* Hat Fitz & Cara Robinson toeren door de lage landen met een nieuw album ‘Do Tell’

 

Aussie singer-soimg211ngwriter/gitarist Hat Fitz ontmoette de Ierse Cara Robinson op zijn tournee doorheen Ierland. Hij werd getipt door de locale bevolking om eens in een ‘local bar’ zangeres Cara Robinson te gaan bewonderen. En hij werd niet alleen verliefd op haar stem, maar vooral op haar persoonlijkheid. Al was het geen liefde op het eerste gezicht. Het laatste album van dit duo ’Wiley Ways’ was een openbaring voor heel wat blues en muziekfans. Nu is er dus het derde samenwerkingsproject
‘Do Tell’ op het label Manhaton Records. Samen met Jeff Lang (bas) hanteert zangeres Cara drums, percussie, fife, flute en akoestische gitaar. Hat Fitz is niet alleen verantwoordelijk voor heel wat vocale partijen, hij speelt ook gezellig guitar en banjo. Het album is 10 originele songs rijk en opent in stijl met Cara’s sterke vocalen in ‘Friday Night’. Met minimalistische instrumentatie en knappe slide gitaar doet Cara’s stem mij wat terugdenken aan Lalya Zoe. Op de tweede track leidt Fitz de vocalen. Men kan als het ware de oevers aanraken van de Mississippi Delta. In ‘Gotta Love’ dwaalt de geest van Janis Joplin rond in het strot van Cara. In de titeltrack ‘Do Tell’ is het opnieuw de beurt aan Fitz. De koele gitaarriffs betoveren samen met Anita Quayte cello en Jason Bunn’s viool en enkele Oosterse klanken de song. Na dit indrukwekkende luisterspel is het tijd voor de hemelsmooi opgebouwde ballade ‘Long Park Cloud. Hat’s zanderig stemgeluid en akoestische gitaartunes geven meteen een extra dimensie aan het nummer. Tijd voor wat opwinding vind Cara en de boogie ‘Excuse Me’ knalt genadeloos door de woofer. Harp begeesterd en opwindende drumslagen eisen een groot aandeel op in de song. Met ‘99.9 3:26’ breekt eindelijk het langverwachte duet aan. De harmonieën zitten meteen raak en Fritz’z diepe stem werkt wonderwel met Cara’s lief en zacht stemtimbre. ‘Sister Sister’ benaderd de folk bewegingen rond de Ierse bars met uiteraard heel wat ‘pints of Guinness’ in de buurt. Met ‘Shakedown’ is het opnieuw swing time. Cara’s fluit is samen met het strakke drumwerk een dragend instrument in het nummer, Afsluiter van dienst is het hill country blues beïnvloede ‘Coming Home’. Samen zorgt het duo alweer voor een onvergetelijk hoogtepunt op de release. Het album ‘Do Tell’ staat bol van opwindende en tijdloze muziek. Knap !

Philip Verhaege

European Tour:

27 mei   Culturehuis, Heerlen Holland

31 mei    Blues in Grolloo Festival Holland

01 juni   T Specktakel, Asten Holland

02 juni   The Maple, Ertvelde Belgium

06 juni Blues Club Hamme Holland

07 juni   Blues Open, Geldrop Holland

08 juni   Goezot Festival, Turnhout Belgium