Jazz Middelheim lokt 18.000 bezoekers…

 Jazz Middelheim lokt 18.000 bezoekers

Jazz Middelheim sluit vanavond af met 18.000 bezoekers. Festivalpeter Toots Thielemans  veroverde op de openingsdag opnieuw alle harten en zette een van zijn meest emotionele sets neer. De muzikale hoogtepunten van deze 32e editie waren eerder te vinden bij de ontdekkingen dan bij de headliners.

Festivaldirecteur Bertrand Flamang rekent daartoe alvast de Armeense pianist Tigran Hamasyan, die als ‘artist in residence’, drie dagen lang met drie verschillende bezettingen concerteerde. Tigran charmeerde ook Klara-nethoofd Chantal Pattyn, die het concept ‘artist in residence’ zeker voor herhaling vatbaar ziet. Ook de Belgische artiesten, met Manu Hermia, Robin Verheyen, Melanie Di Biasio en Stéphane Galland, rekent Flamang tot zijn persoonlijke hoogtepunten. Het coachingproject met Andrew Cyrille en met studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen-AP Hogeschool was alvast het sterkste dat de laatste jaren te horen viel.

De zeer late annulering van Randy Newman, wegens ziekte, zorgde voor kopzorgen bij de organisatie, maar het is de enorme verdienste van Hooverphonic with Orchestra dat de groep er in slaagde om op zeer korte termijn als hoofd-act in te vallen.

Voor deze editie werd zwaar geïnvesteerd in een nieuwe geluidsinstallatie zodat het publiek optimaal van de concerten kon genieten in alle hoeken van de festivaltent. Met het oog op de promotie van jazz startte Jazz Middelheim voor het eerst een merchandising op, met o.m. mooie gekleurde stoffen festivalarmbandjes met muzikale quotes, voorzien van een  zilveren sluiting en bedeltje met jazzmotief, alsook T-shirts en hoodies met de slogan ‘Jazz is voor iedereen’. Ook de T-shirts van Klara, dit jaar met de slogan ‘Summertime and the living is easy’, zijn aan het uitgroeien als heuse collectors’ items.

Jazz Middelheim op Klara en Cobra.be

 Vier dagen lang heeft Klara alle concerten live uitgezonden, elke dag van 16 uur tot middernacht, met niet alleen alle optredens op de radio, maar ook via de website. Tussen de concerten door serveerden presentatoren Lies Steppe, Bart Vanhoudt en Rob Leurentop gesprekken met muzikanten en bezoekers, reportages achter de schermen en vanop de festivalweide, en commentaar van kenners en liefhebbers.

Chantal Pattyn, nethoofd van Klara, blikt tevreden terug: “De sfeer op Jazz Middelheim blijft sowieso altijd onvergetelijk. Je vindt er zowel jazzcats, muzikale avonturiers, als hipsters en gezinnen die er een leuke en geanimeerde uitstap van maken. Het is ook nog altijd het uitgelezen moment om met iedereen nog eens na te praten, als je net terug bent uit vakantie.  Met Klara blijven wij een statement maken door alle concerten live uit te zenden. Mijn persoonlijke hoogtepunten zijn alvast Tigran, Charles Lloyd en Stéphane Galland. ”

De Klara-reporters brachten tussendoor verhalen en reportages vanop de festivalweide. Gastvrouw Lies Steppe verzorgde de presentatie op het podium en sprak achter de schermen met de muzikanten. www.klara.be kunnen de jazzliefhebbers nog altijd een opgefrist fotoverslag vinden, maar ook videoreportages van de verschillende concerten. Daarnaast selecteert Rob Leurentop nog 1 week op zondagavond de meest markante live momenten uit de geschiedenis van het festival in het programma Jazz Middelheim. En brengen Lies Steppe en Bart Vanhoudt nog tot en met 8 september elke weekdag een selectie uit de allerbeste jazzplaten. En ook de sociale media van de VRT werden duchtig ingezet met veel publieke reacties tot gevolg.

Ook Cobra.be volgde als VRT-cultuursite het festivalgebeuren rond Jazz Middelheim op de voet en bood impressies en verslagen vanuit Park Den Brandt: via illustraties van Pieter Fannes, commentaar van Marc Van Den Hoof en backstage-interviews van Lies Steppe. Via deze link http://www.cobra.be/permalink/1.1705373 kan de surfer nog even nagenieten van het festival. Bovendien opende Cobra.be deze zomer opnieuw de deuren van het virtuele Jazz Middelheim Museum, een interactieve tijdslijn waarop memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival te vinden zijn.