ROCK ZOTTEGEM 2018 (dag 1, review, pics)

ROCK ZOTTEGEM 2018 – Dag 1,
Bevegemse Vijvers – Zottegem,
29 juni 2018,
Tekst en Fotoalbum : Jo De Boeck.


Naar jaarlijkse traditie probeert Liveacts Belgium steeds wat mee te pikken van hét festival in onze regio: Rock Zottegem ! Elk jaar slagen de organisatoren erin om een zeer gevarieerde affiche voor te stellen, wat het festival uiterst aantrekkelijk maakt voor jong en oud. Een concept dat ze voor hun 25e editie ongewijzigd lieten, want ja, waarom veranderen wat al een kwarteeuw succes kent?
En kijk, terwijl mijn oogappel er haar 16de verjaardag viert met enkele vriendinnen, duikt vader de fotopit in voor een verslagje van de openingsdag!

Gelukkig blijken de weergoden Zottegem andermaal gunstig gestemd waardoor de muziekliefhebbers al vroeg present tekenen op het piekfijne festivalterrein. Hier en daar kon je nog wat gesprekken opvangen over de schoolrapporten en vakantieplannen, maar die ebden langzaam weg en tegen 18.00u stond iedereen verzameld voor het podium! Maar helaas moest de organisatie aankondigen dat ‘Jebroer’ ergens vast zat in de file op de Antwerpse ring. Zijn concert werd dus een stuk later ingepland op kleinere podium van DJ-Village, wat uiteindelijk toch nog een 2-tal uur zou duren…

Tim Kimman aka Jebroer is sinds 2010 frequent terug te vinden in de Nederlandse hitlijsten, dit als soloartiest maar ook in het collectief Nouveau Riche. Bij onze Noorderburen was het de single ‘Nooit meer slapen’ die voor de doorbraak zorgde, de poorten naar Vlaanderen gingen pas wagenwijd open met de hits ‘Banaan’ en vooral ‘Kind van de Duivel’. Deze song zorgde voor flink wat controverse, maar anderzijds leverde het ook miljoenen YouTube-views op. De jonge festivalgangers verzamelden talrijk voor het podium waar Jebroer vlotjes vergiffenis kreeg voor de vertraging. Hij bedankte met een rits hitsingles en waardoor het als verslaggever een huzarenstukje werd om enkele beelden te maken.


Ondertussen bleef het uurschema op het hoofdpodium strak gerespecteerd en daar hadden we inmiddels al soortgelijke uitbundige taferelen mogen aanschouwen. Met Lil’ Kleine wist Rock Zottegem nog een tweede topper uit de Nederlandse rap/hiphopscène te strikken. Waar hij bij onze Noorderburen ook naam en faam opbouwde als acteur; enkele jaren geleden stak hij succesvol de grens over met zijn muziek. Opnieuw ‘feest in de tent’ voor de jeugd dus en nummers als ‘Krantenwijk’, ‘Alleen’ en ‘Drank en Drugs’ werden luidkeels meegebruld. Geen bierdouche in Zottegem, helaas ook geen toelating voor de aanwezige pers om front stage beelden te schieten. Jammer want Lil’ Kleine zette er een zeer sterke performance neer. Mijn ‘cup of tea’ zal het nooit worden, maar binnen het Rock Zottegem concept een sterke zet!


Met Fisher-Z wordt vervolgens een ietwat oudere generatie op haar wenken bediend. Bij het grote publiek  was deze band misschien een klein beetje onder het stof geraakt, maar het laatste album ‘Building Bridges’ (2017) is méér dan de moeite waard. John Watts en companen zetten hier vanavond trouwens een knappe set neer met wat recenter werk à la ‘Row Boys Row’ en ‘Wild Wild Wild Wild’. Ook songs als ‘Wax Dolls’ en ‘Pretty Paracetamol’ passeerden de revue en dat wisten de trouwe Fisher-Z fans ten zeerste te waarderen. Maar uiteraard waren het hun grote hits zoals ‘The Worker’, ‘So Long’ en ‘Marliese’ die de decibelmeter in het publiek stevig de hoogte in stuwde.
Fisher-Z mag dan al méér dan 40 jaar actief zijn, ze bewezen hier op Rock Zottegem dat ze ook – anno 2018 – nog steeds garant staan voor een boeiend concert!


