Emmy Lou Harris en Gram Parsons van de Lage Landen” hebben de afgelopen jaren menig harten teer laten worden met hun versie van country. Met hun nieuwste plaat Magic Marker Love dat werd opgenomen met het strijkerkwintet Sun Sun Sun Orchestra, overstijgen ze met verve dat iets te enge genrelabel. De plaat is opgedragen aan Len Dauphin, de door een ongelukkige val in de 2016 overleden basgitarist. Magic Marker was de bijnaam die Eriksson gaf aan zijn goede vriend en creatieve duizendpoot Dauphin. Naast rouw vormt ook geloof en hoop een thema op het album. Zowel live als op plaat staan de gelaagde arrangementen en de bloedmooie (samen)zang centraal. We zijn overtuigd dat u omver wordt geblazen door zoveel muzikale schoonheid.

Faustus: Gepokkeld en gemazeld in de Britse folk scene maakt dit trio deze zomer de oversteek naar het Dranouterse podium.  As band bijna 20 jaar samen en elk actief in groepen als Bellowhead en Belshazzar’s Feast, weet je dat dit gegarandeerd niet verkeerd kan lopen. Geworteld in traditie, schudden ze uit hun viool, trekzak en ander instrumentarium de beste jigs en dances. Voor de folk(bal)liefhebbers een must!


Een flinke dosis onstuimige feestmuziek, internationale kleppers, lokale helden en aanstormend folktalent maken dus ook dit jaar weer de mix die Dranouter kenmerkt.

Deze 15 binnenlandse acts zullen erbij zijn op 3 – 4 – 5 augustus 2018: ’t Hof van Commerce, Angèle, Milow, Absynthe Minded, Brihang, Douglas Firs, Portland, An-Sofie Noppe, Gwen Cresens, Poltrock, Wannes in Jazz, Jan De Smet & 2 Centimeters, Marc Hauman en Groep, Brisk en Bazaar Bizar.

In 2018 bestaat ’s lands meest legendarische hiphopband  20 jaar, en dat vieren ze! Na enkele zijprojecten, een paar kilo’s minder en wat jaartjes schoner, zijn de mannen van ’t Hof van Commerce weer helemaal klaar om hun funk, soul en partymuziek met iedereen te delen. Met al hun hits en wat nieuw voer staan ze even enthousiast als vroeger op de Belgische podia. De hiphop zit nog steeds in hun lijf, net zoals die ontembare motivatie, onuitputtelijke energie en veel goesting. Ze rappen over vanalles en nog wat: vrouwen, God, drugs, en zichzelf. Dus, fans van Buyse, 4t4 en Kowlier: kom mor ip en mis dit niet!

Angèle werd aanvankelijk ‘het jongere zusje van rapper Roméo Elvis’ genoemd, maar intussen eiste ze haar eigen plek op in de Belgische muziekwereld. Nu wordt ze ‘de grote hoop van 2018’ genoemd. Verstaanbaar, want haar eerste soloconcert in de Botanique was in geen tijd uitverkocht én Angèle had toen nog niets van eigen werk uitgebracht. Geen plaat, geen EP, zelfs geen debuutsingle. Wel had Angèle een duizelingwekkend hoog aantal volgers op sociale media. Met meer dan 5 miljoen views van haar clip  ‘La Loi de Murphy’ verovert ze deze zomer de grote Belgische festivals!

In 2018 is het maar liefst 14 jaar geleden dat Milow deelnam aan Humo’s Rock Rally en er voor het eerst zijn hit ‘You Don’t Know’ bracht. Het nummer blijft een meezinger. Na zijn negende album in 2016 was het stil rond de singer-songwriter. Via sociale media liet hij weten dat hij in Los Angeles verblijft, om er te werken aan zijn nieuwste album. Hij maakte al enkele shows bekend in Duitsland en Oostenrijk voor de zomer van 2018. Daarna komt hij met een intieme setting langs op Festival Dranouter 2018.

