GENT JAZZ KIJKT UIT NAAR 2021…

“De klap was bijzonder groot gisteren”, vertelt Gent Jazz-directeur Bertrand Flamang. “Voor iedereen. Met een heel team werk je een jaar lang naar het festival toe – we hadden ook echt weer een topaffiche samengesteld – en plots is het er niet meer. Dat komt hard aan, en lang niet alleen bij dat team. De artiesten, ons publiek, alle leveranciers, niemand wordt hier vrolijk van. Ook al verstaat iedereen de beslissing en toont het publiek enorm veel begrip. Dat doet deugd.”

De festivaldirecteur wil nu echter niet bij de pakken blijven zitten. “De reactie van het publiek op de affiche van dit jaar was overweldigend”, aldus Flamang. “Mensen keken er echt naar uit. We willen hen niet teleurstellen en zijn daarom nu alweer met de meeste headliners in gesprek voor 2021. De gesprekken lopen nog, maar het enthousiasme is ook bij hen bijzonder groot – even groot als de goesting bij ons om er volgend jaar de meest memorabele festivalzomer ooit van te maken!”

Intussen zijn ook de data van Gent 2021 bekend: 8 tot 18 juli. Maar de komende weken wordt nu eerst rechtstreeks contact opgenomen met al wie een ticket kocht voor deze zomer. En daarnaast komt er ook een cadeaubon voor de volgende edities – voor mensen die het festival in de tussentijd willen steunen of gewoon nu al weten dat hun dorst naar zomerfestivals volgende zomer niet te stillen zal zijn.

Tot slot, leeft bij Gent Jazz ook nog altijd de hoop dat de situatie gunstig evolueert en er eventueel nog deze zomer kleinere initiatieven mogelijk zijn. “Mensen hebben nu meer dan ooit nood aan muziek,” zegt Bertrand Flamang, “en voor muzikanten is er niets ergers dan hun instrument een halfjaar te moeten opbergen. Dus als er íets mogelijk is – hoe klein ook – dan willen we daar absoluut voor gaan.”