Met ‘Levellers‘ wist Rock Zottegem één van de beste live-bands uit de Britse muziekgeschiedenis te strikken. Het feit dat de band dit jaar ook zijn 30ste verjaardag viert, was blijkbaar een extra argument voor ‘Levellers’ om die reputatie nog eens in de verf te zetten. Onder leiding van zanger/gitarist Mark Chadwick werd Rock Zottegem vakkundig doorheen het fraaie oeuvre van de band geloodst. Van meet af aan -‘The Game’ mocht de spits afbijten – heerste er een uitbundige sfeer op en voor het imposante podium. Uitstekende vertolkingen van songs als ‘Belarus’, ‘Fifteen Years’ en ‘What A Beautyful Day’, ‘This Garden’ en ‘Truth Is’ moesten echter nipt de duimen leggen voor een magistrale versie van ‘One Way’! Als een nokvolle tent op het einde van deze song het refrein nog eens a capella retourneert richting podium, had ik meteen door dat dit misschien wel het mooiste moment van de dag was…
Wie deze band, net als ik, al een tijdje niet meer aan het werk zag: geen seconde twijfelen om ze bij hun volgende doortocht te gaan bekijken!


Met Kaiser Chiefs, opgericht in 2003 te Leeds, kregen we vervolgens nog zo’n succesvolle Engelse band voor de kiezen. Ik maakte me, tijdens ‘War’ (Bruce Springsteen) dat als intro fungeerde, de bedenking of ook zij er zouden in slagen om het publiek op dreef te krijgen in deze tropische omstandigheden … Maar dat zou geen probleem blijken want de charismatische frontman Ricky Wilson wist iedereen met gemak te overtuigen met songs als ‘Every Day I Love You Less and Less’, ‘Coming Home’ en ‘The Angry Mob’. Kaiser Chiefs zette hier vanavond een fraaie en goed uitgebalanceerde set neer waarin ook recenter werk zoals ‘Hole In My Soul’ en ‘Parachute’ terecht bewondering oogstte. Ook gitarist Andrew White wist me méér dan eens te bekoren met mooie gitaarlijnen die zeker een belangrijke schakel vormen in de Kaiser Chiefs sound. Maar zoals te verwachten viel, waren het toch ‘I Predict A Riot’, ‘Never Miss A Beat’ en ‘Ruby’ die voor de kippenvelmomenten zorgden! Dat Engelse drieluik op Rock Zottegem slaagde dus over de ganse lijn!


Als afsluiter opteerden de organisatoren voor een DJ-set van Lost Frequencies met onze landgenoot Felix de Laet aan het roer. In 2014 remixte De Laet de single ‘Are You With Me’ van de Amerikaanse zanger Easton Corbin. Het nummer duikelde de Ultratop binnen in november 2014. Drie weken later prijkte het nummer op de eerste plaats in Vlaanderen. Vlaanderen bleek echter al snel te klein en de veroveringstocht ging verder en het werd nummer één in Zwitserland, Duistland, Oostenrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Ook in Spanje, Frankrijk, Zweden en Denemarken scoorde het nummer in de hitlijsten. Met het nummer ‘Are You With Me’ stond Lost Frequencies touwens als eerste Belg ooit op nummer één in de Britse hitlijst. En alsof de wereld nog niet diep genoeg aan de voeten van Lost Frequencies ligt: na het wereldwijde succes met hits als ‘Crazy’ en ‘Are You With Me’ heeft de 24-jarige dj nu een eigen label opgericht en staat zijn Spotify-teller op meer dan één miljard streams.

Het feit dat Lost Frequencies dit jaar maar 3 optredens geeft op Belgische bodem, verzekerde Rock Zottegem dat vele fans afzakten naar de Bevegemse Vijvers. Jammer dat de fotografen opnieuw voor het podium werden geweerd, maar het belette niet dat met duizenden dansende festivalgangers een schitterend slot werd gecreëerd van deze eerste festivaldag.


Tekst en Fotoalbum : Jo De Boeck