Vijf jaar, zo lang liet Absynthe Minded ons wachten op nieuw werk. Maar mét resultaat: hun laatste album ‘Jungle Eyes’ is een knaller van formaat! ‘Jungle Eyes’ vaart richting gitaarpop zoals Eels, zelfs een vleugje Tom Petty. De band maakt meer dan ooit gebruik van synths en samples zonder daarbij aan eigenheid in te boeten. De herboren band van frontman Bert Ostyn klinkt anno 2018 harder, better, faster, stronger en jawel, ook een tikje ouder en wijzer. In 2018 zal het de zesde keer zijn dat de band op de weide passeert van Festival Dranouter!

Knokkenaar Boudy Verleye, aka Brihang, sloopt vakkundig alle schotten tussen genres en kunstvormen. Is hij een rapper, beeldhouwer of poëet? Feit is dat hij met zijn debuutalbum ‘zolangmogelijk’ uit 2016 de grenzen van de hiphop aftastte en verplaatste. Gevoelig, zonder te vervallen in sentiment. Het is weinig artiesten gegeven om op zo’n korte tijd zoveel straffe reviews te verzamelen. In 2014 was Brihang laureaat van de Studio Brussel-wedstrijd De Nieuwe Lichting, anno 2018 staat hij op het podium als een unieke, creatieve en multigetalenteerde artiest.

Douglas Firs, de indie band rond Gertjan Van Hellemont, heeft zijn derde studio-album ‘Hinges of Luck’ klaar. Zoals eerdere albums is de nieuwe plaat een mix van hartverscheurende melancholie en rauwe rock, maar het geluid is een paar planeten opgeschoven. Je hoort levensvragen die Gertjan zich eerder niet stelde.  De nieuwe muziek gaat over zijn generatie die worstelt met alle mogelijkheden die haar wordt aangereikt. Daarnaast vind je op ‘Hinges of Luck’ een portie welgesmaakte liefdesliedjes terug.

Ook Portland komt bewijzen waarom ze laureaat zijn van De Nieuwe Lichting 2018, de wedstrijd op Studio Brussel. Hun muziek wordt omschrijven als “een warm dekentje melancholische pop” of “een indie dreampop band die flirt met elektrische sounds”.

De muzikanten van MANdolinMAN  nodigden Liliane Saint-Pierre, Jan De Smet en Herr Seele uit om een muzikale productie op te zetten.  De “culture clash” kan je horen, zien en meemaken in een ongeziene Bazaar Bizar van ongebreidelde muzikaliteit uit zowat alle hoeken van de wereld.

Dialectzanger Marc Hauman en Groep spelen en zingen zich samen door Haumans oude en nieuwe pennenvruchten. Brisk is dan weer een gloednieuw kwartet van gevestigde waarden dat focust op Angelsaksische en Bretoense muziek. Energieke folkmuziek onder het motto “Lively  & quick, sharp  & stimulating!”

De gerenommeerde jazz-muzikanten van het Jokke Schreurs Quartet geven hun eigenzinnige, respectvolle en verfrissende kijk op het werk van Wannes Van de Velde. Met het project ‘Wannes in Jazz’ enthousiasmeren ze zowel de jazzliefhebbers als de Wannes-fans.

An-Sofie Noppe, dame van de streek, komt haar debuutalbum voorstellen op Festival Dranouter!  In 2012 won ze ‘De Muziekklas’ van Radio 2 in het genre kleinkunst. Sindsdien maakt ze liedjes over flamingo’s, mandarijnen, opa’s en kleine zussen. Haar eerste singles ‘Peperkoeken Hart’, ‘Vogelvrij’ en ‘Sprookje’ werden netjes opgepikt op de (nationale) radio en krijgen dus nu een vervolg met haar eerste, echte full album.

Accordeonist Gwen Cresens speelde voornamelijk in bezettingen met andere artiesten, zoals Raymond van het Groenewoud, Rocco Granata, Ozark Henry, Wannes Capelle, Arno, Kommil Foo… Hij brengt zijn eerste solo-cd ‘Gwen Cresens & Brussels Philharmonic’ mee naar Festival Dranouter. Kennis van klassieke muziek is niet nodig: klassiek vloeit over in jazz en tango verandert in een valse musette.

