CONCERT REVIEW: THERAPY? zaterdag 11 juni 2022 – LESSINES

Therapy? (support act: La Muerte), Cour de l’Hôpital Notre Dame à la Rose, Lessines

Er zijn nog zekerheden in het leven. Een daarvan zijn de Summer Night Fever concerten die plaatvinden op de feeërieke binnenkoer van het l’Hôpital Notre-Dame à la Rose, in het Henegouwse Lessines. ‘So Much For The 30 Year Plan’ , is de naam van Therapy?’s feestelijke tournee, net zoals de titel van hun officiële biografie. Uitgesteld door de pandemie, heeft  de concertreeks als resultaat twee keer een nieuw renommee gekregen, dus eigenlijk is het hun 32ste verjaardag. Maar bon, swoit, who cares..! Tot grote opluchting van de fans die vanavond in Lessines waren, klonk Therapy? kenmerkende muzikale zweepslag en sniper-gun strik nooit zo goed als voorheen. Maar eerst mocht het Brussels rockmonument en Belgische cultband La Muerte als eerste hun instrumenten inpluggen.

Tekst en Foto’s: Philip Verhaege

Fotoalbum: La Muerte

Fotoalbum: Therapy?


Gedurende hun dertig jarige carrière was de band La Muerte populairder buiten België dan in ons eigen landje. ‘The Surrealist Mystery’, dat werd uitgebracht in 1984, was meteen een bescheiden succes. Ze speelde zelfs een live sessie bij John Peel. Tien jaar later zette de band er een punt achter. In 2001 verscheen dan plots de single ‘Back God 2000’ en in 2009 een best of compilatie DVD ’50 Big Block’. Gelukkig was dat punt, een komma want sinds 2015 zijn ze wel vaker op een podia te vinden. Tijdens de coronaperiode blikte de band een nieuw album in. ‘Sortilegia’ zal in het najaar verschijnen, net zoals een live-album dat werd geregistreerd in het Brusselse Luna Theater in 1994, met gastoptredens van onder meer Arno. Nu vormen vocalist Marc du Marais, gitarist Dee J Moens en Michel Kirby, drummer Christian Z en bassist Tino di Martino de band La Muerte.

Als een storm van plunderende mastodonten, heerlijk en zielsverpletterend bouwt La Muerta hun setlist uit. Met een ongebreideld gevoel van chaos waren ‘I Lost My Hand’ en ‘Black God’ strakke culminatiepunten. ‘Shoot’ werd ingekleurd met strakke wah-wah pedaal effecten. En ze verkennen ook graag hun  individuele ritmische wegen in ‘I Would Die Faster’. De experimentele klankkleur uit ‘Lucifer Sam’, zowaar een cover van Pink Floyd, was een knappe uitsmijter.

Als er één band is die consistent goede albums heeft uitgebracht en gedurende hun hele carrière geweldige liveshows heeft gegeven, is het Therapy? wel. De cultgroep van de alternatieve metal scene. Deze tour, oorspronkelijk gepland als hun 30ste  jubileumtour, markeert de 32ste  verjaardag van de band. Representatief voor de release van hun album Greatest Hits (The Abbey Road Session). De band werd in 1989 opgericht in Belfast door Andy Cairns (vocals/gitaar) en drummer Fyfe Ewing. Hun hele leven werden ze haast geconfronteerd door de conflicten tussen protestanten en katholieken. De bandleden hebben ook geleerd dat geweld en vijandigheid tot niets leiden. En dat kon je destijds heel goed horen in hun songmateriaal. Na enkele line-up wisselingen zijn ze bewonderenswaardig doorgegaan.

Andy Cairns (vocals/gitaar), verpletterende drummer Neil Cooper  en de stoere baslijnen van Michael McGeegan vormen de ideale ritmesectie. Na meer dan dertig jaar in het vak, zeven platenlabels, de release van 15 albums, die samen meer dan drie miljoen keer over de toonbank gingen en talloze hitsingles, is Therapy? van plan om de afgelopen dertig jaar in al hun glorie te vieren. Dit terwijl ze uitkijken naar de volgende gebeurtenissen in de geschiedenis die zich om hen heen zullen ontvouwen.

Therapy? was altijd wel buitenbeentjes. Te poppy voor metal, te metal voor punk, te Brits voor grunge én dol op refreinen voor die heerlijke noiserock. De band had in 2018 hun vijftiende album ‘Cleave’ (met een link naar de bewogen geschiedenis van Ierland) te promoten op het label Marshall Records, eigendom van Marschall versterkers. Therapy? heeft dus een rijk backcatalogus. Met opener ‘Nausea’ zit de set en de sfeer meteen gebeiteld. Het negatieve zelfbeeld weerklinkt ook in het toegankelijke ‘Stories’, dat luidkeels werd meegezongen en het spijkerende ‘Kakistocrazy’, een song dat ook in Lessines vol haat en archaïsch gebelgd zat. En dat laat Cairns meteen duidelijk merken in zijn agressieve stem, opruiende en ruige gitaarriffs en die beukende baslijnen dito drumpartijen. Hun fanbase… wel die gingen hier graag mee in dit verhaal.

De hitsingle ‘Die Laughing’ was een knaller én een ode aan de overleden Foo Fighters drummer Taylor Hawkins. De song ‘Opel Mantra’ heeft nog steeds die rauwe divergentie die een jonge band karakteriseerde destijds, net zoals het baslijnen begeesterde ‘Prison Breaker ’, met Michael McGeegan achter de micro. Het popy ‘Turn’, uit de plaat ‘Troublegum’ uit 1994 en de Indie punkrocker ‘Callow’ waren een volgende moment suprême. We maken een dolle rit met ‘Trigger Inside’ voor Therapy? het godslasterlijke en punk gepresenteerde ‘Church Of Noise’ op ons los laat. ‘We make noise on stage, you make noise too’, keilt Cairns. Dit alles contrasteert met ‘Joy’ en de rocker ‘Still Hurts’. Nieuwe materiaal sluit naadloos aan bij het oudere werk in de setlist. Headbangen en moshpit of slamdance is intussen ook ons deel voor hun performen. Een gitaargeluid zonder gimmicks, ‘Disgracelands’ knalt onvoorwaardelijk, net zoals ‘Loose’. Bij Hüsker Dü leende ze jaren geleden al de hit ‘Diane’, die hier considerabel trouwer is aan het origineel. Het knotsgekke ‘Teetgrinder’ was een zoveelste hoogtepunt én met ‘Knives’ kon het blijkbaar nog een versnelling hoger.

‘My french is shit, my dutch is shit and my english is shit, because I’m from Irland…’ Craine zet dan maar zijn heavy gitaarriffs onder het oude Ierse volkslied ‘Potato Junkie’, dat werd afgestoft en een rauwe én profane meezinger was. Van het in highspeed geperformde ‘Isolation’, origineel van Joy Division, ging het naar ‘Breaking The Law’ van Judas Priest, het knotsgekke ‘Nowhere’ én het afsluitende ‘Screamanger’. Het album ‘I’m Ugly’ van wat hun 16de  album zal zijn, werd opgenomen tijdens lockdown. So, check it out soon! 

Therapy?, 90s Northern Irish Grunge Rockers….een muzikaal orgasme..!


Tekst en foto’s: Philip Verhaege

Fotoalbum: La Muerte

Fotoalbum: Therapy?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.