Concert review Rhiannon Giddens, 20/01/2016 Ha’ Gent, Belgium

Tekst en fotografie : Philip en Frank

Terwijl het buiten berenkoud is, begaven wij ons richting centrum Gent, en meerbepaald naar de Kouter. In onze cd-lader hadden we het schijfje ‘Leaving Eden’ van Carolina Chocolate Drops gedropt. Op vrijdag 13 juni 2013 zagen we deze topband voor het eerst live performen op de Petrillo Music Shell op het Chicago Blues Festival. Zeg maar het hoofdpodium van dit wereldvermaarde bluesevenement.
De bloedmooie Rhiannon Giddens maakte toen reeds een sterke indruk op ondergetekenden. En dat niet alleen met haar naturelle schoonheid, maar uiteraard ook muzikaal. Of wat je gedacht ?
In de concertzaal van de Handelsbeurs was nu dezelfde Rhiannon Giddens te gast op woensdag 20 januari. Op de buitendeur preek het bordje ‘sold out’. En ook dat was niet zo verwonderlijk, wat Rhiannon Giddens liet zich niet onbetuigd op het Gent Jazz Festival afgelopen zomer.

Gehuld in een knalrode jurk en blootsvoets begon de bloedmooie Rhiannon Giddens om 20u15 aan haar show. Ze komt uit Greensboro, North Carolina en is de frontvrouw van de Afro-Amerikaanse stringband Carolina Chocolate Drops. Nu heeft Giddens heel toevallig ook met ‘Tomorrow Is My Turn’ een soloalbum te promoten. Het schijfje is uitgebracht op het label Nonesuch Records en is geproducet door T Bone Burnett. In Gent werd Rhiannon begeleid door enkele bandmates uit de Chocolate Drops zoals multi-instrumentalisten Hubby J. Jenkins (banjo, gitaar mandoline) en Rowan Corber. Maar ook bassist Jason Syper en drummer Jamie Dick lieten zich niet onbetuigd, net zoals het nieuwe bandlid McCoy (gitaar en viool). Rhiannon omschouderde meteen haar banjo en met haar vocale souplesse begon ze onverbiddelijk haar set met ‘Spanish Mary’, uit het schitterende project ‘The New Basement Tapes‘. Met haast poëtische conversatiefraseringen blijven ook de countryversies van Dolly Parton’s ’Do No Let It Trouble Your Mind’ en ‘She’s Got You’, origineel van Patsy Cline, voor eeuwig in ons geheugen gegrift. De set evolueerde van de ragtime sound in ‘Shake Sugaree’ over het folky ‘Waterboy’ en ’Last Kind Words’, de openingssong van het nieuwe album ’Tomorrow Is My Turn’. Bij het aangrijpende ’Factory Girl’ werd het muisstil in de HA’. De song handelt over de kinderarbeid in Bangladesh, waar kledij wordt geproduceerd voor het rijke westen. Rhiannon prees intussen de mooie stad Gent, haalt de banjo boven en zet feilloos het nieuwe nummer ‘Louisiana Man’ in. Van de Chocolate Drops werd de swingende tune van ‘Children, Go Where I Send Thee’ op ons losgelaten. En net zoals het door handgeklap begeleide ‘Come Love Come’ mocht dat ook weer rekenen op heel wat interactie van het talrijk opgekomen publiek. Net zoals de danspasjes bij de Schotse Gaelic song ‘S’iomad Rud Tha Dith Orm/Ciamar A Ni Mi’N Dannsa Direach’. Als finale konden vooral de geactualiseerde rootsmuziek van ‘Twinkle Twinkle Little Star’ en ‘Duncan and Jimmy’ ons bekoren.
Na een staande ovatie mocht en kon een bisnummer uiteraard niet ontbreken.
Sister Rosetta Tharpe’s ‘Up Abouve My Head’ zweefde zelfs even tussen rockabilly en opwindende Delta blues.

Met het concert van Rhiannon Giddens werden we op deze haast Siberisch koude woensdagavond ondergedompeld in de diepe cultuur van Rhiannon Giddens rijkelijke oeuvre. Maar gelukkig kreeg ik er warm van, heel erg warm zelfs …. Schitterend !

Phil.

Rhiannon Giddens was vorig jaar al in Gent te gast, op Gentjazz.
Deze Amerikaanse brengt een mengelmoes van country, jazz en blues op een heel eigenzinnige wijze.
Terwijl Gentjazz een megafestival is, weliswaar tot in de puntjes verzorgd, is de Handelsbeurs Concertzaal voor veel acts toch een ultiem geschikte locatie voor een diepere beleving van muziek. Gezelligheid troef, met een heel mooi podium en een beperkter (maar uitverkocht – 300 schat ik) publieksaantal. Heel sfeervolle belichting is een verrijking van het optreden. De geluidsinstallatie is hoogkwalitatief, en de sound is tijdens dit concert verbluffend. Veel belangrijker dan decibels is hier een transparante sound, zeker omdat de meeste instrumenten acoustisch zijn. We zijn dan ook heel blij dat een act als deze hier perfecte omstandigheden krijgt. Een aandachtig en dankbaar publiek kon dit volmondig beamen.

Een optreden van Rhiannon Giddens is niet zomaar een muzikaal optreden. Deze schoonheid heeft een boodschap te vertellen in haar muziek. Behalve haar eigen songs brengt ze ook een aantal coverversies van songs, die zelfs geschreven werden rond 1850. Onderdrukking van rassen in Amerika komt bijvoorbeeld regelmatig terug. Of opstandigheid en kracht en geloof in eigenheid.

De volledige set is uiterst gebalanceerd en getuigt van een zekere eigenheid, alles klinkt als één geheel. Van contrabas tot violen en percussie, het instrumentarium maakt elke song tot een heel directe en gevoelsmatige beleving. De geluidsversterking is zo fijn dat elk instrument zijn live klankkleur behoudt. Alles zit op zijn plaats, niets of niemand ‘loopt in de weg’, de teksten zijn duidelijk verstaanbaar. Rhiannon Giddens is duidelijk meester op het podium en stuurt het optreden naar grote hoogten. De muzikanten zijn allen meer dan getalenteerd en leven zich ook volledig in in de muziek. Heel mooi allemaal. Elke song straalt inhoud uit. Pijn en heimwee doen je huiveren, liefde en geluk doen je dansen. Kwaliteit tot op het bot.

Misschien valt Europa niet helemaal voor deze vrij Amerikaans klinkende muziek. Zwart, maar ook country (met bv.een ode aan Dolly Parton). Maar wie een concert van Rhiannon Giddens live beleeft, heeft een heel voldaan gevoel. Een warm hart en een blijvende herinnering.

Absoluut niets komt bombastisch of gemaakt over. Dit is een band van vlees en bloed. Er is een heel direct contact met het publiek en pakken menselijke interactie. Deze vrouw ‘leeft’ muziek, en haar persoonlijkheid straalt puur en voelbaar gevoel uit. Muziek op menselijke maat, op hoog kwalitatief niveau.

Met dit concert zet de Handelsbeurs opnieuw klasse op de affiche. Zowel de logistiek als de locatie als de programmatie passen in het plaatje van prachtige muziek in een prachtige omkadering. Pluimen dus voor zowel de organisatie als Rhiannon Giddens. Om te onthouden en over te vertellen. Vanuit het hart !

Frank

Tekst en fotografie : Philip en Frank

Fotoalbum Philip Verhaege   –   Fotoalbum Frank Jacobs