Poperingenaar David Poltrock is al vele jaren live –en sessiemuzikant bij o.a. De Mens, Hooverphonic, Triggerfinger. Vijf jaar schaafde hij aan zijn eigen muziek,  dat in de loop van 2018 verschijnt als de veelbelovende trilogie ‘Poltrock: Mutes, Moods & Machines’. Verstilde piano pracht, afgewerkt met een flinke scheut Soulwax.

En tot slot: ook dit jaar openen we op zaterdag en zondag de programmatie met een heuse singalong, onder leiding van Jan De Smet & 2 Centimeters.


Nu trekt de organisatie een blik internationale namen open. Deze 16 acts verlaten hun thuisland en zakken af naar Festival Dranouter: Jake Bugg, Richard Thompson Electric Trio, The Mavericks, Amsterdam Klezmer Band & Söndörgo, Le Vent Du Nord, Dreamers’ Circus, Rura, Jake Morley, broeder Dieleman, MAZ, De Temps Antan, Hermitage Green, Pete Morton, Stephanie Struijk, The Shackleton Trio en Ethno Flanders.

De Britse zanger-gitarist Jake Bugg ken je wellicht van zijn verbluffende titelloze debuut van zo’n vijf jaar geleden, met songs als ‘Lightning Bolt’ en ‘Seen It All’. Op zijn nieuwe album ‘Hearts That Strain’ staan heel wat verrassende samenwerkingen, zoals Dan Auerbach (The Black Keys). Ook Noah Cyrus, dochter van country rockster Billy Ray Cyrus, is te horen op de plaat. Verwacht je op Festival Dranouter aan een set met zowel folkballads met snel gitaarwerk, als aan uptempo nummers met een hangnaar rockabilly.

Al meer dan 30 jaar is Richard Thompson on the road, nu als Richard Thompson Electric Trio. Zelf werd Richard Thompson bekend als lid en oprichter van de Britse groep Fairport Convention, een invloedrijke folkrockband die jarenlang zijn stempel drukte op het genre. Ook na zijn vertrek bij Fairport Convention zijn de media bijzonder lovend voor hem. Rolling Stone Magazine zet hem in de ‘Top 20 Guitarists of All Time’ en muziekrecensenten beschouwen hem als een van de beste songwriters ooit. Geen wonder dus dat hij al een paar keer langskwam op Festival Dranouter. En mocht je nog niet overtuigd zijn… Je krijgt deze zomer de kans om een iconische artiest aan het werk te zien die al zo’n 40 albums uitbracht!

Begin jaren ’90 scoorde de legendarische Amerikaanse countryband The Mavericks de ene hit na de andere. Hun grootste succes ‘Dance The Night Away’ uit 1998 doet het nog steeds goed op de dansvloer. Ook het Grammy-winnende nummer ‘Here Comes The Rain’ en ‘All You Ever Do Is Bring Me Down’ zijn uitgegroeid tot klassiekers. Na een woelige periode waagden The Mavericks  zich opnieuw aan studiotijd, aan albums en aan concerten. Een optreden van The Mavericks betekent een heerlijke set warmbloedige americana door rasmuzikanten.

Amsterdam Klezmer Band maakt al zo’n 20 jaar furore met een onweerstaanbare mix van traditionele klezmer, Balkan beats, zigeunermuziek en moderne dance. Om de komst van hun nieuwe album ‘Szikra’ te vieren, trekt Amsterdam Klezmer Band in 2018 rond met hun vrienden van Söndörgo. Deze Hongaarse groep gaf een nieuwe schwung aan traditionele Balkanmuziek en veroverde vele Europese festivals. De nieuwe supergroep Amsterdam Klezmer Band & Söndörgo barst gewoon van de energie!

