CONCERT REVIEW: EUROPEAN BLUES ALL STARS, zondag 28 november 2021, Lomme (Fr.)

Maison Folie Beaulieu – Place Beaulieu, Lomme

Tekst & Fotoalbum: Philip Verhaege


The European Blues All Stars is het verhaal van enkele gepassioneerde muzikanten vrienden die heel wat Amerikaanse blues iconen accompagneren tijdens hun Europese doortochten. De huidige crisis, die Amerikaanse artiesten verbood om de Atlantische Oceaan over te steken, gaf  hen de mogelijkheid om dit uniek avontuur te etaleren. De jamsessie is haast een translocatie naar het hart van de clubs aan de Westside van Chicago.

The European Blues All Stars is een collectief dat gevormd is rond de Italiaanse gitaarvirtuoos Luca Giordano, de uit Barcelona afkomstige Victor Puertas (orgel, mondharmonica) en het Franse trio Mr Tchang (gitaar, vocals) en -de bezielers van het project- Antoine Escalier op basgitaar en drummer Pascal Delmas. Mr Tchang heeft nu samen met de band Bluz Explosion de langspeler ‘Time To Move’ in de winkelrekken. Toch was het Luca Giordano die de show vocaal mocht openen met de heerlijke shuffle ‘Buzz Me’, een coversong van Louis Jordan maar in de compositie van B.B. King. Een New Orleans ritmiek kleurde dan Junior Watsons ‘Call Everybody Sweetheart’. Een glansrol was weggelegd voor Victor Puertas, die het klavier inruilde voor zijn bluesharp. En ook Puertas’ vocaliteit is considerabel in het West Coast begeesterde ‘Sugar Coated Love’. 

Set twee werd op gang getrokken door Mr Tchang. Een swampy ritmiek werd opgetrokken rond zijn gitaarriffs in ‘Ain’t Superstitious’, de openingstrack van het album ‘Time To Move’. Maar wat een stem heeft Sam Tchang wel niet! Hij is een fenomeen en een virtuoos van de gitaar. Tchang is  dan ook niet langer het grootste muzikaal geheim uit Cognac. Met de song ‘Homework’ trokken we nog even richting West Coast, vooraleer Luca ons persuadeerde met het mooi opgebouwde en jazzy ‘Don’t Ever Leave Me’, origineel van Carlos Johnson.

Mr Tchang spijkerde dan ook nog eens het Chicago blues geënthousiasmeerde ‘My Wife Is Crying’ en ‘Baby I Miss You’ doorheen de setlist. Tijdens de bisronde werd speciale gaste Sylvia Howard voor Muddy’s ‘Got My Mojo Working’ op het podium getoverd. Voor wie Sylvia niet kent… Ze werd geboren  in Indiananapolis, Indiana en groeide op in Los Angeles, Californië. Sylvia’s muzikale carrière begon verrassend genoeg in Phoenix, Arizona. Nu heeft ze al een tijdje Parijs als vast stek.

Tot slot ontstond er nog spontaan een jamsessie met het swingende ‘Mississipy Party’. The European Blues All Stars zijn een openbaar muzikaal universum dat heel wat ruimte laat tot soleren. Tussendoor bewerken we ook nog Mighty Mo Rodgers op tussen het publiek. Ook hij genoot schijnbaar gezellig met vrouwlief van enige goddelijke muzikaliteit.

Wat een heerlijke avond was het daar in het Franse Lomme….

Tekst & Fotoalbum: Philip Verhaege