ALICE COOPER – BLACK STONE CHERRY (Vorst Nationaal – Review & Pics)

Alice Cooper – Black Stone Cherry
21 september 2019
Vorst Nationaal
Review & Fotoalbum : Jo De Boeck


Op deze stralende eerste herfstdag trok ik goedgeluimd richting Brussel voor een méér dan aantrekkelijke package. Maakte Alice Cooper alléén al de trip naar Vorst-Nationaal waard, met Black Stone Cherry als support act kon je gerust spreken van een ‘perfect match‘. Uiteraard tekende ook Liveacts Belgium present om verslag uit te brengen! Eerst even terug in de tijd…

Vincent Damon Furnier werd geboren op 4 februari 1948 in Detroit (VS) en was in de jaren 60 actief in verschillende bands, eentje ervan werd ‘Alice Cooper’ gedoopt… Deze band werd in 1968 opgemerkt door manager Shep Gordon die hen binnen wist te loodsen bij Straight Records … eigendom van ene Frank Zappa. Het was het begin van een gigantische carrière voor Alice Cooper, tot 1974 als band, waarna Vincent Furnier de rechten op de naam verwierf en Alice Cooper zijn alter ego werd. Toen had Alice Cooper reeds de hits ‘I’m eighteen’, ‘School’s Out’, ‘Elected’ en ‘Billion Dollar Babies’ op zak. Later kwamen daar nog krakers als ‘Only Woman Bleed’, ‘How you gonna see me now’, ‘No More Mr. Nice Guy’, ‘Poison’ en ‘Hey Stoopid’ bovenop! Zo een resem klassiekers op je palmares hebben, is al een uitzonderlijke prestatie … maar Alice Cooper was inmiddels ook uitgegroeid tot een cultfiguur in de rockwereld, een glamrock-pionier en grondlegger van de shock rock. En vanavond is Ol’ Black Eyes back in Brussel, een afspraak die duizenden trouwe fans voor geen geld ter wereld wouden missen!

Alice Cooper bracht op deze tour zijn landgenoten van Black Stone Cherry mee, een niet te versmaden extraatje! In hun thuisland is dit kwartet uit Kentucky al een jaren een gevestigde waarde, maar ook Europa en de rest van de wereld gaat gestaag voor de bijl. En hun potige blend van classic/hard rock en southern rock valt ook in Vorst-Nationaal in goede aarde!

Van bij ‘Burnin” tot ‘Family Tree’, beiden van het laatste album geplukt, ging Black Stone Cherry als een bezetene tekeer op het podium! Onderweg werden uiteraard ook hun twee meest succesvolle songs ‘Blame It On The Boom Boom’ en ‘White Trash Millionaire’ niet vergeten. Die werden zeer enthousiast onthaald door de talrijk aanwezige fans, persoonlijk vond ik het lang uitgesponnen ‘Cheaper To Drink Alone’ nog net dat tikje beter! Niet enkel omwille van die flarden ‘Purple Haze’ van Jimi Hendrix, maar vooral het extra toetsenwerk en percussie waren een mooie bonus!

Ik had al veel lovende reviews gelezen en positieve commentaren gehoord omtrent Black Stone Cherry’s live reputatie. Na vanavond kan ik enkel bevestigen dat daar geen woord van gelogen is, wat een strakke en energieke set! Voor mij had Black Stone Cherry dus zeker nog een paar nummers extra mogen brengen, ik denk écht niet dat het publiek er rouwig om geweest zou zijn!

Line-up:
Chris Robertson – lead vocals, lead and rhythm guitar
Ben Wells – rhythm and lead guitar, backing vocals
Jon Lawhon – bass guitar, backing vocals
John Fred Young – drums, percussion, piano, backing vocals

Na een korte pauze kondigde een audio-intro (Years Ago/Nightmare Castle) dan eindelijk de komst aan van ‘The Godfather of Shock Rock’. En Alice Cooper hoef je heus niet meer uit te leggen hoe je je show groots moet inzetten, dus pakte hij meteen fors uit met het trio ‘Feed My Frankenstein’, ‘No More Mr. Nice Guy’ en ‘Bed of Nails’! Vorst-Nationaal meteen in vuur en vlam, welcome to the nightmare!

