Gent Jazz Club presenteert vier najaarsconcerten

Gent Jazz Club by Christian Overdeput (2)

Donderdag 10 juli start Gent Jazz Festival (10-19 juli) opnieuw op de Bijlokesite. Naast het veelbelovende zomerprogramma dat men de komende weken op dit festival kan ontdekken, hebben de organisatoren nu ook het najaarsprogramma klaar voor de Gent Jazz Club. Deze clubwerking zorgt het hele jaar door voor aansluiting met de jazzliefhebbers die naar het festival komen en omgekeerd. Vanaf oktober kunnen die in de Gent Jazz Club dus terecht voor het najaarsprogramma met Craig Taborn Trio, Ben van Gelder Quartet feat. Ambrose Akinmusire, Matt Brewer & Craig Weinrib, Harris Eisenstadt’s ‘Canada Day’ en VEIN feat. Dave Liebman.  Met deze vier concerten bouwt de Gent Jazz Club in het Belfort Stadscafé verder op de succesformule met een internationale selectie van interessante projecten van of met gevestigde waarden, en het kruim van de nieuwe generatie.

 Op 13 oktober geeft Craig Taborn Trio de aftrap van deze reeks clubconcerten. De veelzijdige toetsenist Taborn laveert in een eigen muzikale wereld vol donkere schoonheid en opwinding tussen hedendaagse muziek, improvisatie, jazz waarin zelfs ambient en invloeden uit techno doorschemeren. Samen met bassist Thomas Morgan en drummer Gerald Cleaver stelt hij het vorig jaar verschenen en bejubelde album ‘Chants’ (ECM) voor. Craig Taborn is op zaterdag 12 juli overigens ook te zien op Gent Jazz Festival, dit keer als pianist bij Dave Holland ‘Prism’.

 Met het Ben van Gelder Quartet feat. Amborse Akinmusire, Matt Brewer & Craig Weinrib stelt op 27 oktober de jonge, Nederlandse saxofonist-componist Ben van Gelder zijn muziek voor. Het kwartet heeft een lyrische en heldere stijl met een modern geluid dat toch de traditie respecteert. Trompettist Akinmusire is wellicht de opvallendste naam; hij was ook al te horen op van Gelders debuutalbum ‘Frame of Reference’ en maakte de laatste jaren een steile opmars. Matt Brewer op contrabasen Craig Weinrib aan de drums maken de bijzonder degelijke line-up van dit kwartet compleet en leveren live stevig weerwerk aan de twee blazers. Deze groep kreeg schitterende reviews in Nederland én heeft inmiddels een stevige voet aan de grond in New York.

 Harris Eisenstadt’s Canada Day zet op 17 november met verdoken popinvloeden de deur van de Gent Jazz Club op een kier voor een breder publiek, maar evenzeer lonken deze vijf sublieme muzikanten – Nate Wooley (trompet), Matt Bauder (tenorsax), Chris Dingman (vibrafoon), Garth Stevenson (drums) en bandleider Harris Eisenstadt aan de drums –geregeld naar avant-garde en vermijden ze handig de val van de oppervlakkigheid met lyrische melodieën en boeiende ritmes.

 Als laatste in de najaarsreeks van 2014 treedt op 8 december VEIN feat. Dave Liebman aan. Het Zwitserse pianotrio dat interactie en onderlinge communicatie centraal stelt, wordt versterkt door de sopraansaxofoon van Dave Liebman. Met respect voor de klassiekers verkennen de muzikanten nieuwe wegen en treden daarbij graag buiten de traditionele rol van hun instrumenten. Met zijn uitgesproken moderne stijl vindt Liebman op wonderlijke wijze zijn eigen pad langs de route die VEIN uittekent.

 Gent Jazz Club is een project van ‘Jazz en Muziek’ dat volgende week ook Gent Jazz Festival organiseert. De organisatie brengt op deze vier maandagavonden naar gewoonte veelbelovende internationale projecten naar haar club in binnenstad van Gent. Met een mix van jonge artiesten, nieuw werk van doorgewinterde muzikanten of zonder meer prikkelende projecten die best tot hun recht komen in de intieme setting van een club. De locatie blijft in het Belfort Stadscafé, onder de Stadshal, op het Gentse Emile Braunplein. De concerten beginnen stipt om 20.30u, de deuren gaan open om 19.30u.

 Tickets zijn vanaf vrijdagochtend 4 juli verkrijgbaar via de website www.gentjazz.com en via Fnac. Voor één concert betaal je 8 euro in voorverkoop (+ 2,5 euro reserveringskost). Daarnaast wil Gent Jazz Club de Gentse jazzscene en het publiek prikkelen en stimuleren met voordeeltarieven. Studenten betalen slechts 5,00 euro (enkel aan de deur) en jazzfans die vaker komen, doen hun voordeel met een abonnementsformule waarbij je voor 4 concerten 25,00 euro betaalt. (+2,5 euro reserveringskost). Meer info over artiesten en tickets op www.gentjazz.com.

 Programma najaar 2014

13 oktober:          Craig Taborn Trio
Craig Taborn (piano), Thomas Morgan (contrabas), Gerald Cleaver (drums)

27 oktober:          Ben van Gelder Quartet feat. Ambrose Akinmusire, Matt Brewer & Craig Weinrib
Ben van Gelder (altsaxofoon & basklarinet), Ambrose Akinmusire (trompet), Matt Brewer (contrabas), Craig Weinrib (drums)

17 november:      Harris Eisenstadt’s Canada Day
Nate Wooley (trompet), Matt Bauder  (tenorsaxofoon), Chris Dingman  (vibrafoon), Garth Stevenson (contrabas), Harris Eisenstadt  (drums)

8 december:        Vein feat. Dave Liebman
Michael Arbenz (piano), Thomas Lähns (contrabas), Florian Arbenz (drums), Dave Liebman (sopraansaxofoon)

 Gent Jazz Club:

Belfort Restaurant, Emile Braunplein, Gent. Info:  www.gentjazz.com of facebook.com/gentjazzclub. Tickets Gent Jazz Club:  VVK 8,00 euro – Kassa 12,00 euro. Abonnement (geldig voor vier concerten): 25,00 euro. Studenten: 5,00 euro – enkel aan de kassa op de avond zelf in functie van vrije plaatsen. Tickets zijn vanaf vrijdag 3 juli 2014 verkrijgbaar via www.gentjazz.com, via facebook (www.facebook.com/GentJazzClub ) en via Fnac: in alle Fnac-winkels, telefonisch (0900/00 600) en telefonisch vanuit het buitenland (+32 700 9170 of +32 700 9171). De voorverkoopkanalen rekenen een reserveringskost van 2,5 Euro per ticket of pas.