Le Vent Du Nord is een Canadese folkgroep uit Québec die Schotse, Ierse en vooral Bretoense folk brengt. In hun thuisland worden ze gezien als de ambassadeurs en pioniers van de hedendaagse folk revival. Sinds hun start in 2002 speelde de band al meer dan 1400 concerten in Amerika en Europa, waaronder ook in het legendarische Carnegie Hall in New York. Bijzonder is dat violist Olivier Demers opzwepende voetpercussie speelt.  Hun concert op Festival Dranouter 2016 was een voltreffer, dus dat belooft voor 2018…

Met meer dan 400 optredens op de teller is het niet verwonderlijk dat Jake Morley het podium al deelde met de beste Britse singer-songwriters: Ed Sheeran, Ben Howard, Lucy Rose… Zelf valt Jake Morley op met zijn ongewone “lap-tapping” gitaarspel, waarbij hij gitaar, piano en drum combineert tot één instrument. Kort gezegd: Morley is één van de meest opvallende singer-songwriters die absoluut weet waarmee hij bezig is.

De Britse folktroubadour Pete Morton is een charismatische, creatieve, getalenteerde en onvoorspelbare performer. Met zijn mooie, krachtige stem inspireert hij zijn wereldwijd publiek al bijna 30 jaar. Muziekrecensenten noemen Morton “het beste dat de Britse roots muziekscene heeft geproduceerd”.

Het trio Dreamers’ Circus komt uit zowel Denemarken als Zweden. De mannen hebben al prachtige projecten opgezet met prestigieuze orkesten uit Denemarken en Polen, speelden in het Sydney Opera House, tijdens het Roskilde Festival… Het verhaal van deze drie is lang nog niet uitgezongen.

De mannen van Rura, een van de meest invloedrijke folkbands in Schotland, zijn graag geziene gasten op de grootste folkfestivals ter wereld. Cambridge Folk Festival, Tønder Festiv in Denemarken en het Winnipeg Folk Festival in Canada – de mannen deden het allemaal.  Een passage op Festival Dranouter mag dus niet ontbreken. Bovendien kreeg Rura in 2015 de Scots Trad Music Award van ‘Live Act of the Year’. Deze band is gewoon een must see voor liefhebbers van folk!

Verder is het uitkijken naar broeder Dieleman, een Nederlandse songsmid en troubadour die al jaren verhalende folkliedjes brengt in het Zeeuwse dialect. Een bijzonder opvallende figuur in het Nederlandstalige muziekland. Ook de Nederlandse Stephanie Struijk is erbij. Ze stond onder de naam Stevie Ann al op Pinkpop en kreeg een Zilveren Harp voor haar werk. Nu slaat ze een andere, meer ingetogen weg in. Meestal speelt ze enkel met een akoestische gitaar, op Festival Dranouter speelt ze mét band.

Daarnaast verwelkomen we nog 2 groepen uit Canada. De Temps Antan is zonder twijfel het krachtigste trio in de traditionele muziek van Québec. Ze brengen een explosieve combinatie van viool, accordeon, harmonica, gitaar en bouzouki. Ook MAZ neemt je mee op een muzikale ontdekkingstocht in het erfgoed van Québec. In een flow van traditionele muziek, jazz en elektro, jongleert MAZ met oud en nieuw.

De Ierse folkrockband Hermitage Green gaat in 2018 de wereld rond en landt in augustus in Dranouter. De stuurman van hun laatste EP ‘Gold & Rust’ (2018) is Matt Lawrence, die al producete voor Adele, Amy Winehouse en Mumford & Sons. De Britten van The Shackleton Trio brengen een opwindende vorm van americana met invloeden van Britse, Amerikaanse en Scandinavische folktradities. Ze worden door het toonaangevende folkmagazine fRoots “sparkelend, charismatisch en intens” genoemd.

Ethno Flanders brengt elk jaar zestig jongeren samen van over de hele wereld in het kader van een muzikale en culturele ontdekkingsreis. Dranouter krijgt de eer om de apotheose te ontvangen van een week lang samen jammen.


 WILLEM VERMANDERE STAAT MAAR LIEFST 3X OP FESTIVAL DRANOUTER 2018 EN SCHRIJFT ZO GESCHIEDENIS!

De West-Vlaamse kleinkunstenaar en dichter Willem Vermandere staat maar liefst 3 dagen na elkaar op het podium van Festival Dranouter 2018. Daarmee schrijft hij geschiedenis: geen enkele artiest deed hem dit voor!