En zo hoort het ook, want Alice Cooper op het podium is zoveel meer dan louter een rockconcert. Zijn grote voorliefde voor musical, film en theater vertaalt zich eveneens in een visueel spektakel waarin niets aan het toeval overgelaten wordt. En dan heb ik het niet alleen over de veelvuldige vestimentaire metamorfoses die Alice Cooper ondergaat of attributen zoals wandelstokken, zwepen, poppen, kinderwagens, rolstoelen of guillotine’s. Ook de globale choreografie – want je hebt nog 5 muzikanten op het podium ook – is tot in de perfectie uitgewerkt. Een script dus dat je heus niet op enkele A4-tjes bij elkaar pent…

Muzikaal opteerde Alice Cooper ervoor om ook op deze tour fans van alle generaties op hun wenken te bedienen. Dat resulteerde verder in songs als ‘Fallen in Love’, ‘He’s Back (The Man Behind The Mask)’ en de wereldhit ‘Poison’! Fans van het eerste uur kregen o.a. ‘Muscle of Love’, ‘I’m Eighteen en ‘Billion Dollar Babies’ geserveerd!

En op zijn 71ste zie je Alice Cooper nog steeds zichtbaar genieten op het podium. Waren er sporadisch wat slijtagesporen op de stembanden hoorbaar, zijn mateloos charisma en présence maakten dat ruimschoots goed! Je zou haast vergeten wat voor een uitstekende band hij rondom zich verzamelde. En alhoewel die drum- en bassolo van ritmetandem Glen Sobel/Chuck Garric en de solospot van gitariste Nita Strauss zeker blijk gaven van pakken technische bagage, zij én gitaristen Ryan Roxie en Tommy Henriksen bewezen eigenlijk anderhalf uur lang dat ze hun stek méér dan waard zijn!

Met uitstekende versies van o.a. ‘Steven’, ‘Dead Babies’, ‘ Escape’ en ‘Teenage Frankenstein’ kwam het einde in zicht van een zinderend en boeiend audio-visueel spektakel én rockconcert. Gebracht door het genie in wiens brein het concept pakweg 50 jaar geleden ontsproot … een concept dat anno 2019 nog steeds fier overeind staat!

Alice Cooper zette een orgelpunt op deze schitterend avond met de toegiften ‘Under My Wheels’ en het anthem ‘School’s Out’ waarin ook Pink Floyd’s ‘Another Brick in the Wall’ verweven werd. Ol’ Black Eyes Is Back … and how!!!!! Respect Mr. Furnier!

Line-up Alice Cooper:
Alice Cooper – Vocals
Tommy Henriksen – Guitar
Ryan Roxie – Guitar
Nita Strauss – Guitar
Chuck Garric – Bass
Glen Sobel – Drums

Met dank aan Live Nation Belgium, V2 Records Benelux en de Vorst-Nationaal crew voor een uitstekende organisatie en samenwerking!

Setlist – Black Stone Cherry :
Burnin’
Me and Mary Jane
Blind Man
In My Blood
Blame It On The Boom Boom
White Trash Millionaire
Lonely Train
Cheaper To Drink Alone
Family Tree

Setlist – Alice Cooper :
Years Ago (audio intro)
Nightmare Castle (audio intro)
Feed My Frankenstein
No More Mr. Nice Guy
Bed of Nails
Raped and Freezin’
Fallen in Love
Muscle of Love
He’s Back (The Man Behind The Mask)
I’m Eighteen
Billion Dollar Babies
Poison
Roses on White Lace
My Stars
Devil’s Food
Black Widow Jam
Steven
Dead Babies
I Love the Dead
Escape
Teenage Frankenstein
Under My Wheels
School’s Out


Review & Fotoalbum : Jo De Boeck