Jazz in’t Park in het Gentse Zuiderpark van 09 tot 06 September 2015

!cid_image003_jpg@01D0A780

Jazz in ’t Park 2015 vernieuwt festivalconcept

Traditiegetrouw biedt Jazz in ’t Park (03.09-06.09.15) in het Gentse Zuidpark het allerbeste en nieuwste van de Belgische hedendaagse jazz. In een initiatief van de Stad Gent kunnen groepen en artiesten er gratis ontdekt worden tussen de bomen, in een ongedwongen, laagdrempelige sfeer, en dat reeds sedert 1994. De 22e editie van het 3de grootste jazzfestival in Vlaanderen staat dit jaar in het teken van samenwerking en vernieuwing.

Zo wordt afscheid genomen van de in 2012 ingevoerde themadagen. Het is opnieuw aan het publiek om in alle vrijheid te proeven van het brede aanbod, volop te ontdekken en zich te laten verrassen. Maar dit resulteert geenszins in een arbitraire programmatie. Hoofdzaak blijft immers de promotie van de Belgische jazz. Schepen van cultuur, toerisme en evenementen, Annelies Storms: “De gezellige sfeer va het Zuidpark zorgt voor een ongedwongen ontmoeting tussen muzikanten en publiek. Het  festival brengt Belgische jazz naar buiten en zorgt dat de muziek je spontaan overkomt, verbaast en onder je huid kruipt.”

Ruimte voor ‘Jazzfriends’

Als open stadsfestival wil Jazz in ’t Park enkele bevriende Gentse jazzorganisaties nauwer bij zijn werking betrekken onder de noemer Jazzfriends. In voorgaande edities speelden El NEGOCITO Records, Inside Jazz Management, Bis Bookings en JazzLab Series reeds een rol als leveranciers van muzikanten of projecten. Op editie 2015 plaatst Jazz in ’t Park hen prominent in de kijker. Zo krijgt elke Jazzfriend nu de gelegenheid om in onderling overleg met programmator Jeroen De Weder één project op het podium van Jazz in ’t Park 2015 voor te stellen onder de titel ‘Jazzfriends present’.  Voor El NEGOCITO Records is dat Sgt. Fuzzy, voor Inside Jazz Management is dat Yves Peeters Gumbo, voor Bis Bookings is dat Backback en voor JazzLab Series het Bas Bulteel Trio. Meer info over deze specifieke bijdragen in de bijlagen.

Exclusieve productieprojecten

Voor het eerst lanceert Jazz in ’t Park twee exclusieve productieprojecten. In samenwerking met de Jazzfriends en in het kader van cultureel themajaar ‘Gent kleurt oranje’ wordt ‘Flipside Paradox’ gepresenteerd. Gentse jazzmuzikanten Bart Maris (winnaar Jazzmozaïek Award 2015) en Lieven Van Pée nodigen enkele muzikanten uit die dezelfde avond met een andere band ook al op het podium staan, alsook enkele Nederlandse muzikanten voor een uniek concert. Daarnaast bracht Jazz in ’t Park de UB2 bigband en een special guest samen voor een eenmalig optreden op maat in het Gentse Zuidpark.

Jazzladies

Dit jaar staan er bijzonder veel vrouwen op het podium van Jazz in ’t Park.  Jazzladies als Nathalie Loriers, Eve Beuvens, Tutu Puoane en Amina Figarova zijn ‘straffe muzikale madammen’. Dat kan de muziekliefhebber zelf komen vaststellen.

 Primeurs

 Editie 2015 brengt ook verschillende primeurs. Het nieuwe seizoen van JazzLab Series wordt officieel gelanceerd; het Gentse John Ghost brengt een try-out van nieuw werk; de nieuwe albums van Sgt. Fuzzy en Heptatomic worden exclusief voorgesteld; er zijn 2 unieke productieprojecten; en Amina Figarova brengt met haar sextet op Jazz in ‘t Park gloednieuw werk op een exclusief Belgisch concert.

Library Session

Op zaterdag 5 september 2015 vindt ook nog een Library Session plaats met pianiste Eve Beuvens in het kader van Jazz in ’t Park. Dit van 15 tot 16 uur op de 5de verdieping van de Gentse hoofdbibliotheek, Graaf van Vlaanderenplein 40, palend aan het Zuidpark. Eve Beuvens combineert het spelen van enkele nummers met tekst en uitleg bij geluidsfragmenten van haar favoriete muziek.

 Praktisch

 Jazz in ’t Park 2015: veertien gratis concerten van donderdag 3 t/m zondag 6 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark. Info: www.gent.be/jazzintpark. Organisatie: Stad Gent.

Bijlagen: overzicht programma 2015, timing & artiesteninfo per festivaldag, bijdragen van de Jazzfriends.

 

Datum Uur Jazz in ’t Park 2015
3/09/2015 12u30 Bas Bulteel Trio – start JazzLab Series seizoen 2015-16
  18u00 Flipside Paradox – productieproject Jazz in ‘t Park
  20u00 John Ghost – exclusieve try-out nieuw materiaal
  22u00 Gratitude Trio – cd voorstelling Gent ‘Alive’
     
4/09/2015 12u30 Nathalie Loriers/Tineke Postma/Philippe Aerts
  18u00 Sgt. Fuzzy – cd release
  20u00 Backback
  22u00 Tutu Puoane Sextet
     
5/09/2015 18u00 Eve Beuvens ‘Heptatomic’ – cd release
  20u00 UB2 bigband feat. special guest –productieproject Jazz in ‘t Park
  22u00 Yves Peeters Gumbo, The Big Easy Revisited
     
6/09/2015 14u00 Igor Gehenot Trio
  16u00 Jan De Haas Kwartet – cd voorstelling Gent
  18u00 Amina Figarova Sextet – cd release + exclusief concert België