CONCERT REVIEW: Texas, Koninklijk Circus, Brussel – Maandag 18 April 2022

Southside + Hi Tour

Het was al een hele poos geleden dat de Schotse formatie Texas ons Belgenland nog eens aandeed. De tickets waren dan ook in een mum van tijd de deur uit, een concert dat helaas ook werd verplaatst door het vervelende virus. Het Koninklijk Circus was tot de nok gevuld, terwijl Texas hun 30-jarige jubileumtournee terugbracht naar Brussel. Tijdens deze tour zouden Sharleen Spiteri en band het debuutalbum ‘Southside’ uit 1989 integraal performen. De plaat dat de band voor het eerst in het daglicht plaatste. De showcase werd ingedeeld in twee set. Het eerste gedeelte werd besteed aan het debuutalbum, ‘Southside’, een plaat die doorspekt is met sprankelende gitaren. Sharleen, die uit de buurt van de Schotse stad Finnieston komt én die tussen de nummers door haast het hele ontstaan van het album evoceerde was wel zeer goed gemutst, letterlijk en figuurlijk….


Tekst: Philip Verhaege (i.s.m. Keys & Chords)

Fotoalbum: Philip Verhaege

Een goedlachse Spiteri komt het podium op met “hi, we’re the support act to the band Texas tonight”. De toon is gezet en ze openen met de debuutsingle ‘I Don’t Want A Lover’, die piekte op nr.8 in de Britse UK Single Chart. Vanaf het openingsakkoord met die typerende sensuele slidegitaar zat de sfeer meteen. Maar het album omvat nog meer moois, en dat prijkte dan ook op deze semi-akoestische geaccordeerde setlist. Of wat dacht je van hits als ‘Tel Me Why’ en ‘Everyday Now’. Net zoals het gospel en blues begeesterde ‘Prayer For You’, het rijkelijk geïnstrumenteerde ‘Faith’ én het nummer ‘Thrill Is Gone’, dat niet hoger klom dan plek 76 in de hitlijsten, maar een song waar iedereen van houdt. Drieëndertig jaar na datum klinken de songs nog steeds eigentijds, fris  en vak emotioneel. ‘Wie zijn idee was om een jeansvest aan te trekken, het is hier ‘fucking’ hot’ dolt Scharleen met dat heerlijk Schots accent. Ze weet haar publiek te bespelen! Zelfs als een man zijn liefde komt verklaren vooraan, gaat ze gretig mee in zijn nuances.

Sharleen heeft nog niets van haar vocale talenten ingeboet. Integendeel! Gitarist Tony McGovern, medeoprichter én bassist Johnny McElhone, toetsenist Eddie Campbell en drummerster Cat Myers influeren onfeilbaar bij het muzikale talent Spiteri. Terwijl het fluweelzachte stemtimbre van Sharleen op ‘Fight The Feeling’ en ‘Fool For Love’ verbluft, bewees Spiteri waarom ze een van de beste zangeressen is die Schotland ooit heeft voortgebracht.‘One Choice’, met die strakke drumintro en het zweemzoete én slide gitaar geënthousiasmeerde ‘Future Is Promise’ sluiten de eerste set af.

Na een korte break puilt de setlist uit met ‘greatest hits’ en paar songs uit het laatste album ‘Hi’ uit 2021. Nummers als ‘Summer Son’ en ‘Halo’ knallen onvoorwaardelijk door de woofer. Bij de titeltrack ‘Hi’ gaat Spiteri ons leren zingen en bij ‘Mr.Haze’ en ‘Let’s Work It Out’ laat ze ons gretig meedansen. Al lijkt dit laatste euvel niet echt te lukken in een tot de nok met stoeltjes gevulde Cirque Royal. De lyrics en sublieme vocaliteit van Sharleen Spiteri herinneren aan een bevrijdende geest en overtuigend karakter in songs als ‘In Our Lifetime’. Funky gitaarriffs kleurden het pop-getinte  ‘When We Are Togheter’, terwijl een emotionele Spiteri de ballade ‘Unbelievable’ opdraagt aan alle lockdown-helden, zij die ervoor hebben gezorgd dat dit concert vanavond kon plaatsvinden. En hun rijkelijke catalogi blijk onuitputbaar want ook ‘In Demand’ waar iedereen gretig ‘yeah, yeah, yeah’ meezingt, ‘The Conversation’ de titeltrack van het achtste album, het swingende ‘Inner Smile’ en het alweer lekker mee bekkende ‘Say What You Want’ stralen die schoonheid uit én hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan.

Uiteraard zou er een toegift volgen. Van ‘I Don’t Wanna A Lover’, met zijn schitterende slide gitaar intro en ‘Black Eyed Boy’, uit de plaat ‘White On Blonde’ uit 1997 gaat het gezwind naar ‘Suspicious Mind’, origineel uit 1968 met credits Mark James en ooit een wereldhit voor Elvis Presley. Maar onze voorkeur geniet vanavond de versie van Texas. Sharleen Spiteri klinkt juvenieler dan ooit en laat haar klassieke pop getinte hit songs makkelijk inleiden doorheen het nieuwe werk. De band Texas creëerde vaak een intiem gevoel in een overweldigend Koninklijk Circus.

Een volgende passage is voorzien op 09 juli 2022 op Rock Zottegem.

Check it out and be there…

Tekst: Philip Verhaege (i.s.m. Keys & Chords) Met dank aan Live Nation

Fotoalbum: Philip Verhaege