LITTLE STEVEN & THE DISCIPLES OF SOUL (REVIEW & PICS)

Litte Steven & The  Disciples of Soul
Vrijdag 07 juni 2019
AB, Brussel
Review & Pictures: Philip Verhaege

Met een dynamische en energieke show kwam Little Steven & The Disciples of Soul, de Brusselse AB beroeren. Hij is misschien wel het bekendste lid van Bruce Springsteen’s ‘E Street Band’, was medeoprichter van Southside Johnny & The Asbury Jukes, gaf ook gestalte aan Silvio Dante bij The Sopranos, had acteerprestaties bij de Noorse komedieserie Lilyhammer, terwijl anderen hem dan weer kennen vanwege zijn schitterende radioprogramma. Little Steven speelde op donderdagavond een ‘Underground Garage Dance Party’ dj-set in het Brusselse Hard Rock Cafe én toverde een uur lang het Radio 1 programma ‘Wonderland’ om tot een  rokerige soulbar.

IMG_0065.jpg

 Terwijl zijn ‘Boss’ op theater tournee is met zijn ‘Broadway’ shows trek Little Stevie Van Zandt, met zijn nieuwe plaat ‘Summer Of Sorcery’ de wereld rond. Omringd door een veertien-koppige band gaf Little Steven Van Zandt het publiek een muzikaal amalgama. En dit gedurende een twee en een half uur non-stop energie, rock-‘n-roll, blues en toegewijde soul show!

IMG_0096

In een bomvolle AB-Flex en even na de klok van acht kwamen de drie lieftallige dames, Jessica Wagner , Sara Devine en Tania Jones in Mardi Gras-stijl het podium op gedanst.  In hun kielzog een vijfkoppige blazerssectie. De inmiddels 68-jarige Little Steven, gedrapeerd in zijn kenmerkende bandana, lange sjaal en haast bezwerende en kleurrijke overjas komt in de spotlights en brengt ons meteen in verroering met de soulrocker ‘Communion’ en de twin-gitaar tunes uit ‘Camouflage of Righteousness’. De doo-wap backingvocalen, de zwevende blazerssectie en de rijkelijke instrumentatie brengt ons naar het zwoele en onweerstaanbare ‘Party Mambo!’ én het soul-pop getinte ‘Love Again’.

IMG_0064.jpg

Litte Steven houdt zijn set eclectisch en speelt haast integraal zijn nieuw album. Van het funky ‘Education’ gaat naar The Youngbloods’s ‘On Sir Francis Drake’ (met zijn grote orgelarrangementen) en het giftzwarte Chicago blues begeesterde ‘I Visit The Blues’. Little Steven de blues man, waarbij de band een funky groove neerzet. En zo’n geëxpandeerde bigband vraagt uiteraard om heel wat soleerwerk, en dat krijgen de bandleden in overvloed van de meester. Bij iedere gelegenheid komt er wel iemand vooraan in de spotlights. Na funky ‘Gravity’ en bezwerende rocksong ‘Los Desaparecidos’ kwam een Southside Johnny trilogie met de soulballade ‘Little Girl So Fine’, de rocker ‘Trapped Again’ met zijn overweldigende percussie én ‘Love On The Wrong Side of Town’. De song ‘A World of Our Own’ is dan een nummer over zijn soul mentors die hem inspireerden tijdens zijn jeugdjaren.

IMG_0075

De rechterhand van Bruce Springsteen bleef ons entertainer en de avond ging verder met het conga geënthousiasmeerde ’Suddenly You’. Little Steven creëert ook een nieuw epos met ‘Vortex’. Hij is een mondige kerel en verhaalt heel wat naar zijn fanbase toe. En blijkbaar houdt ook de wereldse politiek hem nog steevast in de ban. Het is haast een considerans voor zijn performen. Zo revindiceert hij dat Engels geen universele wereldtaal is, maar ‘bullshit’ dezer dagen de Internationale voertaal is. En zo werd ook de reggae ritmiek uit ‘I’m A Patriot’ een eerbetoon aan Greta Thunberg. Punks meets Motown was er dan weer met ‘Superfly Terraplane’.Van Zandt  liet ons ook lekker meebrullen op zijn grote hits ‘Bitter Fruit’ en ‘Forever’. Percussionist Anthony Almonte en gitarist Marc Ribler leiden de dans. En wij ? Wij feesten, dansen en zingen lekker mee.

IMG_0079.jpg

 Als slotsongs koos Little Steven voor het semi-akoestische ‘Summer of Sorcery’, de titeltrack van zijn nieuwe plaat én de hitgevoelige Memphis soul twistsong ‘Soul Power Twist’, met een knipoog naar Sam Cooke. Zijn medio-jaren tachtig hit en politieke volkslied  ‘Sun City’- van Artists United Against Apartheid- gaf alweer aanleiding tot meebrullen. En dit alles leidde ons naar de slotakkoorden van het overdonderende ‘Out Of The Darkness’. Een optimistisch afscheidsnummer over de toekomst en de kracht van de millenniumgeneratie En toen viel pas echt het doek na een denderend concert.

 The Disciples Of Soul: Eddie Manion (bariton Sax), Stan Harrison (tenorsax), Clark Gayton (trombone), trompettisten Ravi Best en Ron Tooley, drummer Rich Mercurio, percussionist Anthony Almonte, toetsenisten Andy Burton en  Lowell “Banana” Levinger , gitarist  Marc Ribler, bassist Jack Daley op bas en de drie mooie dames, Jessica Wagner, Sara Devine én Tania Jones

Tekst en foto’s: Philip Verhaege

Ism Keys & Chords en met dank aan Greenhouse Talent