FM (uk) – Morpheus (be) – All I Know (be) – De Klinker Aarschot (review & pics)

FM (UK)
Support: Morpheus (B), All I Know(B)
22-11-2019
De Klinker, Aarschot (B)
Review en Fotoalbum : Jo De Boeck


Toen ik enkele maanden geleden de naam ‘FM’ opnieuw zag opduiken in de concertkalenders toverde dat een ‘instant smile’ op mijn gezicht. Elke liefhebber van melodieuze rock zal beamen dat FM nog steeds één van de beste bands in het genre is, die daarenboven ook zijn uitmuntende live-reputatie wist te handhaven. En dat is een fenomenale prestatie voor een band die in de zomer van 1984 reeds het levenslicht zag… Nog voor hun debuutalbum ‘Indiscreet’ (1986) op de markt kwam, had FM er al tours opzitten met o.a. Meat Loaf, Tina Turner, Foreigner en Gary Moore. Als je op dat moment kan aanknopen met een succesvolle single als ‘Frozen Heart’ hoeft het niet te verbazen dat FM de uitnodiging kreeg om ook Bon Jovi te vervoegen op hun ‘Slippery When Wet’ tour. Of hoe je meteen ook de Britse vaandeldrager in het genre wordt dus…
Ook de volgende tien jaar bleef FM hoge toppen scheren en de albums ‘Tough It Out’ (1989), ‘Takin’ It To The Streets’ (1991) en ‘Aphrodisiac’ (1992) blijven ‘pareltjes’ voor de aanhangers van het betere melodieuze rockgenre.
Maar in 1995 hield het helaas op en ‘Dead Man’s Shoes’ zou het laatste FM-album worden…

Tot de band in 2007 instemde met een éénmalige reünie op het uitverkocht Firefest IV-festival te Nottingham… Het overweldigende onthaal deed hen al snel overstag gaan om de band nieuw leven in de blazen en met het ‘Metropolis’-album (2010) positioneerde FM zich opnieuw definitief bij de toppers in het genre. En sindsdien kan FM alweer terugblikken op een mooie reeks kwaliteitsvolle albums à la ‘Rockville’ en ‘Rockville II’ (2013), ‘Heroes and Villains’ (2015) en ‘Atomic Generation’ (2018). Ook prijkten ze opnieuw op de affiche van tal van grote festivals of kon je FM aan het werk zien met bands als Foreigner, Thin Lizzy, Heart, Journey, Saxon en vele anderen! Op dit moment staan er trouwens weer een mooie tours gepland met Skid Row, gevolgd door een reeks optredens met Dan Reed Network en Gun. Maar aan de vooravond hiervan maakt FM eerst nog een stop in ‘De Klinker’ te Aarschot! Een uitgelezen kans dus voor Liveacts Belgium om verslag uit te brengen en tegelijkertijd ook kennis te maken met onze landgenoten van ‘All I Know’ en ‘Morpheus’.

Om 20.00u mag ‘All I Know’ de debatten openen, helaas voor een matig gevulde venue. De avondspits zorgde er daarenboven ook nog voor dat de rit naar Aarschot een ware martelgang werd voor de meeste bezoekers. Het zou de West-Vlamingen echter niet weerhouden om met ‘Fire It Up’, ‘All Night Long’ en ‘Turn Back Time’ meteen te overtuigen. Ze profileren zichzelf als classic rockband, maar de AOR-invloeden zijn onmiskenbaar. Melodielijnen die zich met gemak in je hoofd nestelen, piekfijn verzorgde vocalen en All I Know weet overduidelijk hoe je een goede song moet pennen. Aan de globale podiumact kan misschien nog wat gesleuteld worden, maar ‘Bad Boy’, Into Your Heart’ en het afsluitende ‘Rain’ klonken echt uitstekend! Ik kan deze band dus enkel aanbevelen voor de fans van het melodieuze rockgenre! Voor mij was de eerste kennismaking met All I Know in elk geval méér dan geslaagd en ik hoop oprecht dat ze de kans krijgen om wat frequenter op de planken te staan.

‘Morpheus’ omschrijft zijn muziek dan weer als riff-based hard rock’. Gooi daar wat mij betreft zeker ook maar een stevige geut metal/alternatieve rock over. Wat meteen opvalt is dat Morpheus zijn zaakjes goed voor elkaar heeft op speltechnisch vlak en met veel overtuiging bezit neemt van het podium. Openers ‘Magnetic’ en ‘Hero’ zijn goed opgebouwde songs waarin de band flink wat power genereert. Zangeres Nina Hermans moest in de beginfase echter alle zeilen bijzetten om, vooral in de hoge regionen, voldoende weerwerk te kunnen bieden. Maar naarmate het optreden vorderde kwam ze steeds beter uit de verf. Met songs als ‘Fight Or Die’, ‘Liar’ en ‘Countless Imperfections’ zal Morpheus zeker geen problemen hebben om zieltjes te winnen. Vanavond was dat voor Morpheus een beetje een oneerlijke strijd omdat in De Klinker vooral adepten van het meer gepolijste en melodieuze werk stonden. Dat verklaart meteen de misschien ietwat lauwere respons vanuit de zaal. Maar zet Morpheus gerust op een metalfestival want de band heeft intrinsiek alles in huis om er een overtuigende set neer te zetten!

