34.000 bezoekers voor een zonovergoten Gent Jazz Festival

!cid_image001_jpg@01CDFE3334.000 bezoekers voor een zonovergoten Gent Jazz Festival

Het Gent Jazz Festival haalde vlot de kaap van 34.000 concertbezoekers over 7 concertdagen, met één uitverkochte avond, Elvis Costello en Trixie Whitley, en drie bijna uitverkochte avonden op 13, 15 en 19 juli. Het was meteen ook de eerste editie in 12 jaar tijd waarin geen druppel water viel op de Bijlokesite. De extra investeringen in de volledige restyling en look & feel van de site zorgde, samen met een stralende zon, voor een optimale festivalsfeer vanaf de ingang tot aan de concerttent en de Garden stage. De festivalorganisatie voerde ook enkele geslaagde vernieuwingen door.

Muzikale hoogdag 

Voor festivaldirecteur Bertrand Flamang betekende de John Zorndag op 14 juli alvast “de meest intense muziekdag uit mijn leven”. In het kader van zijn 60e verjaardag liet de New Yorkse alchemist in 7 concertluiken een staalkaart van zijn muzikale en compositorische veelzijdigheid horen, met telkens een resem topmuzikanten en vocalisten, door hem strak geregisseerd. Voor het aanwezige publiek, de verzamelde jazzpers en voor al de gastmusici zelf, een absoluut unieke ervaring. Voor Flamang betekende deze 12e editie ook de definitieve doorbraak van de bassist Avishai Cohen, vorig jaar al dé revelatie op Jazz Middelheim, en de zangers José James en Kurt Elling.  Ontdekkingen voor Flamang en het brede publiek waren alvast Cécile McLorin Salvant, LABtrio, Raphael Imbert, Phronesis en Kat Edmonson.

Sommige artiesten als Krall, Costello, Cullum en Trixie Whitley uitten dan weer ongegeneerd en oprecht hun liefde voor Gent Jazz en beschouwen concerteren in Gent als een thuismatch, wat hen tot de publiekslievelingen van het festival maakte. Ook Bryan Ferry en zijn entourage bestempelden Gent Jazz na afloop in de backstage als een van hun favoriete concertplekken. De muziekbeleving werd alvast optimaal ervaren door zowel podiumartiesten als concertgangers door een ‘state of the art’ geluidsinstallatie en door een absolute topregie en productie van de beeldbewerking.

Voor de wedstrijd Jong Jazztalent Gent ging de festivalorganisatie dit jaar op zoek naar een band die een bijzonder project wil realiseren, met de focus op samenspel en groepsdynamiek. De hoofdprijs ging unaniem naar het trio OakTree, met zangeres Sarah Klenes, celliste Annemie Osborn en accordeonist Thibaut Dille. Aan de wedstrijd is een prijs verbonden van 10.000 euro (waarvan 5.000 geschonken door Brouwerij Duvel-Moortgat), alsook logistieke en promotionele ondersteuning van de organisatie. Het trio tekent alvast present op Gent Jazz 2014.

Buiten de festivalsite vonden nog lunchconcerten plaats in de binnentuin van het Grand Hotel Reylof Gent. De combinatie van een twee- of driegangenlunch met intimistische sets met o.a. Jeroen Van Herzeele, Erik Vermeulen en Carlo Nardozza waren alvast een schot in de roos, met dagelijkse volboekingen.

Geslaagde vernieuwingen

De introductie van de Garden Stage als tweede podium laat het festival toe om vanaf nu meer speelkansen te geven aan talentrijke groepen voor wie in het verleden te weinig plaats was. “Een absolute muzikale verrijking voor het festival”, vindt Flamang. “Want het publiek kwam er zo in aanraking met artiesten waarvoor ze anders wellicht niet waren gekomen. De Garden Stage wordt volgende editie sowieso herhaald.

On line newsletters hielden het thuisfront en concertgangers dagelijks up to date met nieuws ‘heet van de naald’, en de sociale media (o.a. met succesvolle facebookacties) werden optimaal ingezet. Het publiek reageerde ook uiterst positief op de gratis festivalkrant die elke dag werd uitgedeeld, met festival- en artiesteninfo, en columns van gastschrijvers rond de stelling ‘Jazz is voor iedereen’.

Met het oog op de promotie van jazz startte het festival opnieuw zijn merchandising op, met o.m. T-shirts en hoodies met de slogan ‘Jazz is voor iedereen’.

Gent Jazz Festival wil elk jaar met een of meer ontwerpers, designers of kunstenaars een festivalgadget uitwerken, geïnspireerd door jazz en het festival. Die creaties worden in beperkte oplage geproduceerd, steeds met oog voor originaliteit, duurzaamheid en kwaliteit. Juweelontwerpster Anuschka Van den Berghe beet als eerste de spits af. Zij ontwierp mooie gekleurde stoffen festivalarmbandjes met muzikale quotes, voorzien van een  zilveren sluiting en bedeltje met jazzmotief, functioneel als mooie festivalherinnering of geschenk. Het engagement dat het festival als MVO, Maatschappelijk Verantwoorde Organisatie, beoefent in o.m. afvalbeheer, herbruikbare materialen, mobiliteit en energiebeleid, wordt overigens ook doorgetrokken in de creatie van alle merchandisingproducten, zoals de T-shirts, hoodies, festivalbandjes.  

Gent Jazz festivalt nog even verder…

Voor wie een Gent Jazz Festivalticket 2013 kan voorleggen, is de toegang gratis voor de expo The Art of The Obessions Collective’. Die loopt nog t/m 28 juli in de Zebrastraat 32, met een selectie uit het werk van 11 jonge kunstenaars uit het Obsessions Collective. Dit collectief werd in 2010 door John Zorn zelf opgericht als platform voor jonge beeldende kunstenaars die buiten het commerciële circuit willen opereren.

Vanaf 30 september 2013 organiseert de Gent Jazz Club, een neveninitiatief van het festival, opnieuw concerten in het Belfort Restaurant op het Emile Braunplein. De focus ligt telkens op relevante, boeiende projecten. In de najaarsprogrammering staan op de agenda: het trio Tuur Florizoone/Eric Vloeimans/Jörg Brinkmann, Mathias Eick 5tet, Zarah McFarlane, Miguel Zenón Quartet en Tineke Postma Quartet. Er is een combi-abonnement mogelijk met jazzconcerten in Muziekcentrum De Bijloke.

Info: www.gentjazz.com.