2011 REVIEW : Prince

Prince. Hooggespannen verwachtingen, want dit popicoon toert maar heel zelden in Europa, en met een palmares van meer dan 30 jaar topmuziek is dit één van de weinige groten der aarde met zo’n uitzonderlijk talent. Een man met kuren ook, want een paar jaar geleden was zijn Werchter-concert eigenlijk afgelopen op een sisser, waar we meer een schaduw zagen van de man in grote dagen. Met de belofte voor een revenge hiervoor op een uitverkocht St. Pietersplein, een prachtige locatie trouwens, trokken wij richting Gent op een zomerse woensdagavond.
Een heel strikte afbakening van de festivallocatie met geblindeerde nadarhekkens, afwezigheid (verbod) van persfotografen, het belooft een mystieke gebeurtenis te worden in een sluier van geheimzinnigheid. Geen 80 eu.-ticket, geen Prince. (tenzij je een bezoekje bracht aan café De Kroon – bij Jerome en Martine – vanwaar de foto’s trouwens).
Rond 20.20 u. klonken dan de eerste noten van The New Power Generation, de perfecte begeleidingsband van Prince. Gewoontegetrouw verzamelt de man hot new talent rond zich, dus ook vandaag mochten enkele ‘nieuwkomers’ het publiek opwarmen. Een beetje moeizaam, want het geluid moest wat worden bijgesteld, en de onbekende nummers kregen wel aandacht, maar hiervoor kwam eigenlijk niemand naar het gentse plein.
Heel onopvallend had Prince zich dan op het podium begeven. De show kon beginnen. En we kregen inderdaad waar voor ons  geld. Op zijn 53e bewijst Prince Roger Nelson zijn naam waardig te zijn. Funk van de bovenste klasse, de ene hit na de andere, heel fijne bewerkingen van enkele 80’s covers. Een heel lange setlist die bleef boeien, deels door de kracht van de songs, deels door de fijne (maar niet overrompelende) licht- en videoshow, en in grote mate door het charisma van de man zelf natuurlijk. Hoed af !
Heel theatraal, maar niet echt magistraal. Het optreden lijkt heel georchestreerd te verlopen, met weinig tot geen ruimte voor improvisatie. Tussen de songs door bleek dit duidelijk. Het publiek was in de ban van ’s mans grote hits, en wanneer hij vakkundig het publiek ophitst, gaat iedereen uit de bol. Maar een echt magische sfeer was er niet aanwezig vannacht.
Al bij al toch een groot concert. Een prachtige locatie, een artiest van wereldklasse, uitzonderlijk geschikt weer voor een openluchtconcert. Gelukkig de aanwezigen, want zo’n evenement op zo’n locatie zullen we waarschijnlijk niet veel meemaken (te veel klachten over geluidsoverlast). De kleine ongemakken (bv. betalend toiletbezoek) nemen we er voor lief bij.

Frank

fotoalbum

One comment

  1. heeft u toevallig iets gefilmd tijdens dit optreden? ik verzamel zo veel mogelijk beeldmateriaal van beide gent shows… thx

Reacties zijn gesloten.