Nieuwe vertellementen van Willem op Festival Dranouter 2018

Willem Vermandere werd bekend in de jaren 60 als kleinkunstenaar, dichter, levensfilosoof, zanger, gitarist… Hij brengt zowel droevige als levenslustige liedjes in het West-Vlaams, over het gewone leven in de Westhoek en de Eerste Wereldoorlog. In 1989 kwam hij voor de eerste keer langs op Festival Dranouter met zijn ‘vertellementen’. Willem werd een graag geziene gast op het festival in zijn geboortestreek. In 2010 stond hij voor de vijfde keer op de scene te Dranouter. Daarna was het even wachten tot de agenda’s het toelieten om hem nog eens langs te krijgen. Gelukkig lukt het in 2018 nog eens!

De intussen 78-jarige Willem komt vertellen waar hij de laatste tijd mee bezig is. Zijn antwoord: “Liedjes natuurlijk! Van een man die stilaan een oude vent aan ’t worden is, die zijn muzikanten-trawanten niet kan missen, maar intussen toch weer met nieuwe vertellementen afkomt en het niet kan laten om op zijn klarinetten te spelen.”

Willem Vermandere 3x in de Kerk

Hij komt niet 1 keer beroeren op de editie van Festival Dranouter 2018, maar 3 keer. Daarmee schrijft Willem Vermandere geschiedenis: hij is de eerste artiest die 3 keer op rij optreedt op dezelfde editie van het festival!

De organisatie pikte voor hem de meest geschikte locatie uit: de kerk van Dranouter. Daar is Willem erg tevreden mee: “De kerk is de gedroomde plek om verhalen te vertellen en te musiceren. Een kerk is een huis met niets dan verbeelding. Zangers zijn ook altijd een soort van mislukte paters.” Om maar te zeggen dat hij content is dat hij erbij zal zijn.


Tussen klinkende namen als Jake Bugg, Gogol Bordello, Passenger, Selah Sue, Intergalactic Lovers en ’t Hof Van Commerce waren er nog enkele plaatsjes blanco op de affiche van Festival Dranouter 2018 van 3-4-5 augustus. Die worden vandaag ingevuld met o.a. Faces On TV (in de Kerk!), Geppetto & The Whales, All Our Exes Live In Texas en The Bonnie Blues. Ook laat de organisatie al een lading DJ’s  los die deze zomer de Palace in brand zetten. Het wordt goed zweten met o.a. Goe Vur In Den Otto, DJ Double D en 2 KG Hoofdvlees!

Alle plaatsjes voor Festival Dranouter 2018 waren al ingevuld – dus bijna geen Faces On TV op de affiche – toen plots onverwacht een spot vrijkwam in de Kerk (!). Als Faces On TV  loste wonderboy Jasper Maekelberg het meest geanticipeerde Belgische debuut van 2018: “Night Funeral”. Faces On TV gaf ons al de singles ‘The Image Of Boy Wonder’ en ‘Dancing After All’ als voorsmaakjes. De Gentenaar is trouwens ook bekend als producer/muzikant van half muzikaal Vlaanderen. Bazart, Gabriel Rios, Warhola, Douglas Firs, Warhaus… Het lijstje is oneindig. En omdat we het graag nog eens zeggen: Faces On TV deze zomer in onze Kerk!

Geppetto & The Whales ken je misschien nog van Humo’s Rock Rally 2012, waar de mannen strandden in de finale. De groep was nochtans de gedoodverfde favoriet  bij zowel pers als publiek. Debuutalbum ‘Heads Of Woe’ (2014) deed denken aan Wilco en Fleet Foxes. Kortom: heel veel kwaliteit. In februari 2018 trok de band naar het Amerikaanse Wisconsin om er een opvolger in te blikken. De plaat ‘Passages’ bevat bijdrages van Ben Lester (The Tallest Man on Earth), Rob Moose (The National, Arcade Fire) en Trever Hagen (Bon Iver). Het resultaat van al die noeste arbeid komen ze aan jou voorstellen op Festival Dranouter!

