* Concert review Royal Southern Brotherhood, La Tentation Brussels 10-16-’14

Op donderdag 16 oktober 2014 was het schitterende kwintet Royal Southern Brotherhood neergestreken in de mooie balzaal La Tentation aan de Lakenstraat in hartje Brussel Deze veelkleurige bende zorgde voor een van de allerbeste concerten die we de jongste tijd mochten meemaken.In het geval van Royal Southern Brotherhood mogen we bijna spreken van een supergroep.

Royal Southern Brotherhood  La Tentation 16-10-2014 017 We hebben hier namelijk in de eerste plaats Cyril Neville, de jongste van de legendarische Neville Brothers, die in hoge mate de klankkleur mee bepaalde door zijn uitstekende zangprestaties en uitmuntende percussiewerk. Verder hadden we ook Devon Allman, zoon van Gregg Allman en een uitstekende zanger-gitarist.
Mike Zito is momenteel andere muzikale horizonten aan het opzoeken. Hij werd op gitaar vervangen door Bart Walker, die we reeds eerder ontmoetten op de jongste editie van Swing Wespelaar. De ritmesectie bestaat uit bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott, die beide soms heerlijk met elkaar in de clinch gingen. Ieder bandlid kreeg trouwens ruimschoots de tijd om zijn eigen ding te doen.

Royal Southern Brotherhood  La Tentation 16-10-2014 148 De zaal was goed gevuld en alle ingrediënten waren voorhanden om er een onvergetelijke avond van te maken. ‘Thank you for coming out tonight and listen to some real music instead of those fucking machines’ zo sprak Devon Allman de menigte toe. Zangers Devon Allman, Cyril Neville en Bart Walker wisselden elkaar af en er werd uitgebreid uit de nieuwe cd ‘heartsoulblood’ geselecteerd met fantastische nummers als ‘Groove On’ en ‘Shoulda Known’ . Van het oudere werk staken er vooral ‘Ready To Go’, New Horizon’ en het flitsende ‘Fired Up’ bovenuit.
Royal Southern Brotherhood bracht niet alleen songs die op hun cd’s prijkten, maar ook enkele tracks van de jongste solo albums ‘Ragged & Dirty’ van Devon Allman, met name de kippenvel opwekkende blues ‘ Back To You’en de meeslepende titeltrack ‘Magic Honey’ van Cyril Neville. Dit had tot gevolg dat we van de hoger genoemde albums een exemplaar mee naar huis namen.

Royal Southern Brotherhood  La Tentation 16-10-2014 271 Het eigenlijke optreden werd afgesloten met het verschroeiende ‘Rock And Roll’. Ook hier vulden drums en percussie, gekruid door de slide gitaar van Devon Allman, elkaar goed aan en dit gaf een meerwaarde aan het nummer. Een gek kon het raden dat hier bisnummers moesten op volgen en dit werden dan het lekker rockende ‘One Way Out’ en een steengoede versie van de Rolling Stones klassieker ‘Gimme Shelter’
Het optreden duurde iets meer dan een anderhalf uur maar was als een vloek voorbij gevlogen.
Wij, van onze kant, zijn sinds 19 oktober 2014 fans geworden.

Royal Southern Brotherhood  La Tentation 16-10-2014 264

Tekst: Ivan Van Belleghem
All pictures@Philip Verhaege: http://liveactsbelgium.smugmug.com/PHILI-VERHAEGE-PHOTOS/CONCERTS/201410-ROYAL-SOUTHERN-BROTHERH/