THE FABULOUS THUNDERBIRDS (SUPPORT ACT: TINY LEGS TIM) REVIEW & PICS.

The Fabulous Thunderbirds (support-act: Tiny Legs Tim)
Het Depot, Leuven
Maandag 04 november 2019
Review & Pics: Philip Verhaege


Fotoalbum: Tiny Legs Tim
Fotoalbum: The Fabulous Thunderbirds

RW3B0130

De iconische Texas band The Fabulous Thunderbirds werd in 1974 in Austin opgericht door de in Californië opgegroeide vocalist/mondharmonicaspeler Kim Wilson. Op zoek naar andere muzikanten die zijn liefde voor de blues deelden, verhuisde Wilson naar Minneapolis. Hij bleef er anderhalf jaar en speelde vooral in lokale bands en clubs, voordat hij naar de ontluikende muziekscene van Austin, Texas migreerde. Daar ontmoette hij Jimmie Vaughan, de oudere broer van Stevie Ray Vaughan, en richtten samen The Fabulous Thunderbirds op. Beïnvloed door o.a. B.B. King, Muddy Waters, T-Bone Walker en Little Walter was het bedoeling om als een blues georiënteerde band door het leven te gaan.  Maar de formatie voegde stilaan andere muzikale inducties aan hun sound toe. Jimmy’s traditionele relaxte blues-gitaarstijl vormde samen met Wilson’s harp virtuositeit de kern voor de beoogde sound. The T-Birds waren enorm populair en hadden een enkele hits met ‘Tuff Enuff’  en ‘Wrap It Up’ in 1986. Drie jaar later zou Jimmy Vaughan de band verlaten.

RW3B0031

Oorspronkelijk was de Seattle gebaseerde rockband Walking Papers aangekondigd als support-act. Maar de band, rond zanger/gitarist Jeff Angell, bleef in hun thuisstad om naarstig verder te werken aan een nieuwe plaat. In plaats van alternatieve rock en grungy inducties kregen we met Tiny Legs Tim een meer dan waardige vervanger. Ooit was hij dé Vlaamse blues troubadour in bange dagen.  Zijn ruw stemtimbre is zo passend bij de muziekstijl, dat je je al even vlug in een juke joint waant ergens in het moerassige zuiden van Amerika. Tim heeft met ‘Elsewhere Bound’ een nieuwe plaat te promoten. Normaal doorkruist hij het land met een uitgebreid ensemble, maar in Het Depot zorgde hij voor een intieme setting. Filip Vandebril op double bass en drummer Frederick Van den Berghe waren vanavond zijn soulmates.

RW3B0021

Met aangrijpende teksten, knappe fingerpicking en slidegitaar begeesterde tunes waren nummers als ‘One More Change’ en de slow blues ‘Still In Love’ absolute hoogtepunten. Gezwind ging het van het Bayou getinte  ‘Elsewhere Bounds’ naar ‘Stepping Up’, de titeltrack van zijn derde release uit 2015. De song ‘Lovin’ Kind’ was een moddervette John Lee Hooker’ boogie. Tim krijgt zelfs de meest stoïcijnse blues fans aan het neuriën, om de aftocht te blazen met het krachtige ‘New Place’.
Tiny Legs Tim gaat dit najaar op tournee met zijn ‘Elsewhere Bound’ big band ensemble.Check it out on his website…


RW3B0177

Al meer dan 30 jaar zijn The Fabulous Thunderbirds dié typische Amerikaanse blues, roots & rockband. Het onderscheiden en krachtig geluid van de band, beïnvloed door een verscheidenheid aan muziekstijlen, manifesteerde zich in een uniek muzikale hybridesound. Naast Wilson bevat de huidige line-up van The Thunderbirds Johnny Moeller op gitaar, bassist Steve Gomes, Kevin Anker op toetsen en drummer Nico Leophonte.  Deze incarnatie van The T-Birds bestaat al enkele jaren, hoewel Kim sinds 1974 nog steeds het middelpunt van de band is.

RW3B0147

Little Milton’s ‘I Feel So Bad’ mocht traditiegetrouw de show ontgrendelen.  Strak openen noemen ze dat dan. Wilson heeft nog steeds dat krachtig en gruizig stemgeluid, en dat laat zich makkelijk leiden door Moeller’s virtuoze gitaarspel. Na een uitgesponnen instrumental baatte Het Depot in een roes van rock-‘n-roll met ‘My Babe’, de Texas shuffle ‘She Moves Me’, van Johnny “Guitar” Watson en het denderende ‘Good Time Charlie’, origineel van Danny O’Keefe.

RW3B0297

Met een Elmore James geënthousiasmeerde tune trokken we naar The Windy City voor ‘Early In The Morning’, al gingen we al even snel terug naar de Delta voor een Roosevelt Sykes nummer. Tijdens de piano-boogierocker ‘Baby Slow Down’ gaat Wilson haast overstag met zijn virtuositeit op bluesharp. Hij blijft verweest achter op het podium en tovert minutenlang heel wat duivelskunstenarijen uit zijn kleinood. Tijdens de Texas blues shuffle  ‘Scratch My Back’, uit het album ‘Girls Go Wild’, komt Moeller alweer in de spotlights. En dan rammen ze ‘Twist Of The Knife’ én de hit  ‘Wrap It Up’ door de woofers. Wat soul blues projecteerde zich dan in het hemelse ‘Smooth’. Maar met ‘True Love’ -uit de al even smaakmakende plaat ‘Tuff Enuff’-  en die titeltrack, waren we helaas aan het einde van een twee uur durende show!

The Fabulous Thunderbirds, rock this place! En dat was voor deze gelegenheid Het Depot…

RW3B0179


Fotoalbum: Tiny Legs Tim                                                                    Met dank aan Het Depot
Fotoalbum: The Fabulous Thunderbirds                                           ism Keys & Chords