Festivalreview Rock Zottegem 2015, dag 1

Tekst : Jo De Boeck – Fotografie : Frank Jacobs


ROCK ZOTTEGEM – vrijdag 10 juli 2015 – Bevegemse Vijvers
De organisatoren van Rock Zottegem slagen er, jaar na jaar, in om een zeer gevarieerde affiche samen te stellen. Ook de editie 2015 zal een zeer divers publiek aangesproken hebben en – samen met een team van zeer toegewijde medewerkers – werd niets aan het toeval overgelaten om weer een mooi stukje muziekgeschiedenis te schrijven.


FIDDLER’S GREEN

Omstreeks 17.00u mocht FIDDLER’S GREEN de aftrap geven en met hun aanstekelijke stevige folkrock was dat zeker geen slechte keuze. Samen met een bende uitgelaten fans overtuigden ze vele zonnekloppers om er meteen een feestje van te maken ! Op de tonen van o.a. ‘Old Dun Cow’, ‘Rocky Road to Dublin’, ‘Yindy’ en de ‘The Night Pat Murphy Died’ werd er duchtig gedanst en geparticipeerd in een hilarische ‘Wall of Folk’.
Rock Zottegem mag hun opener dankbaar zijn want zelfs de gewrichten van de meest stijve harken waren meteen opgewarmd !


JETT REBEL

De jonge Nederlandse singer-songwriter en multi-instrumentalist Jelte Steven Tuinstra, alias JETT REBEL, mocht vervolgens zijn kunnen etaleren in de – inmiddels al wat beter gevulde- tent. Bij onze Noorderburen zijn ze blijkbaar helemaal gewonnen voor deze band, getuige hiervan zijn o.a. passages op Lowlands en Pinkpop in 2014 en een stek op het North Sea Jazz festival in Rotterdam later dit weekend.
Omringd door 5 getalenteerde muzikanten, die ook vocaal sterk uit de hoek kwamen, gaf Jett Rebel een meer dan degelijk optreden weg met o.a. ‘Sunshine’, ‘Tonight’, ‘Louise’ en ‘Do you love me at all’. Maar ondanks het enthousiasme op het podium sloeg de vonk slechts gedeeltelijk over naar het Belgische publiek.


SAXON

Met enige vertraging maakte Rock Zottegem zich op voor de doorkomst van één van dé New Wave of British Heavy Metal-iconen : SAXON !! Reeds 4 decennia lang zijn zanger Biff Byford en companen een graag geziene gast op elk metalfestival ter wereld en ook het Belgisch fanlegioen stuurde een ruime delegatie naar de Bevegemse Vijvers. Franky De Smet – Van Damme, zanger bij Channel Zero, was ongetwijfeld in zijn nopjes deze band te mogen aankondigen.
Na o.a. ‘Motorcycle Man’ en ‘Sacrifice’ kregen de ‘Crazy Belgium Bastards’ – de fans dus – de eer om zelf de setlist te bepalen. Saxon bewees dat het nog niets van ‘The Power and Glory’ verloren heeft : ‘Strong Arm of the Law’, ‘And The Bands Played On’, ‘747 (Strangers in the Night)’ en ‘Wheels of Steel’ werden méér dan enthousiast onthaald !
Met ‘Princess of the Night’ en ‘Denim and Leather’ als laatste verzoeknummers bewees Saxon dat ze nog steeds alles in huis hebben om er nog 10 jaar bij te doen, de fans zullen er niet rouwig om zijn.


NOVASTAR

Met NOVASTAR werd de voet even van het gaspedaal gehaald en Joost Zwegers pende in de afgelopen 15 jaar een resem knappe songs bij elkaar die door een breed publiek gesmaakt worden. Zat het globaal gezien niet altijd ‘snor’ met de klank op vrijdagavond, dan liepen er technisch toch nog een paar andere kleine dingen mis tijdens hun set. Of dit de reden was waarom het optreden met ietwat gemengde gevoelens werd onthaald bij het publiek, laat ik in het midden… Aan de songkeuze zal het in elk geval niet gelegen hebben : The Best Is Yet to Come’, ‘Wrong’ en ‘Lost and Blown Away’ uit het debuutalbum ‘Novastar’ blijven prachtige songs die in het geheugen blijven zitten. Aangevuld met o.a. ‘Mars Needs Woman’ en ‘Because’ (uit het Almost Bangor album), het recentere ‘Closer to You’ en het mooie ‘When the Lights Go Down On the Broken Hearted’ was dit nochtans een setlist om ‘u’ tegen te zeggen.