“The most badass girl folk group ever”, dat slaat op de Australische band All Our Exes Live in Texas. Op mandoline, ukulele, accordion en gitaar zijn de 4 Exes gekend omwille van gevatte kwinkslagen, feministische standpunten en ontzettend mooie harmonieën. Met hun innemende live show stonden ze al in het voorpramma van Passenger,  Nathaniel Rateliff and the Night Sweats én The Backstreet Boys.

Zaterdag neemt Son of Town Hall je in de Kerk mee in hun mythische wereld, compleet met Victoriaanse outfits, meditaties over de zee en liedjes die smeken om meegezongen te worden. Hun optreden laat je achter met een hart vol gelach en tranen, dronken van het avontuur en de tragische schoonheid van het menselijke bestaan. In diezelfde locatie is het op zondag de beurt aan Lamoral, het project van drie beloftevolle jonge muzikanten en saxofonist-zanger Koen De Cauter. Koen plaatste zo’n 40 jaar geleden gypsy jazz in de kijker met zijn legendarische ‘Waso Quartet’. Laat je op de bruisende tonen van Lamoral meevoeren in een klimaat van integere muziekmakerij!

Op zaterdag vrolijkt The Bonnie Blues De Voute op. Dit akoestisch trio met Nele Paelinck klinkt zoals het interbellum in een café-chantant in de Seefhoek. Nu denkt u: Nele Paelinck, was dat niet die violiste die bij School Is Cool speelde? De dames brengen bekende en onbekende liedjes in de stijl van de jaren ’20 tot ’50. En als je goed let op de teksten, dan ga je gegarandeerd met rode oortjes naar huis! Ook Linde – artist in residence in Het Depot in Leuven – staat op zaterdag in De Voute. In het voorjaar van 2018 brachten zde twee een EP met Mongools geïnspireerde muziek uit. Noem het duo gerust een buitenbeentje op muzikaal vlak.

Losgaan met (nu al) legendarische DJ’s in de Palace

Zoals ieder jaar zijn er ’s avonds enkele DJ’s in de Palace-tent die zorgen voor spetterende afterparty’s. Goe Vur In Den Otto moest jammer genoeg afzeggen voor Festival Dranouter 2017, dus geven Johnny Jailbate en Pete da Bomber dit jaar dubbel zo veel gas op donderdagavond 2 augustus. Johnny en Pete schakelen moeiteloos over van punk naar metal en stevige hardrock, Goe Vur In Den Otto.

DJ Double D, de populaire filefuif-DJ bij Studio Brussel, brengt zijn no-nonsense stijl mee. Dranouter resident DJ Bob gaat dan weer voor hitsige Braziliaanse tunes, trouwfeestklassiekers en de nodige portie folky meezingers. Het zal ook ongetwijfeld zweten worden in de Palace met o.a. DJ Lisa Jordens2 KG Hoofdvlees en DJ Thönder!


EXTRA FESTIVALDAG DRANOUTER 2018: MUZIKAAL TOTAALSPEKTAKEL ‘GRONDTONEN DRANOUTER’ I.S.M. GONEWEST

Dranouter Festival 2018 start dit jaar 1 dag vroeger met een extra muzikale productie in samenwerking met GoneWest. Op 3-4-5 augustus passeren o.a. Passenger, Jake Bugg, Selah Sue en Gogol Bordello de podia van Dranouter. Op de vooravond, donderdag 2 augustus 2018, organiseert Festival Dranouter op vraag van GoneWest en Provincie West-Vlaanderen een extra avond met de productie ‘Grondtonen Dranouter’.

Met onder meer topmuzikanten van Le Vent Du Nord, De Temps Antan, Wör en Trio Dhoore wordt een muzikaal totaalspektakel samengesteld dat het verhaal tot leven brengt van het festivalterrein. De gruwel van de oorlog 100 jaar geleden had alles van de kaart geveegd. De grond waarop nu het festival wordt georganiseerd, was destijds veranderd in een modderig maanlandschap. Tot op vandaag zijn de sporen van die gruwel zichtbaar in het landschap van de regio.


Gratis toegang mits reserveren ticket

Zo vertelt Grondtonen Dranouter het verhaal van 100 jaar terug én maakt het ook de omslag naar vandaag in woord, muziek, video en hedendaagse dans. Het totaalspektakel start om 19.30u in de grootste tent op het festivalterrein van Dranouter. De productie duurt tot iets na 23.00u.

