BOOK REVIEW : McCartney over McCartney (en The beatles) door Paul Du Noyer

McCartney over McCartney is een fascinerende en intrigerende inkijk in het leven van de mens en de artiest Paul McCartney….

PH

In juni 1989 werd Paul Du Noyer gecontacteerd door het Londense management van Paul McCartney voor een interview. In het verleden hadden beiden elkaar al eens ontmoet, en de positieve resultaten bleven dus niet onaangeroerd. In de jaren die volgden zou het duo elkaar meermaals ontmoetten. Du Noyer zou ook op regelmatige basis samenwerken met McCartney en zou zijn tourprogramma’s, album liner notes, de redactie van de website onderhouden alsook heel wat tijdschriftartikels produceren. Het is dus denkelijk dat Du Noyer formeel heel wat meer uren heeft doorgebracht met McCartney dan welke andere schrijver ook. De interviews handelen over een tijdspanne van ruim 35-jaar. McCartney praat vrijuit en openhartig over zijn leven voor, met en na The Beatles, zijn groep Wings, over John Lennon en de rol die Yoko Ono heeft gespeeld, de split van The Beatles, zijn solo carrière en over zijn grote liefde Linda.

Die hij voor het eerst zou ontmoetten in de zomer van 1967 in de Bag O’Neils nachtclub in Soho, net voor de lancering van het album ‘Sgt. Pepper’. De meest expliciete song die McCartney over zijn vrouw ooit schreef was ‘Magic’ uit het album ‘Driving Rain’. Een album dat niet lang na haar dood in 1998 verscheen.

Maar eigenlijk wilde McCartney geen levende legende zijn. Neen, hij werd in de eerste plaats artiest om geen baan te moeten zoeken en om meisjes te versieren. En hij heeft meisjes versiert, en uiteindelijk moest hij ook geen baan zoeken. Paul praat ook honderduit over zijn jeugd in Liverpool. Daar werd hij geboren in 1942 in een door oorlog verwoeste stad.

Haast meedogenloos haalt hij de vroegste herinneringen boven. Net zoals in het pijnlijk hoofdstuk ‘Hoe je Beatle Wordt’ waar het einde van The Beatles in 1970 uitgebreid wordt geciteerd. Beatlemania leek van de ene op de andere dag een feit. Maar binnen een cirkel van ingewijden werd het anders beleefd. In een gesprek uit 2004 haalt hij herinneringen op aan het landelijk succes. Of hoe The Beatles hetzelfde overkwam als Elvis Presley. Het succesverhaal kwam geleidelijk. In ‘Mijn Zwarte Bladzijde’ komt het duo onvermijdelijk terug op het begin van het einde van de superband en het album ‘Let It Be’. Het privéleven van The Fab Four en hun muzikale ambities liepen toen wel heel erg uiteen.

Paul trouwde met Linda en John trouwde met Yoko Ono. Het album ‘Abbey Road’ klonk toen nog verrassend hecht, maar dat was in tegenspraak met de wrijvingen binnen de band. Zijn soloproject in 1970 was een stille getuigen van een strijdvaardige McCartney, net zoals zijn single uit 1972, ‘Give Ireland Back to The Irish’. Een emotioneel geladen reactie op de bloedige aanslagen in Derry. Zes later was de band Wings een feit. Naar het einde van het boek toe komen ook zijn concurrenten in ‘Punkers en Rivalen’ even ter sprake. Alhoewel McCartney zich weinig of nooit heeft uitgelaten over zijn collega artiest. De weinige aanvaringen die er zijn geweest met John en Yoko, met Phil Spector of Michael Jackson stroken dus ook niet met zijn karakter.

Het boek is onderverdeeld in liefst 30 hoofdstukken en is net geen 400 blz. dik. Verwacht geen ruim geïllustreerd boek dat bulkt onder de foto’s. Het is een fascinerend stukje popgeschiedenis. In de diverse  interviews neemt Paul McCartney geen blad voor de mond. Het resultaat kan je het best omschrijven als de drie levens van Paul McCartney: voor, tijdens en na The Beatles. Het boek is dus eigenlijk een fascinerend stukje popgeschiedenis voor iedereen.

De Britse rockjournalist Paul Du Noyer werd geboren op 02 mei 1954 in het Engelse Liverpool en werkte na zijn verhuis naar London ondermeer voor de muziekvakbladen NME, Mojo en Q. Hij is auteur van verscheidene boeken over de muziekindustrie en rockmuzikanten. Hij interviewde vrijwel elke beroemdheid van David Bowie tot Pavarotti. Hij was ook ‘associate editor’ bij het tijdschrift  The World van 2002 tot zijn overlijden in 2012.

Oorspronkelijke titel: Conversation with McCartney

ISBN/EAN  978 90 245 7276 2

NUR 661

Uitgeverij Luitingh-Sijthof B.V, Amsterdam, NL

VBK Uitgeverij België

Katwilgweg 2 bus3

2050 Antwerpen

Meer info: https://boeken.startpagina.be/about/vbk_uitgevers