Alvorens af te zakken richting Duitsland kregen de AOR- en melodieuze rockfans dus nog een uitgelezen kans om FM nog eens aan werk te zien in ons landje. Het was dan ook doodjammer om te constateren dat De Klinker slechts half gevuld raakte … Gelukkig liet FM dat allesbehalve aan zijn hart komen en pakten ze uit met een concert om duimen en vingers bij af te likken!

FM viert de 30ste verjaardag van het album ‘Tough It Out’, een schijf die bij de connaisseurs nog steeds als klassieker in het genre wordt beschouwd. Het verklaart meteen het machtige openingstrio ‘Tough It Out’, ‘Don’t Stop’ en ‘Bad Luck’! Gooi daar een sublieme versie van ‘That Girl’ achteraan en dan bewijs je met verve dat de afwezigen méér dan ongelijk hadden! Dit FM is en blijft live één van de beste bands in het genre en heeft met Steve Overland één van de beste zangers in zijn rangen.

Voor fans van het eerste uur was het werkelijk genieten van elke seconde: Everytime I Think of You’, ‘Obsession’, ‘Feel So Good’, ‘The Dream That Died’, ‘I Belong To The Night’, ‘Burning My Heart Down’ … Ze passeerden allemaal de revue en klonken ronduit sprankelend! Pete Jupp (drums) en Merv Goldsworthy (bass) legden als vanouds een solide basis, waarop gitarist Jim Kirkpatrick en toetsenist Jem Davis zich naar hartelust konden uitleven. Ze hadden Steve Overland zelfs kunnen overtuigen om ‘Someday (You’ll Come Running) opnieuw te spelen, een waar plezier om terug te horen en ik denk dat het nummer nog wel eventjes in de setlist zal blijven zitten!

Teert FM dan enkel op het oudere werk hoor ik vragen vanuit bepaalde hoek? Nee hoor, ook het recenter werk à la ‘Life Is a Highway’, ‘Let Love Be The Leader’ en ‘Killed by Love’ worden even enthousiast onthaald en meegezongen.
En van enthousiasme gesproken … het was alweer fantastisch om zien hoe FM zich amuseerde op het podium. Een ‘vibe’ die meteen ook overslaat op het publiek en een glimlach op je gezicht tovert. En het zorgde er tevens voor dat – ook een halfvol – ‘De Klinker’ elke track luidkeels bleef meezingen.

In het slot kreeg FM het publiek toch een momentje stil…en dat was met het bloedmooie ‘Story of My Life’, ingeleid door een fraai stukje toetsenwerk van Jem Davis. Het contrast kon niet groter zijn dan bij het afsluitende AOR-anthem en meezinger van formaat ‘Other Side of Midnight’!

Kon de avond al niet meer stuk met wat FM op het podium neergezet had, het feit dat de voltallige band na het concert ook uitgebreid de tijd nam om een babbeltje te slaan met de fans was al even memorabel. Niets dan lof voor deze uiterst sympathieke Britten, FM is en blijft een ‘grote’ band op alle vlakken en vooral met een oprecht respect voor zijn fans! Een mooi staaltje hiervan was het feit dat bassist Merv Goldsworthy zich persoonlijk kwam vergewissen of alles vlot was verlopen om mijn fotopas te verkrijgen… Klasse!!!

Met dank aan Martin Jarvis (The Fresh Start Company) en Scott Towns (spoedig herstel gewenst!) voor de persaccreditatie!

FM is :
Steve Overland – lead vocals, guitars
Merv Goldsworthy – bass, vocals
Jim Kirkpatrick – guitars, vocals
Jem Davis – keyboards, vocals
Pete Jupp – drums

FM setlist :
1) Tough It Out
2) Don’t Stop
3) Bad Luck
4) That Girl
5) Life Is a Highway
6) Someday (You’ll Come Running)
7) Everytime I Think of You
8) Let Love Be the Leader
9) Obsession
10) Can You Hear Me Calling?
11) Feels So Good
12) The Dream That Died
13) I Belong to the Night
14) Burning My Heart Down
15) Killed by Love
16) Story of My Life
17) Other Side Of Midnight


Review en Fotoalbum : Jo De Boeck