Jazz in ’t Park eert Belgische jazzlegende met ‘A touch of Toots’… van 1 t/m 4 september 2016, Zuidpark Gent, Belgium

Jazz in ’t Park eert Belgische jazzlegende met ‘A touch of Toots’

Belgisch jazzicoon Jean ‘Toots’ Thielemans is helaas niet meer. Hij speelde met de allergrootsten, en wist met zijn mondharmonica zowel virtuoos te bekoren en te verbluffen als een breder publiek te ontroeren met een lach en een traan.

Toots-Harmonica-8

Als godfather van de Belgische jazz betekent zijn heengaan een groot verlies voor de uitstraling van de Belgische muziek in het buitenland en voor de Belgische jazz in het bijzonder. Daarom wil Jazz in ’t Park (1-4 september, Zuidpark Gent) hulde brengen aan deze grote meneer, die zowel in 1997 als in 2003 op het podium stond van Jazz in ‘t Park. Op de editie 2003 was hij overigens nog een van de laatste keren te horen met zijn gitaar, als speciale gast van het Mike Del Ferro Trio.

Schepen van cultuur, toerisme en evenementen Annelies Storms: “We vonden het vanzelfsprekend om op Jazz in ’t Park een eerbetoon te brengen aan Toots Thielemans. Als gratis en drempelverlagend stadsfestival focust Jazz in’ t Park sinds zijn start in 1994 exclusief op de Belgische hedendaagse jazz. Ook Toots Thielemans heeft de Belgische jazz altijd fervent verdedigd en uitgedragen. Hele generaties Belgische jazzartiesten werden door hem aangemoedigd en dragen hem op handen, als muzikant, als artiest en als mens.”

“Hoe kan men dergelijke muzikant beter eren dan met muziek?”, dacht programmator Jeroen De Weder, dienst Evenementen, Feesten, Markten en Foren van de Stad Gent. Hij contacteerde de concerterende muzikanten van deze 23e editie met de vraag hommage te brengen aan Toots, onder de noemer ‘A touch of Toots’. Een oproep die met veel enthousiasme onthaald werd.

Momenteel gaan onder anderen Bart Maris (Bombardon), Michel Mast (Laughing Bastards), Hugo Boogaerts (Moon Express), Paul Van Gysegem, en Yves Peeters (Kleptomatics) op eigen wijze hulde brengen aan Toots. Ook Dirk Roels zal in ‘Jazz Rules Live’ aandacht schenken aan leven en werk van Toots met o.a. een gesprek met Peter De Backer, auteur van het boek ‘Toots 90’. Gedurende het hele festival wordt ook muziek van Toots afgespeeld, voor en na de concerten.

In een huldehoekje zullen foto’s te bezichtigen zijn van Toots’ passage op het festival in 2003 en zal de festivalbezoeker ook een boodschap kunnen achterlaten in het rouwregister. Na afloop van Jazz in ’t Park wordt het register overhandigd aan de familie van Toots.

Praktisch

Jazz in ’t Park 2016: veertien gratis concerten van donderdag 1 t/m zondag 4 september in het Zuidpark Gent. Ondergrondse parking aan Zuidpark.

Info: www.gent.be/jazzintpark.

Organisatie: Stad Gent.