Wie een weekendticket heeft van het festival, komt er sowieso gratis in met z’n weekendticket. Ook alle anderen kunnen er gratis bij zijn. Om de capaciteit te beheersen vraagt de organisatie wel om online een gratis ticket te reserveren via de website van Festival Dranouter.

Startavond op donderdag

Zoals ieder jaar is er op donderdag ook de klassieke startavond van Festival Dranouter met verrassende straattheateracts op het festivalterrein. In de Palace-tent staan o.a. DJ Double D en Goe Vur In Den Otto klaar voor een spetterend feest. Dit luik op donderdag 2 augustus 2018 is toegankelijk voor iedereen die een weekendticket heeft voor het festival, alsook voor iedereen die zich registreert voor een gratis donderdagticket.

Meer info & reserveren van een gratis ticket: www.festivaldranouter.be/tickets

Grondtonen Dranouter vindt plaats op donderdag 2 augustus 2018 van 19u30 tot iets na 23u00  op het festivalterrein van Festival Dranouter (Dikkebusstraat 234 – 8951 Dranouter). Grondtonen Dranouter is een samenwerking tussen vzw Festival Dranouter met GoneWest en Provincie West-Vlaanderen en wordt mede mogelijk gemaakt met de steun van de Belgische taxshelter.


Relaxt camperen op de Comfort Zone

Natuurlijk is Festival Dranouter veel meer dan enkel en alleen straffe live concerten. Laat je deze zomer verrassen door gekke circusacts, fanfares met een hoek af, een uitgelezen selectie van kleurige foodstands -en trucks… Binnenkort meer daarover!

Na het succes van vorig jaar, zijn er dit jaar opnieuw chalets te zien op de camping “Comfort Zone”. Festivalbezoekers voor wie het iets meer mag zijn, kunnen hun chalet, ontbijt en bijhorende krant (De Standaard) boeken via de website van Festival Dranouter.
Check alle info over Festival Dranouter via www.festivaldranouter.be


TICKETS & LAATSTE AANVULLINGEN

Met dit blik internationale namen wordt Festival Dranouter 2018 nu al een topeditie! De line-up voor 3-4-5 augustus 2018 is nu zo goed als compleet. Alle headliners zijn bekend, wel volgen er binnenkort nog enkele aanvullingen op de affiche.
Check de line-up via www.festivaldranouter.be

Naast de gebruikelijke dag, weekend- en combitickets kan de bezoeker ook een Natuurpunt-weekendticket kopen. Dan gaat er €5 per ticket integraal naar de werking van Natuurpunt. De bezoeker kiest dus zijn ideale ticketformule voor Festival Dranouter van 3 – 4 – 5 augustus 2018! Tickets zijn te koop via https://www.festivaldranouter.be/nl/tickets

Festival Dranouter
info@festivaldranouter.be of 057 44 69 33


Gloednieuw milieuproject op Festival Dranouter 2018: WAVE!

Nu de affiche van Festival Dranouter 2018 af is (met daarop optredens van o.a. Passenger, Selah Sue, Gogol Bordello, Jake Bugg en Goran Bregovic), pakken vzw Festival Dranouter en partners dit jaar uit met een ludiek ecodorp, waarin heel wat leuke innovaties zullen worden uitgetest. Deze initiatieven kaderen binnen het gloednieuwe, duurzame Vlaanderen Circulair-project: WAVE (Water Vision @ festivals). Bavo Vanden Broeck, organisator van vzw Festival Dranouter: “Met alle initiatieven binnen WAVE gaan we na hoe festivals nog duurzamer georganiseerd kunnen worden.” 

Op 3-4-5 augustus vindt de 44e editie plaats van Festival Dranouter, een festival dat al jaren duurzaamheid in haar DNA heeft zitten. Dat resulteerde de voorbije jaren in tientallen milieu-inspanningen: een groenestroomaggregaat, de backstage wordt voorzien van warm water door zuinige pelletkachels van BlueBurn, in de artiestencatering wordt er gewerkt met lokale en seizoensgebonden producten, flyers worden gedrukt op FSC-papier, het festivalterrein is steeds aangekleed met recuperatiematerialen… Daarnaast zijn er zowel op de campings als op de festivalweide meer dan 100 vrijwilligers van het milieuteam paraat om de tien afvalstromen in goede banen te leiden.