ED KOWALCZYK

In 1994 brak de Amerikaanse band ‘Live’ wereldwijd door met het album ‘Throwing Copper’ en zanger/gitarist ED KOWALCZYK had daar met zijn unieke stemgeluid zeker een groot aandeel in. Na zijn vertrek in 2009 maakte hij enkele solo-platen maar, en met alle respect, uiteraard hoopte iedereen dat vooral het ‘Live’-materiaal door de speakers zou knallen.
Met o.a. ‘Zion’ en ‘The Great Beyond’, uit zijn album Alive, en ‘Seven’ (2013) stond er wel degelijk wat solo-werk op het menu, maar verder bediende Ed Kowalczyck iedereen op zijn wenken. Met ‘All Over You’, ‘The Doplhin’s Cry’, ‘Heaven’, ‘I Alone’ en ‘Lightning Crashes’ sloeg Ed een home run van jewelste !!!
Voeg er nog een heel fraaie versie van ‘They Stood Up for Love’ aan toe en je weet dat Ed Kowalczyck mag terugblikken op een puike prestatie !


TOTO

Na een verfrissende pint, en gehoor te hebben gegeven aan een knorrende maag, was het tijd om een goede stek te veroveren voor de headliner van de avond. En Rock Zottegem mag trots zijn om, niemand minder dan, het nu al legendarische TOTO op hun affiche te kunnen laten prijken.

Het gloednieuwe ‘Running out of Time’ uit het nieuwe album ‘XIV’ en ‘I’ll Supply the Love’ -uit hun debuutplaat- waren de voorbode van wat een fenomenaal concert zou worden ! Gelukkig zat alles qua sound nu ook perfect.
De fans van het eerste uur kraaiden van de pret bij ‘Stranger In Town’ en bij ‘I won’t hold you back’, uit het album ‘IV’, kon iedereen weer even naar adem happen… Niet voor lang echter want met een luidkeels meegezongen ‘Hold The Line’ (waar Joseph Williams gezelschap kreeg van backing vocaliste Jenny Douglas), ‘Never Enough’ en ‘Pamela’ ging het dak er helemaal af.
Het muzikaal vakmanschap spatte er echt vanaf en je had bij momenten ogen en oren tekort. Als dan ook nog een magistrale Lenny Castro (percussie) je ritmesectie mag vervoegen, is het feestje helemaal compleet.
Uiteraard deed ook gitarist Steve Lukather méér dan zijn duit in het zakje en strooide de éne na de andere gitaarsolo in het rond. Na ‘Without Your Love’ kregen we er nog een bloedstollende versie van ‘Little Wing’ (Jimi Hendrix) bovenop !!
Na o.a. ‘White Sister’ (Hydra) bracht TOTO nog een fraai eerbetoon aan Jeffrey en Mike Porcaro met de ‘The Road Goes On’, om vervolgens alles in gereedheid te brengen voor een denderend slot…
Mabvuto Carpenter mocht in ‘Orphan’ ook nog even in de schijnwerpers staan en vervolgens kreeg de band er een fantastisch ‘koor’ bij : duizenden kelen zetten zich schrap om ‘Rosanna’ en een lang uitgesponnen ‘Africa’ nog wat extra kracht bij te zetten !! Een mooier scenario om deze festivaldag af te sluiten kan je amper bedenken en TOTO zorgde ervoor dat hun enige concert (op deze tour) in België nog lang zal blijven nazinderen !!!

Tekst : Jo De Boeck – Fotografie : Frank Jacobs