* Boek review: Sympathy For The Devil, Brian Jones De Biografie, by Paul Trynka

!cid_image002_jpg@01D0AF64Veel fans gaan er vanuit dat Mick Jagger en Keith Richards de spil vormden van The Rolling Stones, ‘The Greatest rock-’n- roll band in the World’.

Na het lezen van het 367 bladzijden tellende boek ‘Sympathy For The Devil, Brian Jones
De Biografie van Paul Trynka, zullen ze die mening enigszins moeten nuanceren.
Want in de beginjaren wierp visionair Brian Jones zich op als de leider. Al die jaren was er zelfs een interne machtsstrijd binnen The Roling Stones aan de gang.

Schrijver is de toonaangevende Engelse popjournalist Paul Trynka. Naast zijn werk als redacteur van het tijdschrift Mojo, is hij ook biograaf van ondermeer David Bowie en Iggy Pop. Maar ook zijn ’Portrait Of The Blues’, een verzameling orale geschiedenissen van meer dan zestig bluesmuzikanten is een legendarisch naslagwerk.
Nu tracht hij met zijn levensbeschrijving van Brian Jones zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Zijn boek telt 11 hoofdstukken en er werd niets onberoerd gelaten. Paul Trynka interviewde voor dit naschrift tientallen ooggetuigen zoals Keith Richards, Marianne Faitfull en Andrew Oldham. Hij had gesprekken met vrienden, collega-muzikanten en familieleden die allen op de ene of andere manier contact hadden met Brian Jones.
Brian Jones werd op 2 juli 1969 levenloos aangetroffen in zijn zwembad. Als officiële doodsoorzaak werd verdrinking opgegeven, maar er is altijd een zekere waas van geheimzinnigheid boven zijn dood blijven hangen. Aan dit pijnpunt wordt uiteraard ook ruim aandacht besteed in het hoofdstuk ‘Coda’,en het onbetrouwbaar bewijsmateriaal .
Trynka omschrijft dit als: ‘Maar naar mijn mening heeft deze aandacht voor complottheorieën, samen met enige geschiedvervalsing door Mich Jagger, Keith Richards, Andrew Oldham en anderen, afbreuk gedaan aan het belang van een van de meest visionaire musici van de twintigste eeuw’.

Brian Jones werd binnen The Stones niet altijd goed bejegend en zijn inbreng werd niet altijd naar waarde geschat. Hij was immers de echte oprichter van The Rolling Stones.
Hij werd op 10 juli 1969 in zijn geboortedorp Cheltenham begraven. Iedereen was aanwezig behalve Mick Jagger. Hij bleef bij Marianne Faithfull, die herstellende was van overdadig druggebruik. Jones vriendin, Anita Pallenberg werd eveneens met de vinger gewezen omdat ze een nefaste invloed had op de nogal labiele Jones. De gemoedstoestand van Brian kwam het best tot uiting in zijn song ‘Paint It Black’, die erg destructief overkomt en aantoont hoe groot en vernieuwend de invloed van Jones was op de muziek uit de eerste jaren van de band.
Brian Jones had ook een grote verering voor Robert Johnson, de bluesman die zijn ziel verkocht aan de duivel om aldus een betere gitarist te worden. Dergelijke verhalen gingen er bij Jones gretig in en die stemmingswissels lopen als een rode raad doorheen het boek. Het boek schets het beeld van het muzikale genie Brian Jones, een visionair, maar ook iemand die ontegensprekelijk werd gehinderd door onzekerheid en een slepende drug- en alcoholverslaving.
Sympathy For The Devil, Brian Jones De biografie is een serieuze kluif maar dank zij Paul Trynka leest het als een trein en je staat versteld over wie van ver of van dichtbij allemaal iets te maken heeft gehad met Brian Jones en The Rolling Stones.
Dit boek is verplichte kost voor iedere rechtgeaarde Rolling Stones fanaat.

Ivan Van Belleghem
Uitgeverij Luitingh-Sijthof,
ISBN/EAN: 978 90 245 6765 2

http://www.lsamsterdam.nl
http://www.boekenwereld.com