Water Vision @ Festivals

Hoewel Festival Dranouter in 2014 en in 2017 de OVAM GroeneVent Award won, bleef de organisatie niet bij de pakken zitten. “Festival Dranouter neemt al jaren een voorbeeldfunctie op rond duurzaamheid. Werken aan duurzaamheid is een langetermijnvisie, dus gaan we ook dit jaar op zoek naar nieuwe, alternatieve en efficiëntere technologieën om onze voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden”, aldus Bavo Vanden Broeck, organisator van vzw Festival Dranouter. “Afgelopen jaar sloegen we de handen in elkaar met Universiteit Gent, BOSAQ, Tuincreatie Wouter Igodt bvba en Vlakwa om een gloednieuw project op te zetten: WAVE, Water Vision @ festivals.”

Vanwaar de noodzaak voor een project als WAVE? Met WAVE willen alle partners nagaan hoe festivals nog duurzamer georganiseerd kunnen worden.  Daarom werd eenverkennende enquête uitgestuurd met resultaten die representatief zijn voor de festivalsector in Vlaanderen. Uit de enquête blijkt dat ruim 70% van de Vlaamse festivals geen zicht heeft op hun waterverbruik. Bovendien heeft maar liefst 80% geen zicht op waterbesparingsmogelijkheden.

Focus op water- en energiebesparing

“Verschillende festivals kwamen onlangs in de media omdat ze inzetten op herbruikbare bekers, maar dat is lang niet het enige waarmee je een evenement duurzaam maakt. Onze focus met WAVE ligt nu op water- en energiebesparing. Op basis van de enquête zullen er heel wat ludieke milieu-initiatieven en en optimalisaties gedemonstreerd worden op Festival Dranouter 2018. De bedoeling van deze initiatieven is om water, energie en materialen te besparen en te recycleren.”

Zo komt BOSAQ langs met een installatie die werkt op zonne-energie en die regenwater omzet in drinkbaar water. Dankzij het mobiel rietveld van Ecoz wordt afwaswater hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen. UGent zuivert dan weer een bijzonder vervuilende stroom afvalwater: urine. De urine wordt gerecupereerd tot meststoffen én wordt omgeleid tot drinkbaar water.

Ecologische kinderanimatie

Jawel, de festivalbezoekers kunnen dit jaar proeven van een glaasje urine of hemelwater. De meeste initiatieven binnen WAVE vinden plaats in het nieuwe ecologisch dorp, op het festivalterrein De Voute. Ook de randanimatie is er ecologisch.  Kinderen kunnen hun eigen Tetrahoed maken in Tetra Town, waar alles gemaakt is van Tetrapakken. En met de dopjes van plastieken flessen, die normaal op de afvalberg belanden, kan je zelf originele buttons laten maken!

Op basis van de opgedane ervaringen zullen de optimale settings na afloop van WAVE worden uitgerold naar het volledige festival. Ook zullen Festival Dranouter en de partners alle kennis en ervaringen maximaal delen met andere festivals. Op die manier maken Festival Dranouter en hun partners echt een verschil.

Sla af aan de biostrade

En nog een nieuwtje voor dit jaar… Tussen de optredens van o.a. Passenger, Selah Sue, Gogol Bordello, Jake Bugg, Goran Bregovic & Wedding and Funeral Band en Intergalactic Lovers door, staat er dit jaar voor de allereerste keer een biostrade. In samenwerking met de biosector van VLAM komen enkele foodstands langs die enkel werken met biologische producten. Lekker lokaal: zo veel mogelijk ingrediënten van de biogerechten komen uit de streek. Bezoekers kunnen dus het hele festival biologisch eten, op elk moment van de dag!

Tickets en Natuurpunt-tickets zijn te koop via www.festivaldranouter.be