Otis Taylor: vrijdag 19 oktober 2012 – Handelsbeurs Gent

Het concert dat Otis Taylor op vrijdag 11 juni 2010 op de Petrillo Music Shell ter gelegenheid van het Chicago Bluesfest. weggaf, was één van de absolute hoogtepunten van het festival.
We waren bijgevolg niet weinig nieuwsgierig of hij die krachttoer in de goed gevulde Gentse HA’ nog eens zou overdoen. Het valt moeilijk te zeggen of Otis Taylor daar in slaagde, maar hij kwam heel aardig in de buurt.

Inderdaad, dit was weer eens één van de betere concerten van 2012. De fantastische Anne Harris mocht met haar viool de show op gang trekken en zette onmiddellijk, soms haast letterlijk, haar beste beentje voor. Anne liet trouwens de ganse avond door haar lenigheid en virtuositeit op fiddle bewonderen, en toverde ondermeer een fraaie versie van ‘Will The Circle Be Unbroken’ uit haar instrument.
Otis Taylor onderwees het publiek dat hij niet op een gitaar aan het spelen was, maar wel op een elektrische banjo uit Afrika. Hij had meteen ook een goed woordje voor de uitstekende klankkwaliteit op het podium en de goede soundcheck.
Net zoals Ry Cooder verwees Otis Taylor herhaaldelijk naar Mali als zijnde de bakermat van de blues, en vervolgde met de première van het prachtige ‘Blue Rain In Africa’. Een song die op het fonkelnieuwe album zal prijken, waarvan de release voor februari 2013 is voorzien. Shawn Starski liet op het haast onherkenbaar gemaakte ‘Hey Joe’ horen dat hij een schitterende gitarist is, die zich uitstekend in de band heeft ingepast.

Het hoogtepunt van de avond situeerde zich in het op een Bo Diddley ritme voortstuwende ‘Hambone’. Zowel bassist Todd Edmunds als drummer Larry Thompson kregen daarbij voldoende ruimte om hun kunnen te etaleren. Otis Taylor had ondertussen de mondharmonica vast gegrabbeld om een tochtje door de zaal aan te vatten en aldus de fans eens van dichterbij te kunnen bekijken.
Het viel op dat Otis Taylor, die zich overigens niet op een playlist liet vastpinnen, nog niets uit zijn jongste cd had gespeeld. Taylor bracht hier verandering in met de titelsong ‘Contraband Blues’. Het publiek vergat erbij dat het warm was in de zaal en liet de temperatuur nog een paar graden hoger oplopen door luidkeels om een bisnummer te schreeuwen.
Otis Taylor voldeed aan dit verzoek met het mooie ‘Handsome Is Coming’, een song die hij ook al op het North Sea Jazz Festival had gespeeld. Na het optreden was Otis Taylor gul met ijn cd’s te handtekenen. ‘The best part of the job’, volgens uitbundige Taylor.
En zo heeft de Gentse Handelsbeurs zijn publiek eens te meer een concert aangeboden dat gerust mag worden ingekaderd.

Ivan Van Belleghem