CONCERT REVIEW: LEE ROCKER, MAANDAG 31 OKTOBER 2022 – NTGENT

Lee Rocker, maandag 31 oktober 2022 – NTGent, Stadstheater

The Stray Cat Lee Rocker toerde door Europa voor een concertreeks en hield halt in het historische stadstheater NTGent.

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege

Leon ‘Lee Rocker’ Drucker is dé contrabassist van de legendarische band The Stray Cats. Lee Rocker, Brian Setzer en Slim Jim Phantom waren schoolgaande vrienden in Massapequa, NY die graag samen musiceerden. In juni 1980 gingen ze samen voor een lucratieve muziek carrière en kochten vier vliegtickets richting Londen, waarvan eentje voor Lee Rockers contrabas. Ze baanden zich een weg doorheen de Londense rock- en punkscene, maar financiën was dit alles een ware uitdaging. Ze sliepen vaak in Hyde Park of brachten de nacht door in bioscopen. Maar toen het nieuws over de band zich verspreidde waren zelfs leden van The Rolling Stones en The Who aanwezig bij hun concerten. Major muziek labels volgden en The Stray Cats verkochten meer dan tien miljoen platen.

Lee Rocker die gehonoreerd is voor Bass Player Hall Of Fame, Rockabilly Hall Of Fame en de Long Island Music Hall Of Fame gaf in Gent een rockabilly masterclass. De gevarieerde setlist omvatte heel wat The Stray Cats hits, net als een groot aantal songs uit Lee’s solocarrière, het laatste album ‘Gather Round’ uit 2021 én enkele fijne covers. De show begon met een diepgaande filmische documentaire over het ontstaan en de succesjaren van The Stray Cats. Samen met San Diego’s gitarist Buzz Campbell, drummer Larry Mitchell en keyboardvirtuoos Carl Byron vormt Lee Rocker een energiek quatuor. Ze openden met ‘Stray Cat Strut’, één van Cats grootste successen en een crossover hit die in de Billboard’s Top 10 belandde in de vroege jaren tachtig. Met ‘Runaway Boys’ en ‘Built For Speed’ raakte onze huid al even snel vertrouwd met heel wat goosebumps. Na deze trilogie Stray Cat songs spijkerde ook de swingende titeltrack van de recentste langspeler ‘Gather Round’ zich doorheen de setlist.  

De lichten werden gedoofd voor een collectieve appreciatie voor de ‘vintage rock’ met Arthur ‘Big Boy’ Crudups ‘That’s All Right’, een country versie dat naadloos implementeerde in ‘Blue Moon of Kentuck’, origineel van Bill Monroe and The Bluegrass Boys én Carl Perkins’ ‘Honey Don’t’. In ‘Miracle In Memphis’ scheurt Buzz Campbell met zijn plectrum doorheen elke strofe, terwijl Rocker met zijn Beat-Boppin’ de perfecte tegenhanger is. Lee Rocker schouderde zijn akoestische gitaar voor ‘The Last Offline Lovers’, een nummer dat hij neerpende voor zijn vrouw tijdens de pandemie, het soul begeesterde ‘Memphis Freeze’ en de meest bluesy song in de set ‘City Of New Orleans’, met credits Steve Goodman. Net zoals ook het Americana extatische ‘Ophelia’, met zijn fifties jazzy piano vibe, een expressieve cover is dat werd weggeplukt uit de discografie van The Band.

De rocksong ‘When Nothing’s Going Right’ schreef Lee ter gelegenheid van The Stray Cats laatste tournee in 2019, en dan ging het gezwind naar het strak geïmproviseerde ‘Good Rockin’ Tonight’ en de doo wop ballade ‘I Wan’t Stand In In Your Way’.

Rocker kijkt even terug op zijn carrière en is verbaast dat hij de kans heeft gehad om op te treden met zijn muziekhelden, waaronder George Harrison, John Fogerty, Carl Perkins, Willie Nelson, Paul Simon en Ringo Starr. Een ode aan Jerry Lee ‘The Killer’ Lewis kon en mocht dan ook niet ontbreken. De pianoboogie ‘Bulletproof’ knalde dan ook genadeloos. Campells  kick-ass gitaarspel omarmt ook graag het overdonderende ‘Rumble in Brighton’. En met het finale ‘Rock This Town’ deed Rocker er ons ook nog eens aan memoreren dat muziek tijdloos is.

In het enige bisnummer ‘Rock Billy Boogie’, origineel van Johnny Burnette & The Rock ’n’ Roll Trio sappelde Rocker nog een laatste keer met zijn ‘dark house slapping bass’!

Gene Vincent, Eddie Cochran zijn extraordinair architect en mentor, Jerry Lee Lewis en andere Holly’s, Brenda Lee’s en Wanda Jacksons mogen tevreden terugblikken dat hun rockabilly levendig en boeiend wordt gehouden voor een volgende generatie door artiesten als Lee Rocker! Het concert vanavond van Lee Rocker was een klassieke roadtrip met rockabilly-sizzlers, ongegeneerde lovesongs, coole catjazz en barroom-bluesnummers. Hell Yeah!

Tekst en Fotoalbum: Philip Verhaege

Met dank aan Democrazy, Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.